Презентація "Природні водойми моєї місцевості та їх важливість для місцевої громади“

Про матеріал
Тема: "Природні водойми моєї місцевості та їх важливість для місцевої громади“ "Хто смітить чи плює в криницю, у того болячки на язиці з’являться", — такий забобон вигадали наші пращури, щоб уберегти чистоту питної води від нерозумних людей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: "Природні водойми моєї місцевості та їх важливість для місцевої громади“ Цілюще джерело Хрещатика Денис Калинюк, 11 років, 5 клас Хрещатицький НВК с.Хрещатик , Заставнівський р-н., Чернівецька обл. 59415 тел. 224747 nvk_hreshiatik@mail.ua Калинюк Вікторія Ярославівна

Номер слайду 2

"Хто смітить чи плює в криницю, у того болячки на язиці з’являться", — такий забобон вигадали наші пращури, щоб уберегти чистоту питної води від нерозумних людей. З водою пов’язано дуже багато обрядів. Святими місцями вважали усі водойми: річки, озера, копані колодязі й природні джерела. Сама вода як субстанція вважалася святою. У народних казках міститься уявлення про живу воду та мертву. Живою, тобто особливо цілющою питною водою вважали воду тільки з природного джерела, ще й набрану до сходу сонця в певні дні 

Номер слайду 3

Надра Чернівецької області багаті на мінеральні води, поширення яких пов’язано з певними структурно-гідрологічними зонами. Сьогодні відомо понад 60 родовищ мінеральних вод, але вони недостатньо досліджені і слабо використовуються. За хімічним складом це, в основному, хлоридно- натрієві, гідрокарбонатно-натрієво-магнієво-кальцієві, сірководнево-хлоридно- натрієві та бромно-хлоридно-кальцієві води. Згідно з проведеною паспортизацією мінеральних джерел складений каталог, в якому описано 43 джерела, які за якістю придатні для промислового освоєння.

Номер слайду 4

Про цілющі властивості джерела у селі Хрещатик Заставнівського району Чернівецької області місцеві мешканці знали віддавна. За відсутності інших водних ресурсів, вони постійно споживають виключно джерельну воду. Рекордно низькою у нашій місцевості є статистика офтальмологічних, та шлунково-кишкових захворювань. На базі мінеральних джерел у Чернівецькій області функціонують підприємства, де виготовляють мінеральні води: на території нашого села діє завод «Хрещатик» який добуває воду з природного джерела біля Хрещатицького монастиря.

Номер слайду 5

Село Хрещатик Заставнівського району Чернівецької області — чи не єдиний населений пункт в Україні, де мешканці п'ють, перуть, годують худобу та миються мінеральною водою, збагаченою іонами срібла. У селі, яке розкинулося на висоті 200 метрів над рівнем Дністра, немає жодної криниці. Вода, яку називають чудотворною, до Хрещатика надходить із джерела святого апостола євангеліста Іоанна Богослова, що на території Свято-Івано-Богословського Хрещатицького чоловічого монастиря.

Номер слайду 6

Ще у 1960 роках до Хрещатика приїздили одеські вчені, які досліджували неймовірні властивості цілющої води. Лікарі з’ясували, що ідентична вода на теренах колишнього СРСР є лише на Уралі. Проте там її дуже мало, тож використовують її винятково для лікування.

Номер слайду 7

Цілюще джерело, яке годує все село Мешканці нашого села тисячоліттями дотримуються неписаного правила: своїх родичів та знайомих спочатку ведуть до монастиря, а вже потім до себе на гостини. У такий спосіб люди вклоняються  місцю, яке дає їм життя. Чудотворне джерело, яке “годує” все село, б’є фактично зі скелі Дністра, який, немов підкова, омиває Хрещатик

Номер слайду 8

В Хрещатику немає жодної криниці, адже через скалисту місцевість викопати її просто неможливо. Доведеться рити вглиб 200 метрів, щоб дістатись до води. Єдине джерело води – на території Свято-Івано-Богословського чоловічого монастиря. І люди кажуть, що вона має неабиякі чудотворні властивості. Ходять легенди, що сліпі пастухи, які першими вмились нею, прозріли. Відтоді й принадились ходити до джерела люди, а в село, як на екскурсію.

Номер слайду 9

Від джерела, що витікає з-під каплички біля монастиря, були прокладені труби більшого діаметру до насосної станції. З насосної станції уздовж обриву меншою трубою вода подавалася в резервуар, де зараз він і знаходиться (біля вишки). З резервуару були прокладені свинцеві труби до другої вулиці села і встановлено дві криниці. Дмитро Гаврилюк показує свій витвір – колонки, куди вода надходить із джерела. 

Номер слайду 10

В наслідок прориву магістральної труби водопроводу яка забезпечує село водою  цього літа мешканці нашого села були без води деякий час . Труба ремонту не підлягає а місцеві жителі шукають кошти та допомоги у влади. Проблема з водопостачанням турбує жителів села Хрещатик вже близько 15 років. Справа  в тім що село розташована на скелястій місцевості, підшкірних вод тут немає так само як і жодної криниці. 80 % жителів отримують воду з джерела місцевого монастиря від якого тягнеться водопровід, який востаннє ремонтувався ще у 80 –тих. роках.

Номер слайду 11

Протягом останніх років селяни самотужки усували неполадки, але  латати дірки у водопроводі вже втомились, адже ремонту він вже не підлягає. Тому за допомогою звернулись до представників влади, написавши листа до Верховної ради та обласної адміністрації. Також розробили проект для реалізації якого потрібні кошти. Попри те, що в селі налагоджено водопостачання, люди часто в посушливе літо або малосніжну зиму сидять без води. Особливо важко тоді, коли багато людей приходять в монастир. Люди ходили по неї до кринички біля монастиря, возили її бочками. Та вода була дуже «дорогою». Нею користувались лише для приготування їжі. А для господарських потреб возили її з сусіднього села.

Номер слайду 12

Цей водопровід функціонує й досі. З часом село розрослось, і води ставало чимраз менше. Тому побудували ще один за кошти громади. Утримує його також громада. Зараз в кожній хаті є вода, хоч і доводиться економити. Водопровід у старому зношеному стані, труби сталеві,вони зношені , поржавілі, дуже багато стається аварій. Коли велика потреба води в спекотній час, не вистачає води для потреб села.

Номер слайду 13

Вода надходить до села по трубах із джерела, що бере своє начало на території Свято-Івано-Богословського чоловічого монастиря, що біля села Хрещатик. Може тому воду називають чудотворною. А може тому – що наукові дослідження виявили у цій воді іони срібла. І саме тому, підприємство «Хрещатик» використовує для розливу своєї продукції воду із цього чудотворного джерела. Тож, продукція, яку виробляє та розливає підприємство «Хрещатик» - унікальна по своєму складу та властивостям.

Номер слайду 14

На початку 80-х років минулого століття фахівці Одеського науково-дослідницького інституту медичної реабілітації та курортології провели дослідження. Виявилося, що у джерелі міститься високоякісна столова сульфатно-гідрокарбонатна вода складного катіонного складу, збагачена іонами срібла. За систематичного вживання кришталево чиста джерельна волога благотворно впливає на організм людини. Затримка процесів старіння, відновлення складу крові, нормалізація роботу мозку та нервової системи, зміцнення імунної системи та поліпшення обмінних процесів.. і це далеко не повний перелік цілющих властивостей.

ppt
Додано
18 лютого 2020
Переглядів
1132
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку