Презентація «Природні водойми моєї місцевості та їх важливість для місцевої громади»

Про матеріал

"Вода, у тебе немає ні смаку, ни кольору, ні запаху,

тебе неможливо описати, тобою наслолоджуються,

не знаючи,

що ти таке насправді.
Не
можна сказати,

що ти є необхідною

для життя: тисаме життя.
Ти наповнюєш нас радістю,

і це неможливо пояснити нашими почуттям".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Природні водойми моєї місцевості та їх важливість для місцевої громади»БІЛИЙ ВАДИМ , 10 років, 4 клас. Адреса: м. Жмеринка, Короленка, 7. Тел.: (04332) 22549 Email: himnazija2006@ukr.net. Керівник роботи : вчитель початкових класів – Яковлева Наталія Юріївна

Номер слайду 2

"Вода, у тебе немає ні смаку, ни кольору, ні запаху, тебе неможливо описати, тобою наслолоджуються, не знаючи, що ти таке насправді. Не можна сказати, що ти є необхідною  для життя: ти — саме життя. Ти наповнюєш нас радістю, і це неможливо пояснити нашими почуттям".                  А. Сент-Екзюпері

Номер слайду 3

Річка мурафа

Номер слайду 4

МУРА́ФА — річка в Україні, в межах  Барського, Жмеринського, Шаргородського,Чернівецького, Могилів-Подільського і Ямпільського районів Вінницької області. Ліва притока Дністра (басейн Чорного моря).

Номер слайду 5

- Регіональний ландшафтний парк «Мурафа»“МУРАФА”

Номер слайду 6

Довжина 163 км, площа басейну 2 410 км². Похил річки 1,6 м/км. Долина у верхній течії V-подібна, з крутими, розчленованими схилами. Глибина долини у пониззі до 80—120 м, ширина 1—1,5 км. Заплава двобічна, у верхній течії заболочена, на окремих ділянках майже відсутня; її ширина у верхів'ях 50—120 м, у середній та нижній течії — 200—600 м. Річище у верхній течії слабозвивисте, замулене, нижче — кам'янисте, є пороги. Ширина річки 15—20 м (найбільша — 58 м), глибина на порожистих ділянках 0,1—0,5 м, на плесах — 1,5—3,5 м.

Номер слайду 7

Живлення — переважно снігове й дощове. На річці функціонує ГЕС, воду Мурафи використовують для водопостачання і зрошування.

Номер слайду 8

Мурафа тече Подільською височиною спершу на південний схід (місцями на схід), далі поступово повертає на південь і південний захід. У пониззі знову тече на південь та південний схід. Впадає до Дністра на південний захід від міста Ямполя.

Номер слайду 9

Основні притоки : Мурашка, Лозова (праві); Деребчинка (лiва).

Номер слайду 10

На території району по річці Мурафа розміщуються 4 великі ставки: Олександрівський — 1,5 км, Носківецький — 2,5 км, Станіславчицький — 3,5 км, Тарасівський — 1,5 км.

Номер слайду 11

 Цікавим джерелом, що живить річку Мурафу, є на правому березі струмок, який витікає з підземної річки в урочищі Ґуральня, що біля села Травневе. Вода тут також високої смакової якості. До революції тут був спиртовий завод-ґуральня. Далі, через кілометр від Ґуральні над трасою Жмеринка — Шаргород, біля млина, на цьому ж березі є ще одне джерело-криниця, що живить Мурафу. Вода має високі смакові якості. Старожили с. Травневого розповідають, що раніше євреї з с. Станіславчика і м. Жмеринки приїжджали сюди брати воду на чай.

Номер слайду 12

 На прибережній території річки росте рослина Червоної книги України — сон білий. 

Номер слайду 13

Долина річки від села Кудіїці до села Олександрівки дуже заболочена, заростає очеретом, рогозом, осокою.

Номер слайду 14

Випасання худоби, свійської птиці на березі річки Мурафа.

Номер слайду 15

Практикується риболовля і риборозведення.

Номер слайду 16

«Річко моя! Життя моє, де і чому я забарився, чого так пізно прийшов до твого берега, теплого й чистого? На твої ясні води, на урочисті зорі, що дивляться в тебе з неба? Люблю я воду твою ласкаву, животворящу. І береги твої чисті, і всіх людей простих, що трудяться, живучи на твоїх берегах. Уклоняюся тобі за ласку, за багатство, що дала моєму серцю, за те, що, дивлячись на тебе, стаю я добрим, людянимі щасливим, що можу любити тебе все життя, річко моя, душе мого народу.»                                            О. Довженко

pptx
Додано
27 червня 2018
Переглядів
1653
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку