Презентація "«Психологічна допомога жінкам із діагнозом «рак молочної залози»»"

Про матеріал
«Психологічна допомога жінкам із діагнозом «рак молочної залози»» Розробка презентації для обговореня теми: «Психологічна допомога жінкам із діагнозом «рак молочної залози»»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

"Онкохворі як об'єкт кризової психосоціальної допомоги. «Кризи здоров’я» та психологічна допомога жінкам із діагнозом «рак молочної залози»"Галецька А. 11 пп/з

Номер слайду 2

Хронічне соматичне захворювання– це важка психічна травма не тільки для самого хворого, але і для всієї сім’ї. Як зауважує В. М. Заїка, «найбільш фруструючими кризовими чинниками є втрата, у зв’язку зі зміною здоров’я, якихось важливих життєвих і соціальних функцій (а значить і важливих психологічних ролей), відмова від важливих життєвих планів у зв’язку з неможливістю втілити їх у дійсність (тобто відмова від майбутніх ролей)».

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Ю. Ю. Єлисєєв виокремлює декілька послідовних стадій, через які проходять сам хворий і члени його сім’ї 

Номер слайду 5

Онкохворі як об'єкт психосоціальної допомоги. Дослідники виокремлюють низку психопатологічних симптомів, які найбільш характерні для онкологічних хворих. До них відносяться: тривога, депресія, астенія, іпохондрія, апатія і дисфорія.

Номер слайду 6

Загальні особливості психосоціальної допомоги онкохворим{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}–  проведення в лікувально-профілактичній установі діагностики соціальних і психологічних проблем хворих на онкологічні  захворювання, осіб, вилікуваних від них, а також членів їхніх сімейрозробку і реалізацію спільно з лікарем, психологом і педагогом індивідуальних планів соціальної реабілітації клієнта; участь у проведенні заходів щодо їх соціального захисту та підтримки, трудового і побутового влаштування, продовження навчання;–  інформування клієнтів або їхніх законних представників про стан здоров’я, діагноз і прогноз;–  надання інформації клієнтам і членам їхніх сімей про права і пільги у зв’язку з онкологічним захворюванням;–  надання психологічної допомоги клієнтам, а також членам їхніх сімей;–  організація та участь у проведенні медико-соціальної експертизи клієнтів із онкологічними захворюваннями;–  організація роботи терапевтичних співтовариств хворих на онкологічні захворювання та осіб, вилікуваних від них, а також членів їхніх сімей;–  взаємодія із засобами масової інформації та населенням щодо роз’яснення сучасних можливостей онкології, формування в суспільстві  адекватного ставлення до осіб, хворих на онкологічні захворювання і вилікуваних від них, раннє виявлення онкологічних захворювань та їхню профілактику;–  сприяння інтеграції діяльності державних і суспільних організацій та установ щодо надання допомоги онкологічним хворим;–  проведення соціологічних досліджень із проблем онкологічної допомоги клієнтам та ін.

Номер слайду 7

Рак молочної залози як чинник кризи здоров'я. Статистика свідчить, що перше місце серед онкозахворювань жіночого населення займає рак молочної залози (РМЗ). За останні 30 років в Україні кількість хворих від 17 осіб на 100 тис. людей збільшилась до 62. . Найважливішими психологічними аспектами є ставлення до хвороби та особливості психоемоційної сфери.

Номер слайду 8

Зробити життя жінки, хворої на рак молочної залози, щасливим нелегко, тим більше у випадку, коли вона не була щасливою до хвороби. Але хвороба –  це гарний привід задуматися про сенс життя і про те, що робить його повним і щасливим.

Номер слайду 9

Психологічна самореабілітація жінок із РМЗ. Етапи психологічної самореабілітації Перший етап – при виявленні РМЗДругий етап – при лікуванні РМЗ Третій етапі – у післяопераційний період 

Номер слайду 10

Психосоціальна допомога подружжю, що зіштовхнулися із проблемою РМЗ.

Номер слайду 11

Поради для роботи з подружжям:–        залучати до консультування обох членів подружжя;–        у процесі консультування надавати значну увагу питанню інформування обох членів подружжя про захворювання, особливо у сфері сексуального життя після операції;–        під час консультування спрямовувати зусилля на покращення комунікації між подружжям: спонукання до обговорення життєвої ситуації «тут і тепер», життєвих цінностей і цілей, допомогу у прийнятті подружжям факту захворювання, змін та наслідків, викликаних ним;–        важливим завданням консультування має бути заохочення до відкритості та висловлення емоцій чоловіком і дружиною. Члени подружжя мають навчитися говорити про власні як позитивні, так і негативні почуття, це допоможе подолати замкнутість, відчуття ізольованості, заперечення негативних і травмуючи емоцій обома членами подружжя;–        враховувати, що консультування може мати характер психоосвітнього тренінгу, який навчає подружжя займати активну життєву позицію у ситуації кризи та приймати адекватні щоденні рішення. Це допоможе підсилити у чоловіка та дружини відчуття їхнього контролю у процесі боротьби із захворюванням.

Номер слайду 12

Література. Психосоціальна допомога в роботі з кризовою особистістю : навчальний посібник / наук. ред. та керівник проблем. групи – Л. М. Вольнова. – К. , 2012. – 275 с. Вплив супровідної терапії на психоемоційний стан хворих на рак молочної залози / Н. Е. Прохач, І. А. Громакова, П. П. Сорочан [та ін.] // Журн. АМН України. – 2008. – Т. 14. – № 2. – С. 390-398.

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
28 травня
Переглядів
42
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку