Презентація “Правила написання шрифтів і написів.”

Про матеріал
Про співвідношення між елементами літер і цифр, конструкцію літер та цифр, правила та прийоми їх написання та як якісно виконувати написи стандартним шрифтом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВП НУБіП України “Немішаївський агротехнічний коледж” Відділення “Експлуатація та технічний сервіс машин та обладнання” Слайд-презентація з дисципліни: “Основи нарисної геометрії та інженерна графіка” до теми: “ПРАВИЛА НАПИСАННЯ ШРИФТІВ І НАПИСІВ.” Викладач: Грязнова І.В. Схвалено на засіданні циклової комісії технічних дисциплін Протокол № ___ від ______ _________ Бездушний П.М.

Номер слайду 2

План Історичні відомості. Особливості стандартного шрифту ГОСТ 2.304-81. Розміри шрифтів та співвідношення між елементами літер та цифр. Конструкція літер, цифр та знаків.

Номер слайду 3

Мета теми Знати: співвідношення між елементами літер і цифр, конструкцію літер та цифр, правила та прийоми їх написання. Вміти: якісно виконувати написи стандартним шрифтом.

Номер слайду 4

1. Історичні відомості

Номер слайду 5

Шрифти, як і креслення з'явилися і розвивалися внаслідок практичної діяльності людини. Вони містять необхідні відомості, які не можна подати графічно: назву та зображення виробів, будівель, розміри, дані про обсяг робіт і кількість матеріалів, розрахункові дані , а також різні пояснення щодо технічних вимог, технології виробництва.

Номер слайду 6

Російський алфавіт, бере початок у другій половині Х ст. від слав’янського алфавіту. Його засновники – два священики Костянтин та Мефодій. За наказом візантійського імператора вони повинні були навчити жителів Моравії богослужінню на слав’янській мові. Перед смертю Костянтин постригся в монахи , прийнявши церковне ім'я Кирило. Нова слав’янська азбука названа в честь пам’яті про нього – кирилиця.

Номер слайду 7

Кирилиця

Номер слайду 8

З розвитком суспільства виникають каліграфічні варіанти кирилиці: Устав – виконували рукописи релігійного змісту, всі літери написані прямо, висота букви дорівнює її ширині. Напівустав – основа для шрифтів першодрукованих книг, помітний нахил літер праворуч, розділові знаки, скорочення.

Номер слайду 9

а – устав, б - устав

Номер слайду 10

На зміну напівуставу з'являється скоропис – самостійний вид письма. В 40 –х роках XVIII ст. з'являється академічний шрифт. На початку ХІХ ст. Класицистичний. В ХІХ ст. - рублений, брусковий. Дані шрифти мали недоліки і були непридатні для застосування на кресленнях – невдало виходили при світлокопіюванні.

Номер слайду 11

Скоропис

Номер слайду 12

Саме з потреб світлокопіювання і виник сучасний стандартний шрифт, який завдяки простоті, чіткості та зручності має великі переваги над іншими. Він містить російський, латинський, грецький алфавіти. Римські та арабські цифри та знаки.

Номер слайду 13

Російський, латинський, грецький алфавіти, римські, арабські цифри та знаки

Номер слайду 14

2. Особливості стандартного шрифту ГОСТ 2.304-81.

Номер слайду 15

На кожному кресленні є певні написи, нанесені розміри та інші цифрові позначення, які відповідають стандарту на шрифт – ГОСТ 2.301-81. Стандарт визначає висоту та ширину літер і цифр, товщину їх обведення, відстань між літерами, словами та рядками. Оформити креслення стандартним шрифтом – це не тільки знати характер написання літер, але і їх розміри.

Номер слайду 16

Стандартом установлені два типи шрифту:тип А і тип Б з нахилом і прямий без нахилу. У навчальному кресленні використовується тип Б з нахилом. Форма літер та цифр має хорошу пропорційність елементів, проста та зручна, що дає можливість виконувати їх чітко, від руки. Більшість малих літер пишуться так само, як і великі.

Номер слайду 17

Шрифт типу Б з нахилом

Номер слайду 18

Малі літери, які мають однакову конструкцію з великими

Номер слайду 19

За конструкцією літери та цифри мають багато однакових елементів, що визначає стильову єдність шрифту. Так , в літері Ж відчувається літера К і її дзеркальне відображення, а в літері Щ – літера Ц з додатком елемента “палички” , в літері Ю – “паличка”, з'єднується з буквою О. В літері Д легко побачити звужену літеру Л.

Номер слайду 20

Великі та малі літери та цифри наводяться лінією рівномірної товщини для всього тексту напису. Нахил шрифту до основи рядка близько 75. Написи на кресленнях необхідно виконувати українською мовою. ГОСТ 2.304-81 розроблений для російського алфавіту , тому додавши літери І, Ї, Є, Г доцільно користуватися російським алфавітом згідно ГОСТу.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Способи побудови кута 75 і модульної сітки

Номер слайду 23

3. Розміри шрифтів та співвідношення між елементами літер та цифр.

Номер слайду 24

Стандарт встановлює такі розміри шрифту: 1.8, 2.5, 3.5, 5, 7, 10, 14, 20, 28, 40. Розмір шрифту є основною характеристикою креслярського шрифту. Розмір шрифту h – це величина, що визначається висотою великих літер у міліметрах. Висота вимірюється перпендикулярно до основи рядка.

Номер слайду 25

Параметри шрифту Б надаються в таблиці 1. В таблиці наведені параметри тільки для тих розмірів шрифту, які частіше всього застосовуються в інженерній графіці, в курсовому та дипломному проектуванні.

Номер слайду 26

Таблиця. Шрифт типу Б ( d = 1/10 h )

Номер слайду 27

Примітки Для зменшення проміжку між суміжними літерами , наприклад, ГА , АТ, щоб він не здавався дуже великим, дозволяється його зменшити у два рази. Мінімальна відстань між словами, які відокремлені розділовими знаками, є відстань між цим знаком і наступним за ним словом.

Номер слайду 28

Примітки Бічні відростки великих літер : Д, Ц, Щ, малих а, ц, щ, верхній відросток великої та малої літери Г “подовження” похилого елемента малої літери ф, риска над великою та малими та великими літерами і, І та ї, Ї, виконуються за рахунок проміжків між літерами та рядками і в ширину або висоту літер не входять.

Номер слайду 29

4.Конструкція літер, цифр та знаків.

Номер слайду 30

Основні вимоги до креслень є: Чіткість, яка виключає можливість помилок при читанні Простота, а відповідно швидкість їх виконання. В відповідності до цих вимог розроблена конструкція літер та цифр креслярського шрифту. Великі та малі літери умовно поділяють на кілька характерних груп.

Номер слайду 31

Літери першої групи – Г, Е, Н, П, Т, Ц, Ш, Щ та укр. Г, І, Ї Характерні тим, що утворюються лише прямолінійними елементами горизонтальними або з нахилом 75 до основи рядка.

Номер слайду 32

Конструкція великих літер 1 групи

Номер слайду 33

Конструкція малих літер 1 групи

Номер слайду 34

Літери другої групи – А, Й, И, Х, К, Ж, М, Л, Д утворені прямолінійними елементами, але розміщеними не лише горизонтально, а й діагонально та похило (похилі елементи літер Й, И, Х, М співпадають з діагоналями паралелограмів, в яких знаходяться ці літери)

Номер слайду 35

Конструкція великих літер 2 групи

Номер слайду 36

Конструкція малих літер 2 групи

Номер слайду 37

Літери третьої групи – Б, В, Р, У, Ч, Ь, Я Утворені горизонтальними, похилими і криволінійними елементами. Основою цих літер є буква Р

Номер слайду 38

Конструкція великих літер 3 групи

Номер слайду 39

Виконання заокруглень в літерах 3 групи

Номер слайду 40

Літери четвертої групи – О, С, є, З, Ю, Ф Побудовані з криволінійних елементів. Основою є літера О, що складається з прямолінійних паралельних елементів, спряжених криволінійними. Заокруглення літер четвертої групи виконуються так само, як і в літерах третьої групи.

Номер слайду 41

Конструкція великих літер 4 групи

Номер слайду 42

Написання цифр та знаків Висота цифр дорівнює висоті великих літер. Співвідношення висоти і ширини, товщини ліній, відстані між цифрами такі самі, як для великих букв. Виняток становить цифра 1. Верхній елемент цифри 3 не має заокруглення, а складається з прямолінійних елементів.

Номер слайду 43

Конструкція цифр

Номер слайду 44

Конструкція знаків

Номер слайду 45

Написання малих літер Більшість малих літер повторюють конструкцію великих, але пропорції їх дещо змінюються. Малі літери відносно великих більш широкі. Середні елементи всіх малих літер розташовані на середній лінії літери на відміну від великих. Заокруглення в малих літерах виконуються так само, як і в великих.

Номер слайду 46

Як писати креслярським шрифтом Щоб навчитися красиво писати креслярським шрифтом, необхідно розбити сітку для написання кожної літери. Потім провести тільки верхню і нижню лінії рядка. Контури букв спочатку намітити тонкими лініями, після чого навести м'яким олівцем.

Номер слайду 47

Побудова спрощеної сітки

Номер слайду 48

Послідовність написання елементів літер

Номер слайду 49

Значення вміння якісного виконання шрифтів Вивчення шрифтів розвиває дуже цінні якості – спостережливість, охайність, окомір, терпіння, посидючисть , тобто все, що необхідно мати для подальшого успішного виконання креслень з інженерної графіки, курсового та дипломного проектування. До виконання написів, як і до самого креслення треба ставитись з усією сумлінністю і увагою.

Номер слайду 50

Зразок виконання графічної роботи

Номер слайду 51

Питання для самоконтролю Які розміри креслярського шрифту встановлені ГОСТом 2.304-81 ? За якими ознаками поділяються великі та малі літери на групи? Який кут нахилу літер і цифр прийнятий для стандартного шрифту? Чому дорівнює висота малих літер розміру 14 ?Чому дорівнює їх ширина?

Номер слайду 52

Дякую за увагу ;))

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
4.8
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Шигалевський Владислав Юрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Зуб Тетяна Анатоліївна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  3. Остренко Олександр Анатолійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Анікіна Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
26 березня 2019
Переглядів
6940
Оцінка розробки
4.8 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку