Презентація "Правила безпечного поводження з газозварювальною та газорізальною апаратурою"

Про матеріал
Презентація є супроводжувальною частиною розробки однойменного уроку професійно- теоретичної підготовки з професії "Електрогазозварник". Добре ілюструє матеріал заняття, містить ситуаційні завдання виробничого характеру подані у формі коміксу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правила безпечного поводження з газозварювальною та газорізальною апаратурою Підготувала: Викладач Безручко Л.В.

Номер слайду 2

Обладнання поста для газового зварювання

Номер слайду 3

Організація робочого місця

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Кисневий балон з редуктором

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Пальник, різак та газові рукави

Номер слайду 10

Засоби індивідуального захисту газозварника

Номер слайду 11

Безпечні відстані при газовому зварюванні

Номер слайду 12

Безпека праці при кисневому зварюванні та різанні Дотримання безпечних відстаней до газової апаратури

Номер слайду 13

Правила безпечного транспортування балонів

Номер слайду 14

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ !!!

Номер слайду 15

Вимоги щодо зберігання і транспортування балонів: -на всіх балонах повинні бути запобіжні ковпаки. - кисневі балони повинні вкладатися у деревяні гнізда або металеві з гумовими підкладками. - кисневі балони вкладають тільки впоперек кузова і в межах його висоти. - завантаження і вивантаження повинні виконувати робітники, які пройшли спеціальний інструктаж. - влітку балони повинні бути захищені від сонячних променів брезентом. - переміщення балонів у межах робочого місця дозволяється кантуванням у похилому положенні.

Номер слайду 16

Наслідки необережного поводження з кисневим балоном

Номер слайду 17

Безпечне поводження з ацетиленовим генератором -генератор установлюють у вертикальному положенні в такому місці, щоб виключити його падіння від ударів і поштовхів. - під час роботи необхідно слідкувати за тиском у генераторі та показами манометра або індикатора. - не допускається розрідження в генераторі,тому що можливе підсмоктування повітря через роз’ємні з’єднання і утворення вибухонебезпечної ацетилено-повітряноі суміші. - розвантажувати генератор необхідно після повного розкладання карбіду кальцію . Витягання кошика з не розкладеним карбідом кальцію, можливе тільки після охолодження генератора протягом години і зниження тиску в ньому до атмосферного. -у місці зберігання розвантаженого генератора забороняється присутність сторонніх осіб, запалювання вогню, наявність розжарених предметів й утворення іскри у радіусі 10 м.

Номер слайду 18

Безпечне користування редукторами: -при перервах у роботі потрібно закривати вентель балона,послаблювати регулювальний гвинт редуктора і з камери низького тиску випускати газ. -працювати тільки зі справними манометрами. -плавно обертати регулювальний гвинт при встановленні робочого тиску. -слідкувати за справністю запобіжного клапана. -при замерзанні редуктора відігрівати його гарячою водою без слідів масла. -ремонтувати тільки в спеціальних майстернях. Користування редукторами: Користування редукторами:

Номер слайду 19

Правила користування пальниками: - не допускається експлуатація несправних пальників. Перед роботою з пальником, зварнику слід ознайомитися з інструкцією по експлуатації. Зварник повинен знати будову пальника, вміти виявляти несправності і швидко їх усувати. До початку роботи: - оглянути пальник і переконатися у відповідності номера наконечника товщини металу. - перевірити герметичність різьбових зєднань ,сальників вентелів. - перевірити наявність розрідження на вхідному ацетиленовому ніпелі при пусканні кисню. Якщо палець руки прилипає до ніпеля-розрідження добре Після закінчення роботи: - перевірити спочатку ацетиленовий вентиль,а потім кисневий. - перевірити стан мундштуків,почистити їх свинцем або твердим деревом. - прочистити внутрішній канал мундштука голкою.

Номер слайду 20

Безпечне поводження з газовими рукавами Перед початком робіт необхідно, в першу чергу, перевірити герметичність всіх з'єднань і при необхідності усунути всі виявлені недоліки. Також рекомендується провести пробне відкриття балонів і подивитися, як поведуть себе підключені до них рукави й інше використовуване обладнання. Приєднання рукавів до пальника виконують хомутами чи відпаленим дротом. При використанні рукавів великої довжини використовують спеціальні муфти.

Номер слайду 21

Вам потрібно перемістити газовий балон на робочому місці. Ваші дії? Назвіть помилки газозварника.

Номер слайду 22

Чи безпечно відбувається процес газового різання?

Номер слайду 23

Назвіть засоби індивідуального захисту , які НЕ використовує газозварник

Номер слайду 24

Вимоги охорони праці перед початком роботи: - Оглянути, привести в порядок і надіти спецодяг і спецвзуття.  - Перевірити справність і комплектність обладнання.  - Оглянути робоче місце, прибрати з нього все, що може заважати роботі, звільнити проходи і не захаращувати їх.  - Приготувати мильний розчин для перевірки герметичності з'єднань апаратури.  - Перевірити справність рукавів, інструменту приєднань, манометрів, редукторів, наявність інжекції в апаратурі.  Несправну апаратуру замінити на справну, ретельно прочистити мундштуки, перевірити кріплення балонів з газом.  - Перевірити стан водяного запобіжного затвора, у разі необхідності долити воду в затвор до контрольного рівня.  - Перевірити герметичність всіх роз'ємних та паяних з'єднань апаратури.  - Оглянути первинні засоби пожежогасіння і переконатися в їх справності.  - Перевірити роботу вентиляції.  - Перевірити справність освітлення.

Номер слайду 25

Вимоги охорони праці після закінчення роботи: - Після припинення роботи необхідно закрити вентилі всіх балонів, випустити гази з усіх комунікацій і звільнити натискні пружини всіх редукторів; в кінці робочого дня вимкнути балони від комунікацій, а з балонів, які використовуються на відкритому повітрі, зняти всю апаратуру.  - Від'єднати рукави і здати їх разом з різаками в комору.  - Провести прибирання робочого місця.  - Зняти і привести в порядок спецодяг та ЗІЗ.  - Вимити руки та обличчя з милом або прийняти душ.  - Доповісти майстру про закінчення робіт і покинути своє робоче місце тільки з його дозволу.

Номер слайду 26

Забороняється: — експлуатація обладнання власного виготовлення; — виконання роботи при порушенні герметичності з'єднань і рукавів; — робота без спецодягу і засобів індивідуального захисту, в замасленому одязі; — використання кисню для очищення одягу; — виконання роботи без протипожежних засобів; — паління при роботі з пересувним ацетиленовим генератором, карбідом кальцію, рідким пальним; — ремонт пальника та іншого обладнання на робочому місці.

Номер слайду 27

Бажаємо безпеки та успіхів у роботі!!!

ppt
Додано
5 лютого 2020
Переглядів
2788
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку