Презентація "Празька школа"

Про матеріал
Празька школа — українські письменники, які після захоплення України Радянським Союзом у 1920-х роках виїхали за кордон, переважно до Європи, і тривалий час мали своїм культурно-управлінським осередком місто Прагу. «Празька школа» охоплює творчість Юрія Липи, Юрія Клена, Олекси Стефановича, Олександра Олеся, Оксани Лятуринської, Галини Мазуренко, Олега Ольжича, Олени Теліги Іванівни, Леоніда Мосендза, Євгена Маланюка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Празька школа

Номер слайду 2

Олег Ольжич

Номер слайду 3

Народився: 8 липня 1907 Житомир, Російська Імперія. (нині Україна) Помер:10 червня 1944 (36 років) концтабір Заксенгаузен Громадянство:Україна Національність: Українець Ім'я при народженні:Олег Олександрович Кандиба Інші імена: К.Опара Відомий: поет, археолог. Віросповідання: православний Родичі: Олександр Іванович Кандиба. Віра Свадковська Дружина:Катерина (Калинка) Білецька Діти:Олег (нар.1944)

Номер слайду 4

В 1917-23 здобував середню освіту, мешкаючи в Пущі-Водиці поблизу Києва, та закінчити її довелося лише в Празі. 1923 року він виїздить разом із матір'ю з України, охопленої чадом класової ненависті, у Берліні нарешті зустрівся з батьком, який ще 1919 вимушений був емігрувати до Чехословаччини та склав обов'язки полпреда УНР у Будапешті. Незабаром родина Кандиб переїхала до Горніх Черношинець під Прагою.

Номер слайду 5

Діяльність… На початку радянсько-німецької війни 1941—1945 переїхав до України разом з Буковинським куренем, узяв участь у формуванні місцевої адміністрації та поліції. В 1941—1942 О. Кандиба жив у Києві, налагоджував підпільну мережу ОУН в Україні. В жовтні 1941 О. Кандиба став одним з організаторів політично-громадського центру — Української Національної Ради у Києві.

Номер слайду 6

На реверсі зображено портрет Олега Ольжича і розміщено написи: 1907/1944 (ліворуч) та ОЛЕГ  ОЛЬЖИЧ (праворуч) від портрета.

Номер слайду 7

100 років від дня народження. Поштовий конверт України, 2007

Номер слайду 8

25.5.1944 заарештований гестапо у Львові. Був ув'язнений у концентраційному таборі Заксенгаузен. Загинув під час чергового допиту в ніч з 9 на 10.6.1944, закатований гестапівською трійкою (Вольф, Вірзінг, Шульц).

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Олена Теліга.

Номер слайду 11

При народженні:Оле́на Іва́нівна Шовгеніваю Дата народження:21 липня 1906 Місце народження: Іллінське, Московська губернія, Росія Дата смерті:22 лютого 1942 Місце смерті:Київ Національність:українка Громадянство:Російська Імперія, УНР, УРСР Мова творів:українська мова Рід діяльності:поетеса, літературний критик.

Номер слайду 12

Навчання… 1918 року родина мешкає у Києві. У Києві Олена вчиться в Жіночій гімназії Дучинської; вивчає українську мову поряд з російською, німецькою, французькою. Вивчає і такі дисципліни, як Закон Божий, російська граматика, історія, арифметика, географія, чистопис, малювання та креслення;

Номер слайду 13

Переїзд. Весною 1922 року матері Олени разом дочкою та сином Сергієм вдається вибратися із совєтської України спочатку в Польщу, а в липні 1922 року оселитися в Подєбрадах у Чехословаччині, де на той час ректором Української господарської академії був її чоловік.

Номер слайду 14

ОУН. У грудні 1939 року в Кракові Олена Теліга пізналася з Олегом Ольжичем (Кандибою): тоді ж вступила в Організацію Українських Націоналістів. 7 лютого 1942 р. почалися арешти. Друзі її попереджали, що ґестапо готує засідку на вул. Трьохсвятительській, де розміщувалася Спілка; проте знала на що іде, тікати не збиралася. У приватній розмові з М. Михалевичем уперто підкреслила: «Ще раз із Києва на еміграцію не поїду! Не можу…»

Номер слайду 15

Олена Теліга з товаришами. За даними істориків, 22 лютого 1942 р. українську письменницю-патріотку було розстріляно у Бабиному Яру разом з чоловіком та соратниками.

Номер слайду 16

Олену Телігу разом з її чоловіком Михайлом в Києві.

Номер слайду 17

Пам'ятки. На реверсе монеты изображен портрет Е.Телиги,

Номер слайду 18

Пам’ятник у Києві.

Номер слайду 19

Пам'ятник Олені Телізі у КПІ.

Номер слайду 20

Юрій Клен Народився в родині німецького купця-колоніста. 1911 р. вступив до Київського університету, де дістав ґрунтовну філологічну освіту (студіював західну і слов'янську філологію, історію літератури).

Номер слайду 21

3 початком першої світової війни був депортований до Архангельської губернії. Повернувся до Києва у 1918 р., закінчив університет (1920) і був прийнятий до аспірантури при дослідному інституті УАН. Викладав разом із М. Зеровим у соціально-економічному технікумі с. Баришівки. Вже в 20-ті роки розкрилися ті особливості його манери письма, які зближували Юрія Клена з неокласиками: досконале володіння мистецькою формою, своєрідний панестетизм. У Київському інституті народної освіти створив кафедру прикладного мистецтва (1930—1931), брав активну участь у роботі ВУАН. З 1931 року живе та працює в Німеччині, тісно співпрацює з поетами, які об'єднувались довкола «Вісника»

Номер слайду 22

«Каравели». 1943 року з'являється в світ збірка поезій Юрія Клена «Каравели», в якій автор спробував синтезувати творчі принципи київських неокласиків та ідейно-художні шукання поетів «празької школи».

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Дата народження:1 лютого 1897 Місце народження:Новоархангельськ Дата смерті:16 лютого 1968 Місце смерті:Нью-Йорк Громадянство:Російська Імперія, УНР Рід діяльності:поет

Номер слайду 25

Навчання. Закінчив Єлисаветградське реальне училище і вступив до Петербурзького політехнічного інституту. Але з початком Першої світової війни став слухачем Військової школи в Києві, після закінчення якої поручника Євгена Маланюка направили на Південно-Західний фронт командиром сотні 2-го Туркестанського стрілецького полку.

Номер слайду 26

Збірки… У 1920 році, після трагічних спроб реставрації державності, разом з тисячами таких як сам, подається на еміграцію і потрапляє в табір для інтернованих поблизу польського міста Каліша. Разом із кількома друзями (Ю. Дараган, М Чирський, М. Грива та інші) видає журнал «Веселка», де побачили світ його перші поезії. 1923 року разом із Михайлом Селегієм і Михайлом Осикою випускає в світ невелику збірку поезій «Озимина».

Номер слайду 27

У червні 1949 року поет переїжджає до США. Спершу працює фізично, потім — в інженерному бюро в Нью-Йорку. В цьому мегаполісі 16 лютого 1968 року Є.Маланюк і помер. Похований на кладовищі в Саут-Баунд-Бруці в Нью-Джерсі, яке часто називають українським пантеоном.

ppt
Додано
8 червня 2021
Переглядів
699
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку