Презентація : "Причини ДТП та шляхи їх попередження"

Про матеріал

Презентацію рекомендовано використовувати на уроках основ здоров*я та під час викладання курсу "Правила дорожнього руху". Містить яскараві ілюстарації та статистичні дані, що допоможуть учителю конкретизувати подану під час заняття інформацію.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Причини ДТП та шляхи їх попередження

Номер слайду 2

Правил різних є багато, їх потрібно знати. Про свою безпеку завжди треба пам'ятати. Бо розвага — це чудово, та життя — одне!Поведешся необачно й лихо не мине.І не дуже вихваляйся, що герой такий. Й на героя теж приходить раптом час лихий. Краще сонечку радіти і в безпеці жити,

Номер слайду 3

Підраховано, що з моменту появи перших автомобілів на вулицях і дорогах нашої планети загинуло понад 7 млн. людей. І нині щорічно гине до 300 тис. осіб. Крім того, мільйони людей отримують різноманітні травми. Ось чому питанням безпеки руху приділяється серйозна увага в усіх країнах світу.

Номер слайду 4

Близько 75 % усіх аварій на автомобільному транспорті трапляється через порушення водіями Правил дорожнього руху. Найнебезпечнішими видами порушень, як і колись, залишаються перевищення швидкості, ігнорування дорожніх знаків, виїзд на смугу зустрічного руху та керування автомобілем у нетверезому стані. 

Номер слайду 5

ЛОГОТИП ДЕСЯТИЛІТТЯЗа оцінками ВООЗ, якщо не вжити термінових заходів, до 2020 року аварії на дорогах стануть головною причиною смертності у світі, випередивши серцево-судинні захворювання та СНІД. Виявляючи занепокоєння постійним зростанням рівня травматизму і смертності на дорогах у світі Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 2011 – 2020 роки Десятиліттям дій безпеки дорожнього руху. Мета Десятиліття – скоротити втрати людських життів від ДТП. Офіційне відкриття Десятиліття дій безпеки дорожнього руху в усьому світі відбулося 11 травня 2011 року.

Номер слайду 6

План Десятиліття заснований на п'яти «опорах»: 1. Створення дорожньої інфраструктури.2. Навчання безпечній поведінці на дорогах.3. Будівництво безпечних доріг.4. Виробництво безпечних автомобілів.5. Забезпечення належної швидкої допомоги потерпілим в ДТП.   

Номер слайду 7

Безпека- що це?Безпека – це стан, при якому ніщо кому– або чому-небудь не загрожує.( це визначення заздалегідь записати на плакаті та під час вправи прикріпити його на дошці.) - «Як ви вважаєте, хто або що може стати на заваді безпеці на дорозі?» Якою має бути дорога, щоб її можна було вважати безпечною?Яким має бути транспортний засіб, щоб його можна було вважати безпечним? Які причини в поведінці людини ведуть до ДТП?

Номер слайду 8

Модель безпечного дорожнього середовища «Трикутник безпеки» Дорога Транспортнийзасіб Поведінка людинияк учасника дорожнього руху. БЕЗПЕКА

Номер слайду 9

Дорожньо-транспортними пригодами називаються випадки, що трапилися під час руху (наголосити) транспортних засобів і самохідних механізмів на дорогах і призвели до травми чи смерті людей або завдали матеріальних збитків. Особливість автомобільних аварій полягає в тому, що 80 % поранених гине упродовж перших 3 годин від кровотечі.

Номер слайду 10

ВИДИ ДТП Зіткнення Перекидання Наїзд на перешкоду Наїзд на пішоходів

Номер слайду 11

ВИДИ ДТПНаїзд на нерухомий транспортний засіб Наїзд на велосипедиста Наїзд на гужовий транспорт Наїзд на тварин Падіння пасажира Інші події

Номер слайду 12

Причини ДТПСтатистичні дані такі:·         перехід і перебігання вулиці перед транспортними засобами — 27 %;·         перехід вулиці в недозволених місцях та на червоний сигнал світлофора — 27 %;·         неуважність під час переходу вулиць — 17 %;·         нетверезий стан пішохода — 14 %;·         несподіваний вихід з-за транспортного засобу, що стоїть, — 9 %;·         інші причини — 6 %.

Номер слайду 13

Поведінка під час ДТПОсобливо небезпечним транспортний засіб є в таких випадках:·         під час посадки й висадки;·         у разі екстреного гальмування, особливо під час мряки й ожеледиці;·         під час руху автомобіля, що має несправності, за яких заборонено його експлуатацію

Номер слайду 14

Поведінка під час ДТПІснує кілька правил для тих, хто виявився свідком або учасником ДТП:за будь-яких обставин не залишати постраждалого без допомоги;·         негайно повідомити про пригоду в ДАІ (це не обов’язково в разі відсутності жертв, а в учасників — претензій одне до одного);·         намагатися нічого не змінювати на місці пригодисвідкам наїзду або аварії, після якої водій залишив місце пригоди, — запам’ятати й записати номер, марку, колір і прикмети машини та водія, викликати швидку допомогу, сповістити дорослих і працівників ДАІ.

Номер слайду 15

Попередження дорожньо-транспортного травматизму- регламентація швидкісного руху автотранспорту, - забезпечення більш безпечних умов для уразливих суб'єктів руху на дорогах, - забезпечення більш безпечної дорожньої інфраструктури,- використання захисних шоломів для мотоциклістів, ременів безпеки і безпечних сидінь для дітей в машинах, - також прийняття законів про гранично допустимих рівнях вмісту алкоголю в крові і контроль за їх дотриманням з метою попередження дорожньо-транспортного травматизму.

Номер слайду 16

Перша медична допомога. Перша медична допомога (долікарська) - це комплекс екстрених заходів, які надаються потерпілому або хворому на місці події І в період доставки його до медичної установи. Основні принципи першої медичної допомоги:• Надання допомоги потерпілому безпосередньо на місці трагедії. Вона проводиться свідками катастрофи або прибулими на місце спеціалістами. • Заходи з порятунку життя і здоров’я людини під час його транспортування до лікувального закладу. • Надання адекватної терапії в медичному закладі.

Номер слайду 17

Перша медична допомога включає такі групи заходів:1) негайне припинення дії зовнішніх ушкоджувальних чинників І видалення потерпілого з несприятливих умов:2) надання термінової першої медичної допомоги потерпілому залежно від характеру І виду травми, нещасного випадку або раптового захворювання (зупинка кровотечі, масаж серця, введення протиотрути та ін.):3) організація швидкої доставки хворого або постраждалого до лікувальної установи. Кожна людина повинна вміти надати першу допомогу.

Номер слайду 18

Ознаки смерті:• помутніння і висихання роговини ока;• відсутність реакції зіниць на світло і відсутність реакції тіла на укол голкою;• холодне тіло, поява трупних плям. 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Сокур Олена
    Дякую! Дуже інформативно та корисно!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Юхимчук Алла Василівна
    Дякую! Корисна інформація.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Дубчак Олена
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
25 червня 2018
Переглядів
19590
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку