Тип уроку: Урок формування первинних умінь та навичок. Міжпредметні зв’язки: Технологія приготування кондитерських виробів- тема: «Цукристі напівфабрикати» Організація ПГХ – тема : «Організація робочих місць під час приготування цукристих напівфабрикатів» , Товарознавство ХП – тема: «Хімічний склад харчових продуктів». Матеріально-технічне забезпечення: Сировина: цукор, лимонна кислота, желатин, фруктово-ягідні відвари, соки,збірник рецептур, збірник задач, технологічні та інструкційні карти. Обладнання та інвентар: Виробничі столи, вага, розробні дошки, ножі, ложки, лопатки, форми фігурні, сито, дуршлаг. Навчально-виробнича робота: Приготування сиропу «тираж», для просочування, желе багатошарового.
Мотивація навчальної діяльностіЦукровий сироп використовують дуже часто в приготуванні різноманітних кондитерських виробів з тіста, а також для фруктових заготовок. Це воістину універсальна основа для всіх видів компотів, варення, зацукрованих фруктів і багато чого іншого. Причому від того, наскільки якісно і правильно зварений сироп, залежить як смак так і тривалість зберігання кондитерських виробів. Існує величезна різноманітність рецептів желе. Один із плюсів цього смачного десерту у тому, що його приготування не вимагає багато часу, а результат, як правило, чудовий – навіть у початківців кулінарів.
Актуалізація опорних знань Повторення домашнього завдання проходить у вигляді гри «Мікрофон» Правильна відповідь 2 бали. Умови гри: бригадир кожної бригади з уявним мікрофоном підходить і з питанням до членів своєї бригади. Відповідає той, у кого мікрофон. Правильна відповідь 1 бал. Запитання для гри. Оцінюю точність і правильність відповідей і самих запитань. Перелік можливих запитань:1. Як готують начинку з сиру і моркви?2. Якими способами можна приготувати яблучну начинку? 3. Як готують начинку з маку?4. Як підготувати домашній сир до приготування начинки з сиру?5. Чому цукор в начинку з яблук додають наприкінці варіння?6. Як приготувати начинку з сирих яблук?7. Які сорти яблук використовують для приготування начинки?8. Що ще можна додати до начинки з маку?9. Які додаткові продукти додають до начинки з сиру?
Запитання для повторення1. Які цукристі напівфабрикати Ви знаєте?2. Як визначити температуру кипіння цукрового сиропу без термометра? 3. Назвіть технологічні особливості у приготуванні кавового сиропу для просочування.4. Технологія приготування тиражного сиропу.5. Технологія приготування інвертного сиропу.6. Для чого використовується сироп для просочування?7. Для чого використовується сироп тираж?