Презентація "Прислів’я і приказки, крилаті вислови. Стійкі народні порівняння. Побажання, приповідки, каламбури, їхній оцінний зміст."

Про матеріал
Презентація буде корисною під час роботи над розділом Фразеологія. Тема: "Прислів’я і приказки, крилаті вислови. Стійкі народні порівняння. Побажання, приповідки, каламбури, їхній оцінний зміст."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прислів’я та приказки, крилаті вислови. Стійкі народні порівняння. Побажання, приповідки, каламбури, їх оцінний зміст.

Номер слайду 2

Пригадайте, які типи фразеологічних одиниць ви знаєте?1)Фразеологічні (ідіоми) зрощення, 2) фразеологічні єдності, 3)фразеологічні сполучення, 4) фразеологічні вирази.

Номер слайду 3

Давайте згадаємо, що таке фразеологічні вирази?Це стійкі за своїм складом і значенням одиниці, які складаються зі слів з вільним лексичним значенням і відтворюються в мові

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Нерідко прислів’я та приказки виступають заголовками художніх творів. «За двома зайцями» (М. Старицький)«Доки сонце зійде, роса очі виїсть» (М. Кропивницький)«Хіба ревуть воли, як ясла повні?» (П. Мирний)«Дай серцю волю, заведе в неволю» (М. Кропивницький)«Лиха іскра поле спалить і сама щезне» (І. Карпенко-Карий)«Козацькому роду нема переводу» (Олександр Ільченко)«Кров людська – не водиця» (М. Стельмах)

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Наука в ліс не веде,…Праця чоловіка годує,.. Сім разів відміряй…Семеро одного…Своя сорочка…Слово не горобець…На Бога надійся,…Що посіяв…Яйця курку…Застав дурня Богу молитися,…Сльозами горю…Вченому світ…Почав за здравіє, а…(а з лісу виводить)(а лінь марнує)(- один відріж)(не чекають)(ближча до тіла)(- вилетить не піймаєш)(а сам не зівай)(- те й пожни)(не вчать)(він і лоба розіб’є)(не допоможеш)(а невченому тьма)(закінчив за упокій)

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Серед приповідок (або примовок) виділяють формули вітань та прощань*Святий Боже, святий кріпкий, ліпше дома, як у тітки!Формули припрошування, запрошення до столу, сісти, подяка за частування.«Сідайте, щоб і свати в нашій хаті сідали.»«Спасибі за закуску, що з’їв курку й гуску.»Побажання«Хай тебе Бог провадить і в найбільше болото посадить!»Прокльони«Щоб тобі руки покорчило.»Дражніння*Сонечко, сонечко, вийди на віконечко,Там твої діточки медок п’ють,а тобі не дають.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Відповіді на запитання. Як ви гадаєте, з якою метою розмовну фразеологію використовують письменники? Що або кого характеризують види розмовної фразеології?В яких стилях вживаються народнопоетичні фразеологізми?

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Скласти діалог, використовуючи побажання. (Домашнє завдання)Побажання: Ні пуху, ні пера. Година вам щаслива. Щоб тебе добра година знала. Щоб тебе не минула лиха година!Бодай тебе жаба вбрикнула! Бодай тобі очі повилазили. Щоб тобі світ замакітривсь! Щоб тебе добра година знала. Будь багата, як земля, а здорова, як вода. А три дні би вас дома не було! Дай нам, Боже, що нам треба, а по смерті шусть до неба.

Номер слайду 21

Будьте здорові, майтеся гаразд; що вам забракне, вдайтеся до нас

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Горяинова Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Проценко Валентина
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Горилюк Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ольшанська Алла Миколаївна
    Дякую за презентацію! Використала частково на онлайн-урок.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
16 січня 2021
Переглядів
12045
Оцінка розробки
4.8 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку