Презентація "Проект для краєзнавця “Рослини моєї місцевості, що занесені до Червоної книги України”

Про матеріал
Мета проекту: поглибити знання про різноматність рослин своєї місцевості, які потребують охорони; пояснити важливість знань про необхідність створення Червоної книги моєї місцевості, навчити застосовувати в житті знання правил поведінки серед природи для її охорони.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проект для краєзнавця. Виконала :учениця 8 класу Письмечівського ЗЗСОЧернега Владислава“Рослини моєї місцевості, що занесені до Червоної книги України”

Номер слайду 2

Мета та завдання:1. З’ясувати, які дикорослі рослини моєї місцевості занесені до Червоної книги України і потребують охорони.2. Скласти їхні візитні картки: - біологічна назва виду; - належність до відділу та родини; - ареал поширення; - місце існування; - час цвітіння; - чинники, що загрожують зникненню.

Номер слайду 3

Рослини моєї місцевості, які потребують охорони: Барандушка різнокольорова. Фіалка. Горицвіт весняний. Сон великий . Зірочки жовті. Проліска дволиста. Крокус сітчастий.

Номер слайду 4

Барандушка різнокольорова

Номер слайду 5

Барандушка різнокольорова. Біологічна назва- пізньоцві́т різноба́рвний (Bulbocodium versicolor) Родина: Пізньоцвітові (Colchicaceae)Ареал виду охоплює Центральну, Східну і Південну Європу — від Альп на заході до Приволзької височини на сході і Піренеїв на півдні. Окремі осередки розташованів Угорщині, Румунії, Сербії, Італії, Австралії. На теренах України барандушка різнобарвна доволі поширена, але Місце існування: найбільша чисельність спостерігається у степових і лісостепових зонах Лівобережжя. Поза центром розповсюдження знаходиться осередок на Прут-Дністровській рівнині.

Номер слайду 6

Барандушка різнокольорова. Зростає у степах, на схилах балок між лучними степами і широколистяними лісами, рідше — на підвищених ділянках заплав, субальпійських луках. Квітне в лютому-квітні, плодоносить в травні.

Номер слайду 7

Барандушка під загрозою. Для барандушки різнобарвної загрозу становлять розорювання, терасування та заліснення схилів, надмірне випасання худоби, збирання квітів для букетів. Хоч рослина і охороняється у природних заповідниках та вона все одно під загрозою зникнення.

Номер слайду 8

Фіалка

Номер слайду 9

Фіалка. Біологічна назва виду –Viola. Родина-Фіалкові (Violaceae). Великий ареал фіалки простягається від Арктики на півночі до Вогняної Землі і Фолклендських островів, Капської області, Австралії, Тасманії та Нової Зеландії на півдні. У тропічних і субтропічних областях фіалки ростуть у горах, зустрічаючись на висоті до 4600 м в Перу і Болівії. В Україні спостерігається 44 види фіалок.

Номер слайду 10

Фіалка У природі квітка фіалка росте в гірських регіонах Східної Африки – у Танзанії й Кенії, найчастіше вибираючи місця на терасах річок і біля водоспадів. Перші фіалки розквітають навесні, ще в квітні, але потім цвітуть ще восени. На узліссях лісу, де сонце добре прогріває землю, в повітрі витає тонкий аромат цих ніжних фіолетових квітів.

Номер слайду 11

Що загрожує зникненню фіалки. Фіалка Активно культивується у декоративних цілях завдяки неповторному аромату. Ефірні олії, які добувають із коренів, листя та квітів, широко використовуються у створенні вишуканих парфумерних композицій. В кондитерській промисловості рослину використовують для ароматизації напоїв та солодощів.

Номер слайду 12

Фіалки під загрозоюЇх популяції скорочуються внаслідок руйнування ареалів розповсюдження через господарську діяльність людини, кліматичні зміни, а також через «любов» людей до краси — збирання квітів для букетів просто так чи на продаж. Тому не дивно, що багато видів цих тендітних красунь занесені до Червоної книги.

Номер слайду 13

Горицвіт весняний

Номер слайду 14

Горицвіт весняний Біологічна назва - (Adonis vernalis). Родина: Жовтецеві (Ranunculaceae). Росте у степах, на степових схилах у лісостепу тастепу, на яйлах в Криму. Зрідка трапляється на степових схилах в Прикарпатті, Розточчі—Опіллі і на півдні Полісся.  Росте на глинясто-вапнякових ґрунтах по сухих відкритих схилах, на узліссях березових і дубових лісів, на галявинах, серед чагарників. Цвітіння: відбувається в квітні — травні.

Номер слайду 15

Горицвіт під загрозою. Вид досить поширений, але запаси сильно скоротилися через розорювання, перевипас, терасування та заліснення схилів, великі об’єми заготівлі, збирання на букети та лікарських засобів.

Номер слайду 16

Сон великий

Номер слайду 17

Сон великий. Біологічна назва-Сон великий (Pulsatílla grandis). Родина: Жовтецеві (Ranunculaceae) Ареал поширення Подільська височина (Гологори, Вороняки, Опілля, Придністровська височина з Товтрами), рідко-Зх. i Правобережний Лісостеп..

Номер слайду 18

Сон великий. Вид поширений також у Центр. Європі. Зростає  у галявинах, дубових лісах, трав'янистих та вкритих розрідженими чагарниками схилах, сонячних узліссях Цвіте у квітні — травні. Плодоносить у червні — липні.

Номер слайду 19

Сон великий – загроза зникнення. Надмірний випас, часте випалювання, сільско-господарське освоєння, видобування копалин. Масово знищується з метою використання в приватному озелененні, збирання на букети. Частина відомих локалітетів знищена.

Номер слайду 20

Зірочки жовті

Номер слайду 21

Зірочки жовтіБіологічна назва-Зірочки жовті (Gagea lutea) — рослина родини Лілійні — Liliaceae. Ареал поширення: Азія, Європа. Росте на вологих і свіжих гумусних ґрунтах: по лісах, чагарникових заростях, на алювіальних луках. Цвіте з квітня до середини травня. 

Номер слайду 22

Зірочки жовті під загрозою. Зірочки жовті- їх використовують в лікувальній сфері у народній та класичній медецині.

Номер слайду 23

Проліска дволиста

Номер слайду 24

Проліска дволиста. Проліска дволиста (Scilla bifolia Біологічна назва — (пролісок) Родина Холодкові(Asparagaceae). Ареал поширення: Проліска дволиста росте у листяних і мішаних лісах, по чагарниках. Тіньовитривала рослина. Цвіте у березні — квітні. Поширена у Лісостепу, рідше на Поліссі. 

Номер слайду 25

Проліска дволиста під загрозою. Проліску дволисту використовують для озеленення, на зрізування для букетів, а цибулини проліски дволистої використовують у народній медицині.

Номер слайду 26

Шафран сітчастий

Номер слайду 27

Шафран сітчастий. Біологічна назва: Шафра́н сітча́стий (Crocus reticulatus) — багаторічна рослина родини Півникових. Ареал поширення: Шафран сітчастий поширений на Балканах, півночі Італії, в Угорщині, Румунії, Молдові, Болгарії, Малій Азії, на Кавказі, включно з Передкавказзям і західною частиною Закавказзя, у пониззях Дону. На теренах України цей вид зростає по всій лісостеповій і степовій зонах, в Криму.

Номер слайду 28

Шафран сітчастий під загрозою. Квітне у березні-травні. Загрожують зникненню весняні пали, випасання худоби, збирання квітів для букетів, оранка та вирубування дібров.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Перець Олена Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 березня 2019
Переглядів
5830
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку