Презентація "Провідні репрезентативні системи"

Про матеріал
Репрезентативні системи – це так звані індивідуальні моделі сприйняття і прийняття того, що передають наші органи чуття. Як відомо, звичайна здорова людина має п'ять основних способів, за допомогою яких вона пізнає навколишній світ: зір, слух, відчуття, смак, запах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Провідні репрезентативні системи

Номер слайду 2

Репрезентативна система – це система сприйняття і кодування інформації, яку люди використовують для репрезентації власного досвіду. Репрезентативні системи можуть проявлятися через мову людини, її сприйняття, невербальну комунікацію. Будь-який досвід, який було отримано і який є присутнім у нашій свідомості, можна відтворити за допомогою комунікації, яка служить для прояву та подання власного досвіду людини. Отже, репрезентативні системи – це так звані індивідуальні моделі сприйняття і прийняття того, що передають наші органи чуття.

Номер слайду 3

Репрезентативні системи Репрезентативні системи – це так звані індивідуальні моделі сприйняття і прийняття того, що передають наші органи чуття. Як відомо, звичайна здорова людина має п'ять основних способів, за допомогою яких вона пізнає навколишній світ: зір, слух, відчуття, смак, запах. Найбільш важливими є зір, слух та відчуття.

Номер слайду 4

Залежно від провідних сенсорних стимулів, людей можна поділяють на чотири основні типи:  1) ті, для яких провідною є аудіальна система, ці люди в процесі мислення спираються на слухові образи(Аудіали); 2) ті, для яких провідною є візуальна система, тобто люди з опорою на зорове сприйняття(Візуали); 3) ті, для яких провідною є кінестетична система – з опорою на відчуття(Кінестетик). 4) ті, для яких провідною є дискретна система ці люди в процесі мислення спираються на логічне осмислення сигналів інших систем(Дискрет).

Номер слайду 5

За результатами статистичного дослідження було виявлено, що серед вибіркової сукупності "Школярі" візуали складають 64% від загальної кількості досліджуваних, кінестетики та діскретики – по 13% та аудіали – 10% (рис. 1). Отже, серед старших школярів переважну більшість складають люди з опорою на зорове сприйняття дійсності.64%13%13%10%

Номер слайду 6

Серед студентів університету діскретики складають 53%, кінестетики-27%, візували – 13%, аудіали 7% (рис. 2). Отже, у більшості своїй студенти належать до типу людей, що в процесі мислення спираються на логічне осмислення сигналів інших систем. Також більше чверті серед них становлять люди з опорою на відчуття, а кількість людей з опорою на зорове сприйняття скорочується.53%13%27%7%

Номер слайду 7

ШКЛЬНИЙ ВІКВізуали у своїй промові вживають іменники, дієслова, прикметники, пов'язані із зором (дивитися, спостерігати, картина, на перший погляд, барвистий, яскравий, як бачите ...). Для аудіала характерні слова, пов'язані зі слуховим сприйняттям (голос, послухайте, обговорювати, мовчазний, тиша, беззвучний ...). Словник кінестетика в основному включає слова, що описують почуття, відчуття (схопити, м'який, теплий, шовковистий, дотик, добрий нюх, ароматний, гнучкий ...).

Номер слайду 8

Направленість погляду. У візуалів при спілкуванні погляд спрямований в основному вгору, у аудіалів - по середній лінії,у кінестетиків - вниз. Особливості уваги. Кінестетику взагалі важко концентрувати свою увагу, його легко відволікти чим завгодно; Аудіал легко відволікається на звуки;візуалу шум практично не заважає.

Номер слайду 9

Особливості запам'ятовування. Візуал пам'ятає те, що бачив, запам'ятовує картинами (образне мислення добре розвинене). Аудіал - те, що обговорював, запам'ятовує, слухаючи. Кінестетик пам'ятає загальне враження; запам'ятовує, рухаючись, обмацуючи, нюхаючи. Приклади розходжень у поведінці. Ситуація: домашнє завдання, яке записано на дошці. Візуал слухняно відкриє щоденник і перепише з дошки те, що задано додому. Аудіал перепитає у сусіда і запише зі слуху або не буде взагалі нічого писати, а вдома зателефонує і дізнається в однокласників, що задано. Кінестетик довго риється в портфелі, знаходить потрібні підручники, в них - задані сторінки і прямо в підручниках відзначає, що задано.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Дякую за увагу.               08.09.22

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
4 вересня 2023
Переглядів
881
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку