Презентація "Профілактика вроджених вад розвитку"

Про матеріал
З огляду на стан сучасної екологічної ситуації, спосіб життя багатьох людей, особливо молоді, не варто дивуватися тому, що все частіше і частіше народжуються діти з різними відхиленнями у розвитку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Профілактика вроджених вад розвитку. Основи здоров’я 9 клас. Підготувала вчитель основ здоров’я Тимохович А. В.

Номер слайду 2

Вроджені вади розвитку плода. Вроджені вади розвитку плода (ВВР) - одне з найнебезпечніших ускладнень вагітності, яке виходить на перше місце серед причин, що призводять до дитячої інвалідності та смертності. Поява на світ дитини з вродженими дефектами розвитку завжди приголомшує сім'ю, ця тема - одна з найважчих. Статистика лякає - в країнах Європи частота ВВР становить 3-4 випадки на 1000 пологів, то в Росії вона досягає 5-6 випадків на 1000.

Номер слайду 3

Вроджені вади розвитку плода. До вроджених вад розвитку відносяться :вади розвитку нервової системи - відсутність головного мозку;відкрита грижа спинного мозку; вади серцево-судинної системи; відсутність кінцівок ;деформації - заяча губа, вовча паща і багато іншого. Вроджені вади розвитку судин

Номер слайду 4

Заяча губа. Заяча губа - розрив, розщілина в середній частині верхньої губи

Номер слайду 5

Вовча паща. Вовча паща – вроджена деформація, що представляє собою розщеплення тканин твердого та м'якого піднебіння, при якому є сполучення між ротовою і носовою порожниною. 

Номер слайду 6

Причини виникнення ВВР плода1. патологія може бути спадковою, якщо у майбутніх батьків є відхилення в хромосомному наборі; 2. шкідливі фактори: інфекції, часте вживання алкоголю, наркотики;3. нестача вітамінів в харчуванні вагітної жінки, зокрема - фолієвої кислоти. Педіатри вважають, що, крім ВВР, такі захворювання новонароджених, як залізодефіцитна анемія, рахіт або відставання в розвитку, нерідко пов'язані з тим, що майбутньої матері не вистачало вітамінів і мінералів під час вагітності.

Номер слайду 7

Причини виникнення ВВР плода Порушення можуть дати знати про себе набагато пізніше - вже в дитячому садку і школі: це захворювання шлунково-кишкового тракту і хвороби обміну речовин, в першу чергу, а також, цукровий діабет і ожиріння. Важливо пам'ятати, що спосіб життя майбутньої мами, її харчування, шкідливі звички створюють основу здоров'я її майбутнього малюка. А нестача вітамінів може послужити причиною порушень фізичного і розумового розвитку дитини. Це в значній мірі збільшує ризик народження дітей з різними відхиленнями у розвитку і малою масою тіла.

Номер слайду 8

Дякую за увагу. Будьте здорові!

Номер слайду 9

Профілактика вроджених вад розвитку. Профілактика вроджених вад розвитку має бути комплексною і спрямована на зниження частоти народження дітей з вадами розвитку. Як відомо, існує три рівня Профілактики вроджених аномалій : первинна, вторинна і третинна профілактика. 

Номер слайду 10

Первинна профілактика. Профілактичні заходи цього рівня проводяться до зачаття . Вони спрямовані на усунення причин, що викликають пороки, або факторів ризику. Заходи, спрямовані на захист людини від дії шкідливих чинників: 1. поліпшення екологічного стану навколишнього середовища;2. контроль за мутагенністю медикаментів, продуктів харчування, барвників, гербіцидів, харчових добавок; 3. охорона праці жінок на шкідливих виробництвах.

Номер слайду 11

Профілактики вроджених вад розвитку. Важлива роль   належить медико-генетичному консультуванню, яке дозволяє оцінити ризик патології при зверненні за допомогою в індивідуальному порядку. Досвід показує, що за медико-генетичною консультацією звертаються сім'ї, в яких вже є хворий з ВВР. Набагато рідше звертаються сім'ї, в яких ВВР страждає один з подружжя. І ще рідше - звернення з приводу наявності ВВР у родичів.

Номер слайду 12

Вторинна профілактика. Спрямована на виявлення ураженого плоду з подальшим перериванням вагітності або при можливості проведенням лікування плода (внутрішньоутробна корекція ряду вад). На 2-му рівні проводяться масовий ультразвуковий скринінг вагітних жінок, індивідуальне медико-генетичне консультування сімей з ризиком народження хворої дитини, а також дослідження сироваткових маркерів крові вагітної жінки 

Номер слайду 13

Третинна профілактика. Спрямована на проведення лікувальних і реабілітаційних заходів щодо усунення наслідків вади розвитку або його ускладнень. В цілому, загальна Ефективність методів профілактики залежить від повноти обстеження жінок, особливо з груп ризику, роздільної здатності застосовуваних діагностичних тестів та ін. Слід зазначити, що частота повторного розвитку ВВР в сім'ї становить не більше 3-4%. Тому основне значення має первинна профілактика.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Гавдульська Ірина Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шарова Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
1 лютого 2019
Переглядів
13704
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку