Презентація "Уміння вчитися"

Про матеріал
Навчання протягом усього життя - необхідна умова самореалізації у сучасному світі. Ми навчаємося ефективно, коли використовуємо можливості свого мозку, позитивно налаштовані й перебуваємо в стані розслабленої готовності. Матеріал розроблений для учнів 9 класів з метою допомоги у визначенні власного стилю навчання, створення умов ефективного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Уміння вчитисяпараграф №15 ( підручник І. Д. Бех, Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, С. В. Страшко) мета: - переконатися у необхідності самостійного навчання;- пригадати важливі факти про мозок-дізнатися ознаки активного і пасивного навчання;- визначити власний стиль навчання.

Номер слайду 2

Учітесь, читайте, і чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь… Т. Шевченко

Номер слайду 3

Навчання – це радість пізнання, краса розумової праці ( В. Сухомлинський)

Номер слайду 4

Те, що ми знаємо, - обмежене, а те, чого не знаємо, нескінченне. ( П’єр-Симон Лаплас) Мало мати хороший розум, головне – добре його застосовувати ( Рене Декарт)

Номер слайду 5

Уміння вчитися. В сучасному світі цінуються не так засвоєні знання, як уміння опрацьовувати значні обсяги інформації, знання іноземних мов і комп,ютерних технологій. Надзвизайної ваги набуває креативність- здатність мислити творч, нестандартно, знаходити оригінальні рішення, продукувати свіжі ідеї. Та найважливішим є уміння вчитися самостійно, без зайвого напруження, отримуючи задоволення від навчання

Номер слайду 6

Активне і пасивне навчання. Що це?В молодших класах , вам треба було тільки уважно слухати вчителя та виконувати те, що він задає. Намагатися механічно завчити матеріал (зубріння без розуміння)Не намагаєтесь використати інформацію в реальному житті. Не знаєте що робити з отриманими знаннями;Оцінювання результатів покладаєте на інших;Не аналізуєте результатів;Ігноруєте рекомендації вчителя;Не зацікавлені у виправлені оцінки, навіть якщо вона не задовольняє вас.

Номер слайду 7

Активне і пасивне навчання. Що це?Ставите запитання до вчителя. Шукаєте додаткову інформацію. Виконуєте творчі завдання, створюєте проекти. Прагнете зрозуміти матеріал. Намагаєтесь якнайшвидше застосувати нові знання на практиці. Берете на себе відповідальність за організацію процесу навчання. Точно знаєте, що робитимете далі. Запитуєте, що треба зробити для покращення результату. Намагаєтесь заповнити прогалини у знаннях. Тощо.

Номер слайду 8

Факти про мозок. Мозок має необмежені можливості, а люди використовують лише кріхітну частку свого інтелектуального потенціалу. Ліва півкуля+ права півкуля = ефективність навчання зростає у кілька разів. Ми навчаємося ефективно, коли позитивно налаштовані й перебуваємо у стані розслабленої готовності. Цього можна досягти за допомогою спокійної музики, цікавої історії або спеціальних вправ. Ст. 111. виконуємо вправу

Номер слайду 9

Щоб працювали дві півкуліНавчаючись слухай музику (права півкуля) і роби нотатки (ліва півкуля);Заплющ очі й застосовуй візуальне мислення (права півкуля) до матеріалу, який вивчаєш), і описуй словами те, що бачиш (ліва півкуля).

Номер слайду 10

Стилі навчання:типові стилі навчання рідко трапляються у чистому вигляді. У житті ми поєднуємо різні підходи або використовуємо їх залежно від обставин.

Номер слайду 11

Стилі навчання

Номер слайду 12

Коментарі щодо… 1. Визначте свій стиль навчання(використовуючи мал. 30, ст. 114)2. Визначте переваги вашого стилю і те, що вам бажано вдосконалити.3. Дайте назву вашого стилю – оберіть слово ( наприклад назву тварини чи професії), яке найкраще відповідає йому.4. Підготуйте повідомлення про ваш стиль навчання.

Номер слайду 13

Для вченої і освіченої людини жити – значить мислити (Цецерон)У мене немає ніякого таланту – є лише наполегливість. (Ейнштейн)

pptx
Додав(-ла)
Петрова Ірина
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
7 лютого 2023
Переглядів
677
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку