Презентація "Правильне харчування –шлях до здоров'я та довголіття в сучасних умовах" містить методичні рекомендації до вивчення теми "Харчування" на уроках основи здоров'я у 6, 7, 8, 9 класах та представлені приклади використання інтерактивних методів таких як складання сенканів, колажів, мозковий штурм.
5 клас Здоров’я – наріжна умова розвитку людини. Чинники здоров ’я . Фізичний розвиток підлітків. Харчування як чинник росту і розвитку. 6 клас Харчування підлітків Вікові вимоги до харчування. Калорійність харчування та енерговитрати залежно від фізичних навантажень. Практична робота: Визначення калорійності щоденного харчування. Вимоги до харчування, питного режиму при інтенсивному фізичному тренуванні підлітків. Профілактика йододефіциту. 7 клас Спосіб життя і здоров’я. Формування здорового способу життя. Значення навичок і звичок для здоров’я. Правила здорового способу життя. Вибір способу життя. Практична робота: Складання індивідуального плану здорового способу життя. Косметичні проблеми підлітків. Харчування як один з чинників впливу на стан шкіри. 8 клас Оздоровчі системи. Оздоровче харчування. Основи безпеки харчування. 9 клас Взаємозв’язок основних ознак, складових частин і чинників здоров’я. Глобальні небезпеки. Продовольча проблема.
Знання неможливо передати учневі, їх можна запропонувати, підказати, але оволодіти ними людина повинна шляхом власної діяльності. У розвивальному навчанні центральною фігурою, від якої залежить успіх, є не вчитель, а учень. І функція вчителя полягає не в передачі знань, а в організації навчальної діяльності дітей. Суть технології розвивального навчання можна передати словами китайської мудрості: Понад 2400 років тому Конфуцій сказав: Те що я чую, я забуваю. Те, що я бачу, я пам'ятаю. Те, що я роблю, я розумію. Дещо змінивши слова великого китайського педагога, можна сформулювати кредо інтерактивного навчання. Те, що я чую, я забуваю. Те, що я бачу й чую, я трохи пам'ятаю. Те, що я чую, бачу й оюговорюю, я починаю розуміти. Коли я чую, бачу, обговорюю й роблю, я набуваю знань і навичок. Коли я передаю знання іншим, я стаю майстром. Центральною частиною уроку є интерактивна вправа.
Синквейн Синквейн – це не спосіб перевірки знань учнів, у нього інша задача, причому, більш універсальна. Синквейн – це спосіб на будь-якому етапі уроку, вивчення теми, перевірити, що знаходиться на рівні асоціацій у кожного з учасників, які в них почуття і відношення до даної теми. “Що ви про це знаєте? Що думаєте?” Проаналізувавши отримані дані, можна коригувати хід уроку, уяву учнів про дане поняття в процесі вивчення теми. Як це робити? Перший рядок – назва ( як правило іменник) Другий - опис ( два прикметника) Третій - дія ( три дієслова) Четвертий - почуття ( речення з чотирьох слів) Пятий - повторення сутності поняття (синонім назви) Приклад: Їжа Корисна, смачна Живить, радує, веселить Раціональне харчування – шлях до довголіття Здоровя
Вибери і поясни Завдання 1. Перед вами три салата: морква з цукром, морква зі сметаною і морква з майонезом. Який салат корисніший і чому? Які ще продукти треба вживати зі сметаною або олією? Завдання 2 Капуста свіжа, квашена і тушкована. Яка корисніша і чому? Завдання 3 Який продукт містить більше йоду: капуста білокачанна, капуста цвітна і капуста морська?
Практична робота Визначити ІМТ – це показник краси чи здоров̓я? Вирахувати ІМТ для учасників групи. Визначити відсоток учнів з низьким, високим і нормальним значенням ІМТ. Визначити наслідки для організму недостатньої ваги, надлишкової маси тіла, а також наслідки невиконання правил раціонального харчування для групи з нормальним показником ІМТ. На основі рекомендацій розробити пам̓ятки для учнів з різним показником ІМТ
Мультимедійні презентації При викладанні навчального матеріалу використовуються такі презентації: Харчування підлітків Вітаміни Правильний сніданок В результаті досліджень учні 9-х класів розробили такі презентації: Що знаходиться в моєму холодильнику? Переїдання – проблема суспільства ГМО – шкода чи панацея