Презентація "ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ, ЇХ СКЛАД"

Про матеріал
Дана презентація допоможе у підготовці та проведенні уроку у 9 -му класі за темою "Харчування при різному фізичному навантаженні. Контроль за масою тіла." . А , також, може бути використана вчителями трудового навчання/ технології при викладанні відповідних тем.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ, ЇХ СКЛАДПідготувала вчитель основ здоров’я Посад- Покровського ліцею Чемерейко Тетяна Миколаївна

Номер слайду 2

Їжа — це складна суміш різних харчо­вих продуктів, які готують для споживан­ня. Потрапляючи в організм людини, їжа постачає необхідну енергію. Адже людина її постійновтрачає — і під час роботи, і навіть під час сну. Дуже важливо, щоб кількість енергії, яка надходить до організму, дорівнювала кіль­кості енергії, що витрачається ним. Не­добір енергії спричиняє схуднення, висна­ження організму; надлишок її сприяє ожи­рінню. Кількість енергії вимірюють у спеціаль­них одиницях — кілокалоріях (ккал) або кілоджоулях (к. Дж). Калорійність харчових продуктів — це кількість калорій, що по­трапляє до організму людини під час їхспоживання. Існують спеціальні таблиці, де вказується калорійність різних продуктів. Крім того, на більшості упаковок продуктів даються відомості про їх калорійність. Витрати енергії у різних людей неодна­кові і залежать від віку людини, виду її за­нять, стану здоров’я і навіть кліматичних умов, у яких вони живуть. Крім постачання енергії, їжа забезпечує побудову і відновлення клітин організму.І, нарешті, із продуктів харчування ут­ворюються речовини, які регулюють різні життєві процеси — дихання, травлення, кровообіг.

Номер слайду 3

Правильне харчування відіграє ключову роль, і саме воно є запорукою довголіття, міцного здоров’я й гарного настрою. Якість та склад продуктів харчування мають провідне значення у житті людини. Для нормальної життєдіяльності людині необхідний повноцінний набір продуктів харчування з урахуванням її індивідуальних особливостей, характеру й інтенсивності роботи та умов проживання. Набір продуктів повинен включати всі необхідні для людини поживні речовини: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мікроелементи .

Номер слайду 4

{625200 B1-3393-4 BB0-9 C8 A-9 FA20 C83 BEAE}Група вітамінів. Значення вітамінів. Продукти. АСприяє росту, потрібний для нормального зору. Морква, масло, сир, яйця, печінка, томати, зелена цибуля. ВНеобхідні для розумової і фізичної праціЖитній хліб, вівсяна та гречана крупа, горох, квасоля, жовток яйця, печінка, м’ясо. СЗапобігає застуді, поліпшує кровообіг, сприяє росту, лікує цингу. Капуста, картопля, томати, цибуля, шипшина, часник, лимон, чорна смородина, болгарський перець. DМолоко, печінка, житній хліб, яйця, риб’ячий жир. Молоко, печінка, житній хліб, яйця, риб’ячий жир

Номер слайду 5

Принцип раціонального харчування - помірність, різноманітність і збалансованість. * Харчування називають збалансованим, якщо в їжі є білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні солі та вода в необхідній для організму кількості.

Номер слайду 6

Підліток з’їдає за добу близько 2,5 кг різних продуктів. Але головне не тільки кількість, а й різноманітність цих продуктів. Не можна вилучити з набору продуктів м’ясо або молоко, тому що організм підлітка не отримає важливих для нього речовин. Режим харчування — це споживання певної кількості їжі у визначені часи. Підлітки часто не дотримуються режиму харчування, що спричиняє захворювання шлунка і кишечника, порушення обміну речовин. Безладне споживання їжі може сформувати звичку до переїдання, що нерідко призводить до збільшення маси тіла, а іноді й до ожиріння. Для підлітків 10-12 років найкращим є п’ятиразове харчування. На діаграмі зображено у відсотках кількість їжі, яку підліток має споживати протягом дня.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Щоб бути здоровим, необхідно пам’ятати такі правила харчування: Обмежити фаст-фуд*. Одна порція гамбургера, картоплі фрі містить більше калорій, аніж багато іншого, що можна з’їсти протягом дня.2. Переглянути своє ставлення до напоїв. Газовані солодкі напої сприяють ожирінню у дітей та підлітків.3. Стежити за кількістю споживання їжі. Скористайся порадами:не їж перед комп’ютером і телевізором. Якщо ти захоплений переглядом, можеш втратити контроль над кількістю з’їденого;їж повільно, щоб твій мозок встиг вчасно отримати повідомлення, що шлунок уже повний;не пропускай прийоми їжі. Це може призвести до того, що ти з’їси більше калорійної їжі під час наступного харчування. Харчуйся правильно, і ти завжди будеш здоровим!

Номер слайду 9

ЛАБОРАТОРНО-ПРАКТИЧНА РОБОТАРозрахунок калорійності харчового раціону відповідно до енерговитрат організму. Проаналізуйте вчорашній день.1. Обчисліть свої енерговитрати за допомогою поданої нижче таблиці. Не забудьте врахувати час, протягом якого ви займалися певним видом діяльності. Наприклад: навчання (уроки у школі та виконання домашніх завдань) — 7 годин, ранкова гімнастика та заняття у спортивній секції — 1,5 години, допомога по господарству — 1 година, прогулянка після школи — 1 година:7 год • 80 ккал + 1,5 год • 180 ккал + 1 год • 100 ккал -І- 1 год х х 130 ккал = 1060 ккал.

Номер слайду 10

Витрата енергії при руховій активності

Номер слайду 11

2. Визначте кількість кілокалорій, спожитих із їжею за ваш учорашній день, використовуючи таблицю енергетичної цінності продуктів .

Номер слайду 12

Номер слайду 13

3. Порівняйте кількість енергії, отриманої за день з їжею, із середньою нормою енерговитрат для підлітків. Зробіть порівняння своїх енергоспоживання та енерговитрат за добу.4. Зробіть висновок щодо відповідності між отриманою та витраченою енергією.

Номер слайду 14

Рефлексія «Перевір себе»Прочитай рекомендації щодо раціонального харчування підлітків й оціни, наскільки ти їх дотримуєшся. Якщо завжди до­тримуєшся, постав за кожний пункт 2 бали, якщо іноді — 1 бал, якщо ніколи не дотримуєшся — 0 балів. Разом із батьками зроби висновок про своє харчування. За по­треби внесіть у раціон необхідні зміни. Рекомендації щодо раціонального харчування підлітків1. Їж 3—4 рази на день, у певні години, з перервами між їдою 4 -5 годин. Не переїдай. Переїдання призводить до захворювань (на­приклад, ожиріння), а також знижує розумову діяльність людини.2. Харчуйся різноманітними продуктами. Це забезпечить організм усіма необхідними поживними речовинами.3. Уживай натуральні та якісні продукти, в яких не містяться шкідливі речовини. Їж якомога більше овочів і фруктів, пий свіжі соки та молоко.4. Надавай перевагу вареним, тушкованим, паровим стравам.5. Менше вживай смажених, печених, гострих і солоних. їжа має бути свіжоприготовленою, теплою.6. Соуси, кетчупи, гострі приправи, консерви, штучні харчові до­бавки та барвники краще зовсім вилучити зі свого раціону.7. Не переїдай солодощів. Цукор краще замінити медом, фрукта­ми чи ягодами. Менше вживай солодкої газованої води. Підрахуй суму набраних балів і ознайомся з результатами:13—14 балів — так тримати; 11—12 балів — добре харчування; 9 - 10 балів — може бути краще; 8 балів і менше — обов’язково переглянь свій раціон.

Номер слайду 15

Під час уроку «Продукти харчування, їх склад» мені відкрилось:три найважливіших поняття ….три найважливіших дії …три найважливіших почуття …

Номер слайду 16

Запитання на закріплення 1. Яку роль у житті людини відіграє харчування?2. Які ти знаєш поживні речовини та яке значення вони мають для нормальної життєдіяльності людини?3. Що таке режим харчування людини?4. Які особливості режиму харчування підлітка? «Перш ніж за стіл мені сісти. Я подумаю, що краще їсти »

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Вакар Тетяна Леонідівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
2 лютого 2023
Переглядів
1686
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку