Презентація "Профілактика емоційного вигорання педагогів"

Про матеріал
Не є таємницею, що професія вчителя відноситься до категорії стресогенних. Педагогічна діяльність насичена різними напруженими ситуаціями. Емоційне вигорання відчувають вчителі у всьому світі. Емоційне виснаження виникає від втоми при надмірних навантаженнях.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Профілактика емоційного вигорання педагогів. Практичний психолог комунального закладу «Інклюзивно-ресурсний центр» Вільнянської міської ради. Соколова А. С.

Номер слайду 2

За даними дослідження американського Національного інституту проблем здоров'я і професійної безпеки в наш час більше 35 млн. людей у всьому світі страждають клінічною формою синдрому хронічної втоми. На початку 70 років XX ст. цей стан було визначено як синдром «емоційного вигорання».

Номер слайду 3

Термін «професійне вигорання» з'явився у психологічній літературі відносно недавно. Його ввів американсь­кий психіатр Х. Дж. Фрейденбергер у 1974 році для характеристики психіч­ного стану здорових людей, які інтенсивно спілкуються з клієнтами, пацієнтами, постійно перебувають в емоційно завантаженій атмосфері при наданні професійної допомоги. Це - люди, які працюють у системі «людина-людина»: лікарі, юристи, соціальні працівники, психіатри, психологи, вчи­телі тощо.

Номер слайду 4

Нині він має вже діагностичний статус у «Міжнародній класифікації хвороб - 10»: «Z 73 - проблеми, пов'язані з труднощами управління власним життям».

Номер слайду 5

Існує так звана «група ризику» працівників, які найбільш схильні до вигорання – це ті, хто працює у сфері «людина-людина» і в силу своєї професії змушені багато і інтенсивно спілкуватись з іншими людьми. Факторами, які впливають на вигорання, є індивідуальні особливості нервової системи і темпераменту. Швидше «вигорають» працівники з слабкою нервовою системою і ті, хто має інтровертований характер, індивідуальні особливості яких не поєднуються з вимогами професій типу «людина-людина».

Номер слайду 6

Симптомами професійного вигорання можуть бути:робота витісняє все інше («береться» додому і на вихідні, посідає головні теми розмов);коли колишня енергійність зміняється почуттям втоми, апатії, розчарування;розлади сну, нав’язливі думки, які стосуються роботи, прокручування подумки моментів, в які можна було б інакше вчинити-сказати;зниження уважності, збільшення кількості помилок, сповільнення темпів роботи, зниження продуктивності;спалахи агресивності, цинічності, байдужості стосовно колег, клієнтів, часто – родини;зниження настрою, почуття провини за реальні чи уявні помилки;поява хворобливих проявів (починаючи від частих ГРЗ, закінчуючи появою гіпертонії і проблем і серцем);- небажання виконувати свої обов’язки

Номер слайду 7

Стадії емоційного вигорання. I стадія триває 3-5 років, II триває 5-15 років, III – від 10 до 20 років.

Номер слайду 8

Чинники ризику професійного вигорання1. Хронічно напружена психоемоційна діяльність, пов'язана з інтенсивним спілкуванням. 2. Дестабілізуюча організація діяльності3. Підвищена відповідальність за функції, що виконуються педагогом. 4. Неблагополучна психологічна атмосфера професійної діяльності 5. Контингент, з яким має справу педагог у сфері спілкування

Номер слайду 9

Самодіагностика «Асоціація на слово «робота»Питання для обговорення: Чи легко було передавати на папір власні асоціації?Чого більше гарного чи поганого?Скільки слів та речень ви встигли записати за 10 хв.?Аналіз відповідей. Зелений – Ви бажєте домогтися більшого, впевнені у власних здібностях та успіху. Червоний – на Вашу упевненість у собі негативно впливає думка інших та страх невдачі. Жовтий – бажання досягти більшого на роботі має таку ж силу, як і страх невдачі.

Номер слайду 10

Мозковий штурм ««Особистісні риси, які сприяють успішній роботі»»- інтерес до життя- інтерес до людини як такої- інтерес до культури

Номер слайду 11

  Адекватне відношення до роботи і відведення їй належного місця у житті – найкраща профілактика професійного вигорання. На жаль, у житті ми не завжди маємо змогу робити тільки те, що нам подобається, приносить радість. А робота без радості пришвидшує вигорання в багато разів. Якщо ж користуватися настановою «Не можеш робити те, що любиш – навчись любити те, що робиш», то ніяке професійне вигорання нам не загрожуватиме!   Правильно плануйте свій час:- 8 год – повноцінний здоровий сон- 8 год – робота - 8 год – активний відпочинок 

Номер слайду 12

 Методи гармонізації психофізичного стану. Людина є цілісною біоенергоінформаційною системою, тому вплив на будь-яку з цих складових позначається і на інших. Умовно всі методи гармонізації психофізичного стану людини можна об'єднати в 3 групи:1. Фізіологічний рівень регуляції психофізичного стану (вплив на фізичне тіло).2. Емоційно-вольова регуляція психофізичногостану(вплив на емоційний стан).3. Ціннісно-смисловий рівень регуляції психофізичного стану (вплив на думки, зміна світогляду).

Номер слайду 13

Фізіологічний рівень регуляції психофізичного стану (вплив на фізичне тіло): - достатньо тривалий і якісний сон (важливо провітрювати приміщення перед сном, дотримуватися режиму сна: засипати і прокидатись в один і той самий час)- збалансоване, насичене вітамінами і мінералами харчування (особливо протистресовими вважаються мінерал магній і вітамін Е, який міститься у кукурудзі, моркві, ожині, горіхах, зернах соняшника, сої (до речі, плитка темного шоколаду швидко покращить ваш настрій)

Номер слайду 14

- достатнє фізичне навантаження, заняття спортом, ранкова гімнастика- танці (танцювальні рухи під ритмічну музику сприяють звільненню від негативних емоцій, так само, як і будь-яка хатня робота) - фітотерапія, гомеопатія (сприяє заспокоєнню чай з м'яти, настоянка з кореню валеріани; підвищує життєвий тонус настоянка елеутерококу, женьшеню, родіоли рожевої)

Номер слайду 15

- масаж (допоможе як класичний масаж, так і масаж біологічно активних точок на руках і ногах людини; корисно просто походити босоніж по землі, або по насипаним у коробку камінчикам)- терапія кольором (зелений та синій колір допомагають заспокоїтись, червоний та жовтий надають енергію і бадьорість)- ароматерапія (запахи апельсину, бергамоту діють на нервову систему збуджуючи, з'являється відчуття приливу сил; запахи лаванди, анісу, шавлії діють заспокійливо, допомагають зняти нервове напруження) 

Номер слайду 16

- терапія мінералами- дихальні вправи (заспокійливе з подовженим видихом дихання зменшує надлишкове збудження і нервове напруження; мобілізуюче дихання з збільшеним вдихом допомагає подолати в'ялість, сонливість)- баня і водні процедури (контрастний душ перед сном допоможе зняти втому дня, а зранку додасть бадьорості; взагалі, вода чудово змиває будь-який негатив)

Номер слайду 17

  Емоційно-вольова регуляція психофізичного стану(вплив на емоційний стан):- гумор (сміх позитивно впливає на імунну систему, активізуючи Т-лімфоцити крові; у відповідь на вашу усмішку організм продукуватиме бажані гормони радості; гумор чудово «перезаряджає» негатив)- музика (найкраще сприяє гармонізації психоемоційного стану прослуховування класичної музики, хоча у малих дозах рок теж буває корисним, він допомагає вивільнитись від негативних емоцій)- спілкування з сім’єю, друзями

Номер слайду 18

- заняття улюбленою справою , хобі (комп’ютер, книжки, фільми, в’язання, садівництво, рибальство, туризм… ) - спілкування з природою(природа завжди дає людині відчуття приливу сил, відновлення енергії)- спілкування з тваринами- медитації, візуалізації (існують цілеспрямовані, задані на певну тему візуалізації – уявно побувати у квітучому саду, відвідати улюблений куточок природи і т.д.)- аутотренінги (самонавіювання)(емоційне напруження безпосередньо пов'язане з напруженням м'язів – у стані стресу організм входить у стан «бойової готовності» до активних дій; знімаючи напруження певної групи м'язів, можна впливати на негативні емоції, позбавитись від них) 

Номер слайду 19

Ціннісно-смисловий рівень регуляції психофізичного стану (вплив на думки, зміна світогляду)Образа, злість , невдоволення, критика себе та інших – все це найшкідливіші для нашого організму емоції. Наш мозок викидає гормони стресу на будь-які подразники, що загрожують нашому спокою. При цьому йому зовсім байдуже, реальні вони чи вигадані. Тому і на надуману проблему організм відреагує, як на справжню. Отже, важливо навчитись контролювати свої думки і емоції. Відомий дослідник стресу Сельє зазначав, що має значення не те, що з вами відбувається, а те, як ви це сприймаєте.

Номер слайду 20

Відома притча про двох мандрівників, яких мучила спрага і, нарешті, діставшись до поселення, вони отримали по півсклянки води. Один з подорожніх сприйняв склянку напівповною, з вдячністю прийняв ці півсклянки води і був задоволений. Інший же сприйняв склянку напівпорожньою і лишився невдоволеним, що йому не налили повну склянку. Дивились двоє в одне вікно: один угледів саме багно. А інший – листя, дощем умите, блакитне небо і перші квіти,Побачив другий – весна давно!... Дивились двоє в одне вікно .

Номер слайду 21

Позитивне мисленняhttps://www.youtube.com/watch?v=1 Hw2 Tpb. Ho. Qc

Номер слайду 22

Отже, важливо навчитись звертати увагу на позитивні моменти життя і вміти бути вдячними за них. Негативне запитання «За що?» бажано перетворювати на позитивне «Для чого?». Для чого у моєму житті з'явилась та чи інша неприємна ситуація? Які висновки я маю з неї зробити? Чого я маю в цій ситуації навчитись?Якщо з таких позицій підходити до життєвих ситуацій, то вони перестають сприйматися як проблеми, і життя починає сприйматись як школа, де події і ситуації складаються таким чином, щоб ми могли навчитись саме тому, що нам потрібно.  Пам’ятайте, що подібне притягує подібне: чим ми цей світ наповнюємо через думки, емоції, вчинки, те до нас і повертається. Як говориться у відомій приказці: «Що посієш, те й пожнеш».

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
11 листопада 2021
Переглядів
2884
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку