Презентація "Практичні поради щодо підготовки до навчання в умовах воєнного стану"

Про матеріал
Презентація містить корисні поради щодо організації психологічної підтримки учнів під час адаптації до освітнього процесу в умовах воєнного стану. Розглядається безпекова, емоційна, здоров'язбережувальна, соціальна складові успішної адаптації здобувачів освіти. Акцент зроблено на адаптації учнів початкової школи. Матеріал може бути використаний при підготовці до педагогічних та методичних нарад, батьківських зборів, самоосвіті вчителів, батьків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практичні поради щодо психологічної підготовки до навчання в умовах воєнного стану Практичний психолог КУ ССШ № 17, м. Суми Ярова Л. В.

Номер слайду 2

Додаток до листа Міністерства освіти і науки України від 02.08.2022 № 1/8794-22 У результаті військової інтервенції російської федерації до України, постало гостре питання стану психологічного здоров’я здобувачів освіти, батьків, вчителів, що впливатиме на освітній процес у новому навчальному році. Одним із головних завдань закладу освіти є повсякденна психологічна допомога та емоційна підтримка учасників освітнього процесу.

Номер слайду 3

Виклики сьогодення. Порушене відчуття безпеки. Страхи за себе та рідних. Постійна фонова тривога. Коливання емоційних станів. Ситуація невизначеності

Номер слайду 4

Категорії здобувачів освіти, що потребують підсиленої психолого-педагогічної підтримки на етапі адаптації123 Здобувачі освіти 1-2 класів на етапі адаптації до навчання в закладі освіти. Здобувачі освіти 5-6 класів на етапі адаптації до навчання в середній школіЗдобувачі освіти 10 класів на етапі адаптації до навчання в старшій школі та профілю навчання4 Здобувачі освіти 8 класів на етапі підліткової кризи та адаптації до навчання в класах з поглибленим вивченням предметів

Номер слайду 5

Адаптація - це процес звикання до нових умов123 Біологічна: пристосування до нового режиму навчання та життя. Психологічна: входження до нової системи вимог, пов'язаних з виконанням навчальної діяльності. Соціальна: процес входження до учнівського колективу.

Номер слайду 6

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Перший етап –орієнтувальний«Фізіологічна буря» (1–3 тижні)Другий етап –нестійкепристосування. Організм шукає і знаходить оптимальні (або близькі до оптимальних) варіанти реакцій (4-5 тиждень)Третій етап –період відносностійкогопристосування. Організм знаходить найбільш відповідні варіанти реагування на навантаження(5–6 тиждень)Етапи адаптації

Номер слайду 7

Безпекова складова Творчі перлинки вчителю, вихователю та батькам https://www.facebook.com/groups/tvorchi.perlynky/permalink/733369911098933 РЕКОМЕНДАЦІЇ

Номер слайду 8

Емоційна складова. РЕКОМЕНДАЦІЇСтабільний дорослий (емоційно відкритий, емоційно теплий)Адаптований учень. Ознаки ефективної адаптації1. Процес навчання викликає переважно позитивні емоції.2. Учню посильна навчальна програма. 3. Дитина виявляє самостійність при виконанні навчальних завдань і звертається за допомогою до дорослих тільки після того, як самостійно спробувала їх виконати. 4. Учень задоволений своїми стосунками з однокласниками і вчителем. Мета адаптаційного періоду: створення у дитини уявлення про школу як місце, де вона буде прийнята і сприйнята такою, якою вона є з усіма своїми почуттями, думками, знаннями, особливостями.

Номер слайду 9

РЕКОМЕНДАЦІЇЕмоційна складова. ПІДТРИМКАПРОВЕДЕННЯ ППК

Номер слайду 10

РЕКОМЕНДАЦІЇЗдоров'язбережувальна складова https://imzo.gov.ua/psyholohichnyj-suprovid-ta-sotsialnopedahohichna-robota/materialy-dlia-vykorystannia-v-roboti-pid-chas-voiennykhdiy/vpravy-dlia-ditey-ta-pidlitkiv-iaki-perebuvaiut-u-stresoviy-sytuatsii-dlia-zniattiapsykhoemotsiynoho-napruzhennia/Використання дихальних вправ (видих має бути довшим за вдих). Психологічних хвилинок. Вправ на розпізнання емоцій,Вправ на зниження тривожності. Арт-терапевпичних вправ.

Номер слайду 11

РЕКОМЕНДАЦІЇСоціальна складова Посильні доручення. Зайнятість. Розширення можливостей для спілкування. Залучення в групи підтримки.

Номер слайду 12

РЕКОМЕНДАЦІЇПам’ятка батькам першокласника. Підтримуйте в дитині прагнення стати школярем. Обговоріть з дитиною правила безпеки, роздрукуйте й повісьте покроковий алгоритм дій у разі повітряної тривоги, небезпеки.3. Обговоріть з дитиною ті правила і норми, з якими вона зустрінеться в школі. Поясніть їх необхідність і доцільність.4. Складіть разом з першокласником розпорядок дня, стежте за його дотриманням.5. Використовуйте можливості гри, як провідної діяльності дитини, при підготовці до школи. 6. Будьте уважними до труднощів, які можуть виникнути у дитини на початковому етапі навчання в школі. 7. Підтримуйте першокласника в його бажанні досягти успіху. У кожній роботі обов’язково знайдіть, за що можна було б його похвалити. Пам’ятайте, що похвала та емоційна підтримка здатні помітно підвищити інтелектуальні досягнення.8. Поважайте думку першокласника про свого педагога.9. Якщо вас щось турбує в поведінці дитини, учбових справах, не соромтеся звертатися за порадою і консультацією до вчителя або шкільного психолога.10. Навчання – це нелегка і відповідальна праця. Вступ до школи суттєво змінює життя дитини, але це не повинно позбавляти її різноманіття, радосщів, гри. У першокласника повинно залишатися досить часу для ігрових занять.

Номер слайду 13

Корисні посилання. Щодо організації виховного процесу в закладах освіти у 2022/2023 н. р. Лист МОН № 1/9105-22 від 10.08.22 року. Щодо діяльності психологічної служби у системі освіти в 2022/2023 ​навчальному роціЛист МОН № 1/8794-22 від 02.08.22 року. Вправи для зняття психоемоційного напруження https://imzo.gov.ua/psyholohichnyj-suprovid-ta-sotsialnopedahohichna-robota/materialy-dlia-vykorystannia-v-roboti-pid-chas-voiennykhdiy/vpravy-dlia-ditey-ta-pidlitkiv-iaki-perebuvaiut-u-stresoviy-sytuatsii-dlia-zniattiapsykhoemotsiynoho-napruzhennia/Міністерство освіти і науки України - ​​Як допомогти дітям не лякатись сирен: поради психологині Світлани Ройз. Коли світ на межі змін: Стратегії адаптації GG prostir posibnyk 1 str.pdf. При створенні презентації використано картини сумської художниці Анни Черненко

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Григор`єва Марія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Voitiuk Mila
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Рєзніченко Ольга Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Самолюк Дмитро Васильович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Пов’язані теми
Психологія, Майстер-класи
Додано
19 серпня 2022
Переглядів
5856
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку