Презентація "Практичне заняття «Професійне вигорання. Як зберегти психоемоційне здоров'я вчителя»

Про матеріал
Практичне заняття має за мету підвищення рівня поінформованості педагогів щодо синдрому професійного вигорання; розвиток навичок подолання негативних емоційних станів; навчання емоційному розвантаженню та оволодінню елементарними прийомами релаксації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навчально-виховний комплекс«Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Костянтинівської міської ради Донецької областіПрактичне заняття«Професійне вигорання. Як зберегти психоемоційне здоров’я вчителя»

Номер слайду 2

Укладач Практичний психолог Навчально-виховного комплексу«Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Костянтинівської міської ради. Запорожець Олена Василівна

Номер слайду 3

Мета підвищення рівня поінформованості педагогів щодо синдрому професійного вигорання; розвиток навичок подолання негативних емоційних станів; навчання емоційному розвантаженню та оволодінню елементарними прийомами релаксації.

Номер слайду 4

Знайомство і правила роботи групи. Знайомство Вітаю вас. Для того, щоб ми всі могли познайомитися, пропоную сісти у велике коло. Кидатимемо одне одному м’ячик. Кожен, хто ловить м’ячик, має назвати своє ім’я та розказати два факти про себе. Група загально складає правила роботи, які записуються на плакаті «Правила групи»: вимкнути мобільний телефон;уважно слухати один одного і не перебивати;брати активну участь в роботі групи;конфіденційність тощо.

Номер слайду 5

Перегляд мультфільму. Мультфільм «Професія педагог» httpswww.youtube.comwatchv=oy. KUg. H_Nt. BMМультфільм «Розмірковування про професію вчителя» httpswww.youtube.comwatchv=m. Yb-7i7m. YII

Номер слайду 6

Інформаційне повідомлення «Професійне вигорання» З 1974 року вийшло друком понад 2500 статей і книг, присвячених вивченню синдрому «професійного вигорання». Але переважна більшість із них – описового й епізодичного характеру. Літератури, що розкривала б науково-практичні дослідження в цій галузі, ще недостатньо. Проте дослідження синдрому триває. Нині він має вже діагностичний статус у «Міжнародній класифікації хвороб – 10»: «Z 73 - проблеми, пов'язані з труднощами управління власним життям».

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Інформаційне повідомлення «Професійне вигорання» Згідно визначенню ВООЗ (2001) «синдром вигорання – це фізичне, емоційне або мотиваційне виснаження, що характеризується порушенням продуктивності в роботі і втомою, безсонням, підвищеною схильністю до соматичних захворювань, а також вживанням алкоголю або інших психоактивних речовин з метою отримання тимчасового полегшення, що має тенденцію до розвитку фізіологічної залежності і (у багатьох випадках) суїцидальної поведінки.

Номер слайду 9

Інформаційне повідомлення «Професійне вигорання» За загальним визнанням спеціалістів педагогічна діяльність – це один із видів професійної діяльності, який найбільше деформує особистість людини. Комплекс економічних проблем, що сьогодні склалися (невисока заробітна плата, недостатня технічна забезпеченість тощо), а також соціально-економічних, пов’язаних з падінням престижу педагогічної професії, робить працю вчителя надзвичайно психоемоційно напруженою. Крім того, не секрет, що із збільшенням педагогічного стажу роботи у вчителів знижуються показники як фізичного, так і психічного здоров’я.

Номер слайду 10

Інформаційне повідомлення «Професійне вигорання» Синдром вигорання включає в себе три основні складові: Емоційну виснаженість - відчуття спустошеності і втоми, викликане власною роботою. Деперсоналізацію (цинізм) - передбачає цинічне ставлення до роботи та до її об’єктів. Зокрема, виникає байдуже, негуманне, цинічне ставлення до людей, з якими працюють. Редукцію професійних досягнень - виникнення у працівників почуття некомпетентності в своїй професійній сфері, усвідомлення неуспішності в ній.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Фази стресу та симптоми вигорання за В. В. Бойко{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Фаза. Симптом. Тривожна напруга. Переживання психотравмуючих обставин. Незадоволеність собою. Відчуття «Загнаності в клітку»Тривога і депресія. Резистенція. Неадекватне (виборче) емоційне реагування. Емоційно-етична дезорієнтація. Економія емоцій. Редукція професійних обов’язків - виявляється в спробах полегшити або скоротити обов’язки, які вимагають емоційних витрат. Виснаження. Емоційний дефіцит. Емоційна відчуженість Деперсоналізація. Психосоматичні і психофізіологічні порушення (головний біль, розлади шлунку, порушення сну тощо).

Номер слайду 13

Методика "Синдром вигорання" Г. С. Никифорова, М. А. Дмитриевой, В. М. Снеткова Ми проведемо тестування – ви самі підрахуєте бали, свої бланки ви залишите собі. Прочитайте 22 твердження , якщо такі почуття виникали поставте відповідно бал. 0 - ніколи1 - дуже рідко2- рідко3- іноді4-часто5-дуже часто6-завжди1. Я відчуваю себе емоційно виснаженим.2. Наприкінці робочого дня я відчуваю себе, як вичавлений лимон.3. Я відчуваю себе втомлений коли прокидаюсь в ранці і мушу йти на роботу.4. Я добре розумію, що відчувають мої підлеглі та колеги, та використовую це в інтересах справи.5. Я відчуваю, що спілкуюсь с деякими колегами, як з предметами без теплоти та приязні.6. Я відчуваю себе енергійним та емоційно піднесеним7. Я вмію знаходити правильне рішення в конфліктних ситуаціях.8. Я відчуваю пригнічесть і апатію.9. Я можу позитивно впливати на продуктивність роботи моїх підлеглих та колег.10. Останнім часом я став більш черствим (нечутливим) у ставленні до тих, з ким працюю.11. Як правило, ті, з ким мені доводиться працювати, - нецікаві люди, що скоріше втомлюють, ніж радують мене.12. У мене багато планів на майбутнє і я вірю в їх здійснення.13. У мене все більше життєвих розчарувань.14. Я відчуваю байдужість і втрату інтересу до багатьох речей, які радували мене раніше.15. Іноді мені дійсно байдуже те, що відбувається з деякими з моїх підлеглих і колег.16. Мені хочеться усамітнитися і відпочити від усього й усіх.17. Я можу легко створити атмосферу доброзичливості та співпраці в колективі.18. Я легко спілкуюся з людьми незалежно від їх статусу ї характеру.19. Я багато встигаю зробити.20. Я відчуваю себе на межі можливостей.21. Я багато чого ще зможу досягти в своєму житті.22. Іноді підлеглі та колеги перекладають на мене тягар своїх проблем і обов'язків.

Номер слайду 14

Методика "Синдром вигорання" Г. С. Никифорова, М. А. Дмитриевой, В. М. Снеткова. Обробка та інтерпретація результатів Відповідно до "ключа" підраховуються суми балів за трьома субшкалами. "Ключ" Субшкала Номер твердження Сума балів (максимальна) Емоційне виснаження 1,2,3,6,8,13,14,16,20 54 + Деперсоналізація 5,10,11,15,22 30 - Редукція особистих 4,7,9,12,17,18,19,21 48 vдосягнень   Рівень "професійного вигорання" визначається за таблицею рівнів «вигорання».

Номер слайду 15

Методика "Синдром вигорання" Г. С. Никифорова, М. А. Дмитриевой, В. М. Снеткова. Таблиця рівнів «вигорання» Субшкала Низький Середній Високий рівень рівень рівень Емоційне виснаження 0 - 16 17 - 26 27 і більше Деперсоналізація 0 - 6 7 - 12 13 і більше Редукція особистих 39 і більше 38 - 32 31 - 0 досягнень

Номер слайду 16

Методика "Синдром вигорання" Г. С. Никифорова, М. А. Дмитриевой, В. М. СнетковаІнтерпретація даних. Емоційне виснаження розглядається як основна складова "професійного вигорання" та характеризується заниженим емоційним фоном, байдужістю або емоційним перенасиченням. Деперсоналізація проявляється у деформації стосунків з іншими людьми. В одних випадках це може бути зростання залежності від інших людей, у інших випадках - зростання негативізму, цинічності установок і почуттів стосовно реципієнтів: пацієнтів, клієнтів, підлеглих тощо. Редукція особистих досягнень полягає або в тенденції до негативного оцінювання себе, своїх професійних досягнень та успіхів, негативізмі щодо службової гідності і можливостей, або у нівелюванні особистої гідності, обмеженні своїх можливостей, обов'язків щодо інших.

Номер слайду 17

Основні чинники порушення психологічного добробуту в системі «учитель – учень»об’єктивна стресогенність педагогічної діяльності: нерегламентоване навантаження; недостатність або неповноцінність засобів відновлення фізичних і психічних ресурсів; висока відповідальність, багато непередбачуваних та неконтрольованих комунікативних ситуацій тощо;недостатній рівень соціально-економічної захищеності сучасного вчителя, через що професіоналу доводиться витрачати час і сили на пошук додаткових заробітків;загострення внутрішньоособистісних конфліктів педагога: специфічні стандарти самооцінки (ідеал, яким належить бути), підвищена тривожність, величезна кількість «заборон», суперечлива система ціннісних орієнтацій, труднощі у виборі стилю педагогічної взаємодії.

Номер слайду 18

Фактори, що сприяють створенню позитивного психологічного клімату в учнівському та педагогічному колективахпедагогічна емпатія – осмислення, відтворення та розуміння психічних станів учнів учителем;педагогічне спілкування – встановлення контакту з учнями, професійний вплив педагога на учнів, спрямований на оптимізацію навчально-виховної діяльності та особистісних стосунків між ними;педагогічний такт – найважливіший компонент професійної майстерності вчителя, що ґрунтується на почутті міри впливу на учнів і встановленні з ними ділових та емоційних стосунків;педагогічна творчість – оригінальне й ефективне вирішення вчителем навчально-виховних завдань, збагачення теорії та практики виховання і навчання.

Номер слайду 19

Конструктивні методи боротьби з вигоранням. Психотерапія, психотренінги. Конструктивна оцінка – оцінка праці робітника керівництвом. Новизна - зміна діяльності, введення технічних новинок, оновлення програми, зміна місця проживання і роботи може бути достатньо продуктивним засобом. Уникання сварок, конфліктів, невизначених обставин (особливо які виходять за рамки посадових обов’язків), зайвої відповідальності. Психологічні параметри (відчуття безпеки і затишку, візуальний та акустичний комфорт). Фізичні параметри (повітря, зручне обладнання і одяг, здорова їжа). Фізіологічний рівень регуляції психофізичного стану - вплив на фізичне тіло (спорт, гімнастика, фізична праця, танці, плавання тощо). Емоційно-вольова регуляція психофізичного стану - вплив на емоційний стан (гумор, музика, спілкування з рідними, тваринами, хобі, медитації тощо). Ціннісно-смисловий рівень регуляції психофізичного стану - вплив на думки, зміна світогляду (пам’ятайте, що подібне притягує подібне: чим ми цей світ наповнюємо через думки, емоції, вчинки, те до нас і повертається. Як говориться у відомій приказці: «Що посієш, те й пожнеш»).

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Профілактичні вправи Дихальна психотехніка Сидячи або стоячи, постарайтеся розслабити м'язи тіла і зосередьте увагу на диханні. На рахунок 1-2-3-4 робіть повільний глибокий вдих (при цьому живіт випинається вперед, а грудна клітка нерухома);потім плавний видих на рахунок 1-2-3-4-5-6;знову затримка перед наступним вдихом на рахунок 1-2-3-4. Ускладнюємо вправу: на вдих ви уявляйте те, що хочете отримати (спокій, гарний настрій, здоров'я, гроші тощо). На видих уявляємо те, чого хочемо позбутися (хвороба, погані стосунки, брак часу, велике навантаження тощо). Вже через 3–5 хвилин такого дихання ви помітите, що ваш стан став помітно спокійнішим і врівноваженішим.

Номер слайду 22

Профілактичні вправи Вправа “Напруження – розслаблення” Встаньте прямо і зосередьте увагу на правій руці, напружуючи її як можна сильніше, до межі. Через декілька секунд скиньте напруження, розслабте руку. Аналогічну процедуру зробіть по черзі з лівою рукою, правою та лівою ногами, попереком, шиєю.

Номер слайду 23

Профілактичні вправи «Внутрішній промінь» Цю вправу спрямовано на зняття стомленості, отримання внутрішнього спокою. Сядьте зручно, розслабтеся, заплющить очі, глибоко вдихніть і видихніть. Уявіть, що в середині вашої голови, у верхній її частині виникає світлий промінь, який поволі і послідовно рухається зверху вниз і освітлює зсередини всі деталі обличчя, шиї, плечей, рук теплим і рівним, розслаблюючим світлом. По мірі руху променя, розгладжуються зморшки, зникає напруга в області потилиці, розгладжується складка на лобі, «охолоджуються» очі, опускаються плечі, звільняються шия і груди. Внутрішній промінь як би формує нову зовнішність людини, спокійної і задоволеної собою, своїм життям, професією і людьми. Пройдіться променем по всьому тілу. Коли відчуєте, що досить – зробіть глибокий вдих і видих і розплющить очі. 

Номер слайду 24

Профілактичні вправи. Техніка «Картинки щастя» Коли у вас негаразди, поганий настрій, і ви не знаєте що робити, перегляньте «картинки щастя» – їх можна збирати, фотографуючи свої щасливі моменти, а можна подивитися вже готову колекцію. Перегляд колекції «картинки щастя» під музику Ференца Листа «Марення кохання» (Грёзы любви).

Номер слайду 25

Профілактичні вправи Вправа «Накопичення енергії в організмі»Сядьте зручно, розслабтеся. Покладіть руки на коліна, очі закриті. Уявіть перед собою золотий шар, наповнений теплим світлом. Привітайтесь з ним, можете дати йому назву (Сонце, Ярило, Тепло, Енергія тощо). Він несе в собі спокій та тепло. Коли шар з’являється, зникає напруга, в ногах виникає відчуття тепла, наступає повне розслаблення. Дозвольте світловому шару піднятися по вашим ногам й тулубу, потім перескочити на руки, пальці, піднятися по шиї та ввійти в голову, обличчя відразу ж обдасть теплом, і ви відчуваєте спокій. Відпочиньте, розкрийтеся назустріч золотому шару. Покатайте його по всьому тілу. Коли будете готові розпрощатися з золотим шаром, просто зробіть три глибоких вдихи. Не лякайтесь, коли разом з потоком повітря у ваше тіло проникне потік енергії – холодної, збуджуючої й свіжої. Попрощайтеся з вашим шаром, відпустіть його. Зробіть вдих – видих і відкрийте очі.

Номер слайду 26

Профілактичні вправи Для посилення ефекту вправ-релаксацій рекомендують використання кольору:якщо ви відчуваєте, що вам недостатньо життєвої енергії – сміливо використовуйте червоний колір;якщо вам не вистачає почуття психологічної свободи і вміння пристосовуватись до зовнішніх обставин – працюйте з оранжевим кольором;жовтий колір допоможе вам, якщо ви відчуваєте спад сил і хотіли б отримати заряд активності, якщо ви знаходитесь у конфлікті з самим собою;якщо вами опанувала байдужість і почуття апатії, за бажання бути більш відкритим і більш спокійним вам допоможе зелений колір;блакитний колір слід використовувати, якщо вас напружують ваші обов’язки, якщо ви дієте, не задумуючись про наслідки своїх вчинків;якщо ви проявляєте зайву емоційність і не контролюєте свої реакції, використовуйте синій колір;фіолетовий колір дуже впливає на область почуттів, саме його слід використовувати, якщо ви часто через невідомі причини відчуваєте себе обманутим, вас мучать сумніви, і ви впадаєте у стан депресії.

Номер слайду 27

Завершення заняття. Вправа «Мийка машин» Зняття емоційної напруги. Учасники шикуються у дві шеренги одна напроти одної. У середину виходять по черзі учасники, називають колір та марку машини і наскільки вона забруднена та проходять крізь шеренгу – «мийку». Учасники, що стоять у шерензі, «миють» машину руками.

Номер слайду 28

Перегляд мультфільму. Мультфільм «День і ніч»https://www.youtube.com/watch?v=q864 Ealn. Lvs

Номер слайду 29

Список використаних джерел. Адміністратору школи. Тренінги з розвитку комунікативності вчителів / уклад. А. Г. Дербеньова, А. В. Кунцевська. – Х.: Вид. група “Основа”, 2010. – 191 с. – (Серія “Тренінги в педагогічній практиці”). Аландаренко Ю. Психологічна безпека – вчителю//Психолог. - №4 (244) 2007. Баранова Н. П. Тренінги для вчителів з педагогічної майстерності. – Х.: Вид. група “Основа”, 2011. – 159 с.: іл., табл. -  (Серія “Тренінги в педагогічній практиці”). Емоційне вигорання. – Упоряд.: В. Дудяк – К.: Главник, 2007. – С.128. (Серія «Психол. інструментарій»). Качур О. Профілактика професійного вигорання у закладах освіти // Психолог, №40 (424), жовтень, 2010. – с.3-7. Крушельницька Я. В. Фізіологія і психологія праці: Навч. посібник. — К.: КНЕУ, 2000. — 232 с. Кузьміна Т. Як допомогти вчителю зберегти своє здоров'я та подолати стрес//Психолог. - №29-30 (365-366) 2009. Методичні рекомендації «Профілактика професійного вигорання працівників соціальної сфери» /За загальною редакцією кандидата медичних наук М. Л. Авраменка – Всеукраїнський центр професійної реабілітації інвалідів – Л.: 2008. - 53 с. Мешко Г., Мешко О. Професійне здоров'я педагога як об'єкт діяльності шкільної психологічної служби//Психолог. - №36 (276) 2007. Осухова, Н. Г. Сгоревшие на работе / Н. Г. Осухова // Здоровье, 2003, № 9. Професійні захворювання та їхня профілактика / упоряд. А. В. Флобойм. – К.: Шк. Світ, 2011. – 104 с. – (Бібліотека “Шкільного світу”). Синдром «професійного вигорання» та професійна кар'єра працівників освітніх організацій: гендерні аспекти. / За ред. С. Д. Максименка, Л. М. Карамушки, Т. В. Зайчикової - К., 2006. - 365 с.Інтернет-ресурси:httpswww.youtube.com httpswww.youtube.comhttps://www.youtube.com

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
10 червня 2019
Переглядів
3945
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку