Презентація Проект "Вирощування кристалів солей"

Про матеріал
Розвиток сучасної науки і техніки ставить перед школою нові завдання. Випускник сучасної школи, який житиме і працюватиме в новому тисячолітті, повинен володіти певними якостями, зокрема: - самостійно набувати необхідні знання, вміло застосовуючи їх на практиці для розв'язування назрілих проблем; - критично мислити, уміти бачити труднощі і шукати шляхи їх подолання; - грамотно працювати з інформацією; - бути комунікабельним, контактним у різних соціальних групах; - самостійно працювати над розвитком власного інтелекту, культурного і морального рівня. Альтернативою традиційним методом навчання може бути метод проектів. Метод проектів завжди орієнтований на самостійну роботу учнів - індивідуальну, групову, парну, яку учні виконують протягом певного часу. Цей метод органічно поєднується з груповим підходом до навчання. Якщо говорити про метод проектів як педагогічну технологію, то вона включає в себе сукупність дослідницьких, пошукових, проблемних методів, творчих за своєю суттю. Пропоную Вашій увазі пректну роботу учня 9 класу на тему " Вирощування кристалів солей" . Задайте учням завдання на літо "Виростити кристал" і вони вас здивують дивовижною красою кристалів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проект на тему:«Вирощування кристалів солей»Робота учня 9-А класу. Опорного закладу освіти«Новозбур’ївська школа №1»Ісопела Дениса

Номер слайду 2

Мета проекту. Дізнатися як вирощувати кристали солей в домашніх умовах

Номер слайду 3

Зміст:1. З чого вирощують кристали?2. Що треба знати?3. Вирощування4. Вирощування кристалів кухонної солі5. Виготовлення кристалів мідного купоросу

Номер слайду 4

“Майже весь світ кристалічний. У світі панує кристал і його тверді, прямолінійні закони”, - Академік Ферсман

Номер слайду 5

Що таке кристал?Кристал - тверде тіло з упорядкованою внутрішньою будовою, що має вигляд багатогранника з природними плоскими гранями.

Номер слайду 6

Вирощування кристалів в домашніх умовах – дуже захоплююче заняття. Крім цього, експерименти з вирощуванням кристалів прості, доступні, недорогі і відносно безпечні, завдяки чому зайнятися цією цікавою справою може кожен.

Номер слайду 7

З чого вирощують кристали?Комусь може здатися, що для того, щоб виростити кристал, потрібні важкодоступні і дорогі реактиви, однак все набагато простіше – речовини, які підходять для наших цілей, легко доступні в побуті. До них відносяться:

Номер слайду 8

Що треба знати? Вирощування кристалів в домашніх умовах – цікавий, хоча і досить тривалий процес. Корисно знати процеси, від яких залежить зростання кристала, чому кристали різних речовин мають різну форму, чому не всі речовини їх утворюють, що треба робити, щоб вони стали великими і красивими.

Номер слайду 9

Існують різні способи вирощування кристалівохолодження насиченого розчину: При зниженні температури розчинність падає, і речовина випадає в осад. Спочатку на стінках посудини з’являються невеликі кристали-зародки. Далі, в залежності від темпів охолодження і наявності домішок в розчині, утворюються або красиві правильні кристали, або безліч дрібних кристалів неправильної форми.поступове видалення води з насиченого розчину: Достатньо залишити посудину з розчином відкритим на тривалий час при кімнатній температурі, прикривши його аркушем паперу. При цьому вода буде випаровуватися повільно, і в розчин не буде потрапляти пил. Кристал можна підвісити на міцній тонкій нитці в насиченому розчині, або покласти на дно посудини – тоді його доведеться періодично повертати на інший бік. В посудину підливається свіжий розчин по мірі випаровування води. Навіть якщо вихідний кристал був неправильної форми, поступово він виправляє свої дефекти і набуває правильну форму, властиву конкретній речовині – наприклад, у формі октаедра або ромба.

Номер слайду 10

Вирощування Вибираємо ємність відповідного розміру за таким принципом: більше – значить краще і красивіше. У процесі утворення кристала ємність не рекомендується трясти або переміщати, інакше ви можете зруйнувати і без того крихку текстуру. Тривалість вирощування кристала залежить від бажаного результату. Не рекомендується без особливої потреби зайвий раз витягати кристал з ємності, у якій він розростається. Не потрібно додавати харчові барвники в розчин. По мірі випаровування розчину ємність слід заповнювати, доливаючи розчин. Найкраще для приготування розчину підходить дистильована вода.Ємність з кристалом потрібно ставити в місці, де немає відчутного і різкого перепаду температурних відміток. Вирощуваний кристал обов’язково слід захистити від попадання пилу. Не можна фарбувати вирощений сольовий кристал акварельного або гуашевого фарбою. Але для того, щоб він довго зберігався треба покрити безбарвним лаком.

Номер слайду 11

Врахувавши всі ці умови Готуємо розчин, в нього опускаємо зародок, і далі він росте самостійно, поступово збільшуючи свою масу.

Номер слайду 12

Процес не вимагає яких-небудь особливих реагентів. Розчин готується так: в ємність наливається вода, і ємність ставиться в каструльку з теплою водою (не гарячіше 60 градусів). У ємність насипте сіль і залиште хвилин на п’ять, заздалегідь розмішавши. Ємність нагріється, і тоді сіль розчиниться (слідкуйте, щоб температура води не знижувалася). Додайте ще солі і ще раз перемішайте, поки сіль не припинить розчинення і не почне осідати на дні. Насичений розчин готовий – профільтруйте його переливши в чисту ємність аналогічного об’єму . Вирощування кристалів кухонної солі

Номер слайду 13

Тепер візьміть будь-який більш-менш великий кришталик кухонної солі, привяжіть його на нитку і підвішайте, щоб він не торкався стінок ємності, або просто покладіть на дно. Тепер залишається тільки чекати – вже через пару днів ви можете помітити значне збільшення кришталика, і він буде рости кожен день. Щоб швидше виростити кристал, додавайте в розчин сіль, щоб він завжди був насиченим. У ста грамах води при 20 градусах розчиняється близько 35 грамів кухонної солі.

Номер слайду 14

Такі кристали можна виростити аналогічним чином готується насичений розчин, і в нього опускається невеликий кристалик мідного купоросу. Пам’ятайте, що мідний купорос – активна речовина, і буде краще використовувати дистильовану воду. Та, що з-під крана може містити сполуки, які вступають в реакцію з мідним купоросом і зіпсують розчин. Все відбувається аналогічно: насичений розчин відфільтровуємо, підвішуємо кристалик так, щоб він був повністю покритий розчином і не торкався стінок посудини, потім залишається тільки чекати. Ці кристали добре ростуть і на дні посудини. Виготовлення кристалів мідного купоросу

Номер слайду 15

Кристали можна виростити як з розчинів, так і з розплавів речовин – наприклад, з розплаву сірки можна виростити красиві призматичні або ромбоподібні яскраво-жовті кристали сірки. Втім, робота з розплавами на порядок небезпечніша, адже у випадку з сіркою вона може спалахнути з виділенням великої кількості отруйного, їдкого сірчистого газу. Щоб зупинити зростання окремої грані, досить нанести на грань шар жиру або вазеліну.

Номер слайду 16

ВИСНОВОКВиростити кристали в домашніх умовах можливо. Найлегший спосіб це вирощення кристалу з солі.

Номер слайду 17

Джерела інформації:http://vona.pp.ua/yak-virostiti-kristal-soli-v-domashnix-umovax/https://www.google.com.uahttps://www.google.com.ua/searc

Номер слайду 18

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пикулева Катерина Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Інші матеріали
Додано
12 березня 2020
Переглядів
101406
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку