"Презентація . Проблема екологічного виховання у поемах Б.Олійника і Є.Ісаєва"

Про матеріал
Презентація до проведення читацької конференції зі старшокласниками на екологічну тему "Проблема екологічного виховання у поемах Б.Олійника "Крило" та Є.Ісаєва ""Убил охотник журавля". Актуальна тема.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проблема екологічного виховання у поемах «Крило» Б. Олійника та «Убил охотник журавля» Є.Ісаєва Читацька конференція з учнями школишколи 

Номер слайду 2

План1. Тема охорони природи у сучасній літературі.2. Коротка розповідь про поетів.3. Типологічна спорідненість поем «Крило» Б. Олійника і «Убил охотник журавля» Є.Ісаєва.4. Характеристика екологічних ситуацій у поемах.5. Пристрасний захист природи юнаком («Крило» Б. Олійника), болісний, складний шлях екологізації свідомості ліричного героя поеми «Убил охотник журавля» Є.Ісаєва.6. Своєрідність художнього письма.7. Морально-етичні уроки поем і складності екологічних проблем нашого життя.

Номер слайду 3

Анкетування:1. Які твори на теми екологічного виховання ви прочитали останнім часом?2. Які бачили фільми, пов’язані із проблемами захисту навколишнього середовища?3. Ваш улюблений твір на цю тему?4. Екологічні проблеми вашої місцевості?

Номер слайду 4

. Найактуальнішою ще з ХХ століття стала проблема взаємодії людини і суспільства. Природа все частіше і тривожніше нагадує людям про їхню жорстокість і байдужість. Чи часто ми думаємо про землю – про планету, по якій ходимо, на якій стоїть наш дім, ростуть діти?

Номер слайду 5

Ось що непокоїть студента Миколу Баглая із роману «Собор».«Дим із труб – це розпечений газ із пилюкою, невидима оком пилинка – вона твій найбільший ворог! Тільки збільшивши її в чотириста п’ятдесят разів, починаємо бачити цю пилюжинку, власне мініатюрну скалку заліза. Тому-то вона добре летить і легко засвоється організмом. Є закон про допустиму санітарну норму пилюки в повітрі, але хто його дотримується? Повсюди повітряні басейни над металургійними заводами бурунять брудом, різні інспекційні служби теж ковтають той бруд...»

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Тема природи, її краси і захисту широко представлена в українській поезії. Класики українськоїлірики залишили нам безсмертні зразки тонкого, глибокого і живого відчуття природи. Хай осінь мертвим листям шелестить,Хай старість чеше сивину лукаво,А для людини, як вона людина. Само страждання в щастя виростає. А над землею, вкритою туманом,Веселиками линуть журавлі. М. Рильський

Номер слайду 8

Ось перед вами портрети двох поетів – Єгора Ісаєва , Бориса Олійника. Обидва автори переконані в тому, що природа потребує захисту, синівського піклування. Юнак і журавель – це символ людини і природи, тому спільним для обох є образ крила.

Номер слайду 9

Є.Ісаєв писав: «Мы порой упрощаем понятие «Земля» - только деревня, только поля, сады, цветы.. Нет, Земля – это все. Земля – это и уголь , и нефть, и золото, это сама почва, воздух, которым мы дышим, вода, которую мы пьем. То, что на земле, под землей и над землей, в небе – все земля. Она наша постоянная опора, движение, хлеб наш насущный, жизнь наша Земля»

Номер слайду 10

Тема любові до людини, землі, навколишнього середовища є однією із провідних у поезії поета Б. Олійника. Переконливим прикладом є рядки з вірша «До землі», сповненого щирих синівських почуттів: Тиха моя. Скорботна моя і велика. Що я без тебе?Так собі – сірий суб’єкт. Он журавель. Хвали небесам накурлика,А від землі ж почина і себе, і дітей.

Номер слайду 11

Обидва поети – Є.Ісаєв і Б. Олійник у своїх поемах «Убил охотник журавля» і «Крило» звернулися до змалювання драматичних екологічних ситуацій. Мелодійно і плавно , мов народна пісня, починається поема «Крило» Б. Олійника: Потяглися журавлі вдалеч плавко,Доганяв їх листопад за селом. А один, як сирота, гірко плакав. З перебитим у лікті крилом.

Номер слайду 12

Зла, бездушна, жорстока людина , яка весь час мріє про наживу , піднімає руку на довірливого журавля, а від кари своєї хоче сховатись. Та, бач схотів чого: В тюрмі сховатись. Пересидіть кару... Не вийде, дядько, ти таке вчинив, Що і статті у кодексі немає,За котру судили б ми тебе. Ти ж найсвятіше – небо – дядьку, вбив,А це вже вище від людського суду.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Поет Є.Ісаєв у поемі «Убил охотник журавля»: Как эхо выстрела – в поля. За кругом круг:-Убил охотник журавля!- Разнесся слух. - Убил!.. Убил!..- весь небосвод Кричал о том.

Номер слайду 15

Журавлі з величезною тугою та смутком, кружляючи над пораненим товаришем, прокричали своє останнє «Кру – кру…»- Держать все тот же курс. По той звезде и землю нашу,Нашу Русь,Всегда , везде любить…

Номер слайду 16

Ты что же, брат?В своих-то бьешь?Не хорошо. Ты что, фашист?

Номер слайду 17

У народі вже давно існує легенда, що журавлі – це воїни-бійці, що полягли на полі бою. Вбити журавля – це все одно, що поцілити в серце захисника життя.

Номер слайду 18

Вийшов з гурту у кедах цибато.І сказав хлопчаку:- Не журись!Щовесни прилітатиму, брате,Бо крилом я до тебе приріс.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Отак вони росли як близнюки. Навчив журавлик хлопчика літати

Номер слайду 19

Потяглися журавлі вдалеч плавко. Доганяв їх листопад за селом. Тільки сивий чоловік тихо плакав. Юний...сивий чоловік гірко плакав. З перебитим у лікті крилом

Номер слайду 20

У цей момент, на наш погляд, дуже вдалим є використання прийому «ретро» - спогадів про Другу Світову війну, згадує мисливець, як «жег фердинандов, тигров и пантер», боровся за визволення своєї країни від фашизму: Нет образины – образ есть. Твоей страны. Есть гнев святой – не злая месть.

Номер слайду 21

Це філософська ідея твору: природа – мати , а ми – її діти - мусимо до неї ставитися бережно. Вот с той поры я не ходок. В тот самый лес. Там суд идет,-Он глянул вверх. В пустую синь,-Не царь природы человек,Не царь, а сын.

Номер слайду 22

Устами ліричного героя Є.Ісаєв зауважуєИ я застыл, как сам не свой…Их вожак – Раз протрубил,Два протрубил. И в третий раз. И до меня дошло: То был сигнал,Приказ лететь – Держать все тот же курс. По той звезде. И землю нашу,Нашу Русь,Всегда, везде любить – В гостях ли, не в гостях –И век, и миг…И не ослушался косяк –Ушел, затих,И стаял ветром вдалеке,В дожди, в ночи…

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

pptx
Додав(-ла)
Harlamova Alla
Додано
17 грудня 2020
Переглядів
540
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку