Презентація про "Використання завдань з логічним навантаженням в процесі навчання математики в початковій школі"

Про матеріал
Підсумки роботи над темою "Використання завдань з логічним навантаженням в процесі навчання математики в початковій школі"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання завдань з логічним навантаженням в процесі навчання математики в початковій школіЯкимович Андріана Мар’янівна. Керівник: кандидат педагогічних наукдоцент кафедри початкової та дошкільної освіти. Сірант Неля Петрівна

Номер слайду 2

АКТУАЛЬНІСТЬ ДОСЛІДЖЕННЯУ світі сучасних змін складно визначити «Як навчати» та «Чому навчати?» здобувачів освіти. Тому НУШ стала на шлях формування компетентностей для життя. Ми не знаємо які науки будуть актуальними через 20-40 років, але визначено ряд гнучких умінь, що знадобляться у будь-якій професії, а серед них - вміння логічно мислити. Якщо замислитись, яка з десяти компетентностей розвиває логічне мислення, то відповідь буде ­– усі. Проте математиці завжди належала передова роль у розвиток логічного мислення. Вчителі початкової школи приділяють значну увагу розвитку логічного мислення. На жаль, ми досі спостерігаємо розсіяння знань та розгубленість у середній школі, а це свідчить про те, що можливості розвитку логічного мислення ще недостатньо досліджені.

Номер слайду 3

АКТУАЛЬНІСТЬ ДОСЛІДЖЕННЯПитання розвитку логічного мислення теоретично досліджували: І. А. Бартішнікова, І. М. Біла, Н.І. Гаврилюк, С. О. Доценко, І.І. Любченко, О. Масюк, С.І. Сафарян, Н. М. Фалько, О. В. Заяць, А. А. федорович. Великий вклад у методику розвитку логічного мислення зробив кандидат психологічних наук О. Я. Митник. О. М. Гісь розробила методичні рекомендації та створила безліч вправ та ігор для розвитку логічного мислення дітей молодшого шкільного віку та початкової школи. Не можемо не згадати авторів розвивальних ігор Бориса Павловича та Олену Олексіївну Нікітіних. Саме вони на прикладі своєї сім'ї ще в радянські часи показали, що, ламаючи застарілі стереотипи у вихованні, можна допомогти дитині стати самостійною, розсудливою, гармонійно розвиненою особистістю.

Номер слайду 4

Предмет дослідження:завдання з логічним навантаженням на уроках математики у просторі початкової школи. Об’єкт дослідження:завдання з логічним навантаженням для початкової школи.

Номер слайду 5

Мета дослідження:обґрунтувати вплив математичних завдань з логічним навантаженням на розвиток мислення здобувачів освіти.

Номер слайду 6

ЗАВДАННЯ ДОСЛІДЖЕННЯпроаналізувати вплив завдань з логічним навантаженням на розвиток знань та умінь здобувачів початкової освіти;з’ясувати доцільність використання завдань з логічним навантаженням на уроках математики;обґрунтувати переваги та недоліки застосування завдань для розвитку логічного мислення під час проходження виробничої практики;висвітлити практичні рекомендації, запропонувати ігри, задачі та вправи для розвитку логічного мислення в умовах Нової української школи.

Номер слайду 7

Використані джерела. Всього 38 найменувань літературиметодичні розробки та конспекти вправ українські періодичні видання та електронні ресурси

Номер слайду 8

Логічне мислення - це найвища стадія мислення. Логічне мислення. Логічне мислення формується на основі наочно-образного. У молодших школярів – це такий вид мислення, який формується у процесі спеціально організованої пізнавальної діяльності і передбачає уміння особистості аналізувати, класифікувати, знаходити схоже і відмінне, узагальнювати й доходити умовиводів щодо явищ і подій, що її оточують. Логічне мислення не є вродженою здатністю. Це особливий вид мисленнєвого процесу, якому потрібно вчитися.

Номер слайду 9

Етапи розвитку мислення. Наочно-дієве. Наочно-образне. Словесно-логічне

Номер слайду 10

­систематично використовувати завдання для розвитку мислення;­не відкладати процес формування логічного мислення на пізніше;­враховувати індивідуальний розвиток дітей, коригувати завдання, щоб вони були посильні;­формувати логічне, абстрактне мислення на основі наочно-образного мислення;­підкріплювати завдання наочно-практичними діями. Педагогічні умови формування логічного мислення:

Номер слайду 11

Мислення – це інтелектуальна і практична праця. Його можна тренувати як м’язи: чим більше займаєшся – тим кращий результат

Номер слайду 12

Логічне мислення впливає на:

Номер слайду 13

Сформоване логічне мислення розв’язує проблему пізнання та міцності знань. На думку М. Л. Шумки: «Міркування – це розумовий процес в ході якого на основі вже наявних знань отримуємо нове знання».

Номер слайду 14

Вправи з логічним навантаженням. ЗадачіВправиІгри. Класифікація:

Номер слайду 15

ЗАДАЧІ з логічним навантаженням. У будь-якій задачі закладені великі можливості для розвитку логічного мислення. Задачі на знаходження невідомих за сумою і різницею. Задачі на знаходження невідомих за сумою Задачі на заміну. Задачі на припущення. Задачі на зрівнювання даних.

Номер слайду 16

ВПРАВИ з логічним навантаженнямвиокремлюватикласифікуватипобудуватидоповнювативстановлювати зв’язкипорівнювати

Номер слайду 17

ІГРИ з логічним навантаженнямшахи. Лото. Доміно. Танграм. Спідкубінг. Тетріс«Числа»LEGO«Бінго»

Номер слайду 18

Практичні рекомендації щодо виконання вправ з логічним навантаженням. Доцільність. Відповідність. Поступовістьметаактуальністьвікрівеньдоступністьцікавість

Номер слайду 19

ВИСНОВКИВправи з логічним навантаженням поступово стають невід’ємною частиною уроків математики у Новій український школі. Адже мета сучасною освіти – вільні, мислячі, здатні до навчання впродовж життя особистості, а це неможливо без розвинутого логічного мислення. Сформоване логічне мислення розв’язує безліч педагогічних проблем. А саме проблему пізнання, навчання впродовж життя, самостійності, критичного мислення і ще багато інших. Логіка – запорука успіху в сучасному світі. Завдання з логічним навантаженням виявились доцільними та необхідними на уроках математики. Матеріали до логічних ігор універсальні, багатофункціональні, дешеві, їх можна виготовити власноруч. А найважливіше цікаві вправи відкривають радість пізнання.

Номер слайду 20

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
15 листопада 2023
Переглядів
191
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку