Презентація "Проголошення ЗУНР"

Про матеріал
Презентація з історії України "Проголошення ЗУНР. Внутрішня та зовнішня політика" для 10 класу дає можливість грунтовно розібратись у даній тпемі, допоможе підготуватись до ЗНО з історії України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРОГОЛОШЕННЯ ЗУНРІсторія України, 10 клас

Номер слайду 2

Західноукраїнські землі: Східна Галичина, Буковина, Закарпаття – до закінчення Першої світової війни входили до складу Австро-Угорської імперії. Поглиблення кризи габсбурзької імперії супроводжувалося зростанням національного руху українців. Українські політичні діячі розпочали підготовку до створення власної держави. В умовах прийдешнього розпаду Австро-Угорщини 10 жовтня 1918 р. на нараді Української парламентської репрезентації вирішили скликати у Львові зібрання представників усіх українських земель, що входили до Австро-Угорщини, й сформувати на ньому УКРАЇНСЬКУ НАЦІОНАЛЬНУ РАДУ. Вона повинна була стати Установчими Зборами («українською конституантою»), що здійснять самовизначення українського населення імперії. РОЗПАД АВСТРО-УГОРСЬКОЇ ІМПЕРІЇ ТА ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ

Номер слайду 3

ХРОНОЛОГІЯ ПОДІЙЛистопад 1916 р. - рішенням імператорів Німеччини і Австро-Угорщини в межах колишньої російської території Царства Польського було створено Регентське Королівство Польща. Жовтень 1918 р. – проголошення незалежності Польщі. Жовтень 1918 р. – цісар Карл І оприлюднив маніфест, згідно з яким Австрія проголошувалася федеративною державою.

Номер слайду 4

УКРАЇНСЬКА НАЦІОНАЛЬНА РАДА18 жовтня 1918р. українські депутати австрійського парламенту, сеймів Галичини та Буковини, представники українських політичних партій на своєму засіданні у Львові заснували Українську Національну Раду. Євген Петрушевич – голова Української Національної Ради

Номер слайду 5

19 жовтня 1918р. Українська Національна Рада ухвалила резолюцію про утворення на українських етнічних землях, що входили до складу Австро-Угорщини (Галичина, Буковина, Закарпаття), Української Держави на чолі з депутатом австрійського парламенту Євгеном Петрушевичем і намір перебрати на себе органи влади.https://gazeta.ua/articles/history/_ukrayinci-zminili-vladu-u-lvovi/867218 РОЗПАД АВСТРО-УГОРСЬКОЇ ІМПЕРІЇ ТА ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ

Номер слайду 6

Українська Національна Рада перед австрійським урядом поставила питання про передачу їй всієї повноти влади у Галичині та Буковині. Проте, австрійський намісник Королівства Галичини та Володимирії генерал Карл Георг фон Гуйн відмовив українцям. Прем'єр-міністр Австро-Угорщини повідомив Є. Петрушевичу про плани передати Галичину Польському королівству, для чого у Кракові була сформована відповідна комісія. До Львова члени ліквідаційної комісії сподівалися прибути 1 листопада. РОЗПАД АВСТРО-УГОРСЬКОЇ ІМПЕРІЇ ТА ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ

Номер слайду 7

«Листопадовий зрив» або «Листопадовий чин»У ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 р. українські військові з’єднання зайняли Львів, Східну Галичину."Якщо цієї ночі ми не візьмемо Львів, то завтра візьмуть його поляки", - заявив Дмитро Вітовський. Дмитро Вітовський -сотник Легіону УСС, полковник, начальний командант УГА, Державний секретар військових справ ЗУНР.

Номер слайду 8

З відозви Української Національної ради від 1 листопада 1918 р. УКРАЇНСЬКИЙ НАРОДЕ!Віднині Ти господар своєї землі, вільний горожанин Української Держави. Дня 19 жовтня твоєю волею утворилася на українських землях бившої Австро-Угорської монархії Українська Держава і її найвища власть – Українська Національна Рада. З нинішнім днем Українська Національна Рада обняла власть в столичнім місті Львові і на цілій території Української Держави… Всі жовніри української народності підлягають віднині виключно Українській Національній Раді... Всі вони мають стати на її оборону. Все здібне до оружжя українське населення мусить утворити боєві відділи, які або ввійдуть в склад української армії, або на місцях оберігатимуть спокій і порядок.

Номер слайду 9

УРЯД – Тимчасовий державний секретаріат9 листопада 1918 р. створено Тимчасовий державний секретаріат, згодом – РАДА Державних Секретарів. Голова і державний секретар фінансових справ – Кость Левицький. Секретар закордонних справ – В. Панейко. Секретар внутрішніх справ – Л. Цегельський. Секаретар судових справ – С. Голубович Секретар військових справ – Д. Вітовськийта іншіКость Левицький – голова уряду ЗУНР

Номер слайду 10

13 листопада 1918 року було ухвалено Тимчасовий основний закон, згідно з яким новоутворена українська держава отримала назву Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР), визначалися її кордони, герб і прапор (золотий лев на синьому тлі).

Номер слайду 11

Внутрішня політика ЗУНР створена централізована система врядування: центральні органи спиралися на розгалужену систему місцевого врядування;створено регулярні війська ЗУНР – Українську Галицьку армію (УГА), до лав якої були мобілізовані десятки тисяч чоловік; встановлена державна монополія на продаж зерна, хліба, цукру, спирту, сірників, шкір, худоби; заборонений вивіз нафти; введена в обіг власна валюта – гривня; відновлювалися залізниці; за законом від 14 квітня 1919 р. ліквідувалося поміщицьке землеволодіння, а земля розподілялася між безземельними і малоземельними селянами.

Номер слайду 12

Система органів влади в ЗУНР Президент ЗУНРМіські та селищні Українські Національні Ради40 повітових Українських Національних Рад. Українська Національна Рада. Міські та селищні державні комісари. Державні повітові комісари в 40 повітах. Тимчасовий Державний Секретаріат. Президентом ЗУНР було обрано Євгена Петрушевича.

Номер слайду 13

Внутрішня політика ЗУНР публічні школи проголошувалися державними; дозволялося існування приватних шкіл, національним меншинам надавалося право «на школу рідною мовою»;утверджувалися державні символи: прапор — жовто-синій; герб — золотий лев на синьому тлі, обернений у правий бік; українська мова була проголошена державною; прийнято закон про громадянство;національним меншинам було обіцяно 30 % місць у майбутньому парламенті й право користуватися власною мовою.

Номер слайду 14

ЗЛУКА ЗУНР та УНР22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві в урочистій атмосфері відбулося проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу. У зачитаному на зборах “УНІВЕРСАЛІ СОБОРНОСТІ”, зокрема, відзначалося: “Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка”. Наступного дня Акт злуки майже одностайно був ратифікований Трудовим конгресом України.

Номер слайду 15

Урочисте проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР на Софійській площі в Києві. 22 січня 1919 р.

Номер слайду 16

ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА ЗУНР

Номер слайду 17

ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА ЗУНР

Номер слайду 18

Домашнє завдання Опрацювати матеріал підручника § 13, пункт 1, с. 71 – 72; п. 3 – с. 74 – 78. Складіть порівняльну таблицю «Політичний курс ЗУНР та УНР».{073 A0 DAA-6 AF3-43 AB-8588-CEC1 D06 C72 B9}ЗУНРДиректорія. Система влади. Соціально-економічний курс. Військова політика. Зовнішня політика

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Проневич Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Струкевич О.К., Дровозюк С.І., Котенко Л.В.)
Додано
14 листопада 2022
Переглядів
3576
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку