Презентація "Практична робота. Окисно-відновні реакції"

Про матеріал

Розробка містить презентацію як супровід до виконання практичної роботи.В розробці наведено послідовність дій, завдання,є інструктаж з питань безпеки життєдіяльності під час виконання роботи

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота №8 Окисно-відновні реакції

Номер слайду 2

Дихання, фотосинтез, обмін речовин і ряд інших хімічних процесів в своїй основі є окислювально-відновними реакціями

Номер слайду 3

Дослідження космосу стало можливим внаслідок використання реакцій між окисниками та відновниками

Номер слайду 4

щитовидна залоза серце легені Кістковий мозок

Номер слайду 5

«Хімії в жодному разі навчитися неможливо, не бачивши самої практики і не беручись за хімічні операції» М.В.Ломоносов

Номер слайду 6

Завдання уроку: З’ясувати, які процеси відбуваються з атомами елементів під час окисно-відновних процесів. Чому реакції, які ми розглядаємо, називаються окисно-відновними? Визначити місце окисно-відновних реакцій серед основних типів хімічних реакцій Виконати практичні досліди Написати рівняння окисно-відновних реакцій методом електронного балансу

Номер слайду 7

Пригадайте правила техніки безпеки під час проведення практичної роботи!

Номер слайду 8

Вимоги техніки безпеки перед початком роботи 1. Чітко визначайте порядок і правила безпечного проведення досліду. 2. Звільніть робоче місце від всіх зайвих для роботи предметів. 3. Перевірте наявність і міцність хімічного посуду, приладів та іншого обладнання, необхідних для виконання досліду. 4. Починайте виконувати завдання тільки з дозволу вчителя. 5. Виконуйте тільки ту роботу, яка передбачена завданням або за дорученням вчителя.

Номер слайду 9

Вимоги техніки безпеки під час виконання роботи 1. Починайте виконувати завдання тільки з дозволу вчителя. 2. Під час виконання досліду використовуйте прилади, посуд і реактиви видані для вашого робочого місця. Користуватися реактивами та обладнанням інших робочих місць не дозволяється. 3. Хімічні речовини для досліду слід брати лише в кількостях, передбачених інструкцією для проведення досліду або за вказівкою вчителя. 4.Використовуйте лише підписані реактиви і уважно читайте напис на етикетці. 5.Не беріть реактиви незахищеними руками. Використовуйте шпателі, ложечки, совочки. 6.Дослід проводьте лише над столом. 7.Не зсипайте розсипаний і не зливайте розлитий реактив назад у тару до основної кількості реактиву. 8.Не пробуйте хімічні речовини на смак. 9. Для набирання рідких хімічних реактивів користуйтесь піпетками.

Номер слайду 10

Вимоги техніки безпеки після завершення роботи 1.Прибирати робочі місця після закінчення роботи. 2.Вміст пробірок зливайте в спеціальні банки для відходів. 3.Після завершення роботи вимийте руки з милом, халат повісьте в шафу для спецодягу.

Номер слайду 11

Вимоги техніки безпеки в екстремальних ситуаціях 1.У разі потрапляння на шкіру кислоти слід негайно змити проточною водою, а потім слабким розчином питної соди. 2. У разі потрапляння в очі кислоти негайно промийте їх великою кількістю води, накладіть ватний тампон, змочений 3%-им розчином натрій гідроген карбонату.

Номер слайду 12

Дослід 1. Взаємодія заліза з розчином купрум(ІІ)сульфату Візьміть попередньо зачищений наждаком залізний цвях. Опустіть його у стакан з розчином купрум(ІІ) сульфату. Через 3-5хв вийміть цвях з розчину. Що спостерігаєте на його поверхні? Знову опустіть цвях у стакан до зміни кольору розчину солі. Яким став колір розчину?Чому?

Номер слайду 13

Дослід 2. Дослідження окисно-відновних властивостей калій перманганату а )взаємодія калій перманганату з ферум(ІІ)сульфатом у кислому середовищі В конічну плоскодонну колбу за допомогою піпетки помістіть 2мл розчину калій перманганату. Додайте 5 крапель розчину сульфатної кислоти. По краплях додавайте розчин ферум(ІІ)сульфату до зміни забарвлення. Вміст колби перемішуйте після додавання кожної краплі розчину ферум(ІІ)сульфату.

Номер слайду 14

б ) взаємодія калій перманганату з натрій нітритом у кислому середовищі В конічну плоскодонну колбу за допомогою піпетки помістіть 2мл розчину калій перманганату. Додайте 5 крапель розчину сульфатної кислоти. По краплях додавайте розчин натрій нітриту до зміни забарвлення. Вміст колби перемішуйте після додавання кожної краплі розчину натрій нітриту.

Номер слайду 15

*Теоретичне завдання Написати рівняння розкладу калій перманганату. Урівняти реакцію методом окисно-відновного балансу.

Номер слайду 16

Висновки окисно-відновні реакції — це реакції, під час яких відбувається перехід електронів від одних елементів до інших реакції називаються окисно-відновними тому, що перехід електронів від відновника до окисника можливий лише під час взаємопов’язаних процесів окиснення і відновлення елементів окисно-відновні процеси, які лежать в основі природних явищ, відіграють надзвичайно важливу роль у виробництві, техніці, побуті.

Номер слайду 17

Дякую за співпрацю)))

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Добровольська Олена Владиславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Хімія для загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням хімії 9 клас (Бутенко А.М.)
Додано
24 жовтня 2018
Переглядів
2392
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку