Презентація «Психологічні особливості повідомлення негативних новин дітям з особливими потребами»

Про матеріал

На сьогодні все більш актуальним стає питання роботи з дітьми з особливими потребами. Презентація «Психологічні особливості повідомлення негативних новин дітям з особливими потребами» дає можливість навчитися правильно повідомляти погані новини дитині з різними порушеннями. Впевненість, терпеливість та м'якість голосу допоможуть батькові, психологу або педагогу найменш травмуюче сповістити негативну інформацію дитині та встановити з нею відповідний емоційний зв'язок.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПОВІДОМЛЕННЯ НЕГАТИВНИХ НОВИН ДІТЯМ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ

Номер слайду 2

До групи дітей з особливими потребами належать такі:діти з порушенням слуху;діти з порушенням зору;діти з порушенням опорно-рухового апарату;діти з порушенням інтелекту;діти з мовленнєвими порушеннями;діти зі складною структурою порушень.

Номер слайду 3

Як сповістити погану новину дитині з вадами слухуговорити дуже чітко та м’яко; не підвищувати тембр голосу, не повідомляти про щось схвильовано та невпевнено;час від часу необхідно переконатися, що дитина все зрозуміла, і звернути увагу на те, чи відчуває вона дискомфорт під час розмови;бути готовим відповідати на уточнюючі питання.

Номер слайду 4

У дитини з вадами зору більш загострені тактильні почуття, тому якщо її взяти за руку і обережно гладити, то це заспокоїть її, а погана новина виявиться менш травмуючою (незалежно від того, наскільки добре вона бачить). При порушенні опорно-рухового апарату дитина може знаходитися увесь час на інвалідному візку. У такому випадку варто сісти так, щоб вона добре могла розгледіти обличчя співрозмовника, відчути його емоційний стан, який варто завжди тримати під контролем.

Номер слайду 5

Дитині з порушенням інтелекту також можна сповістити про погану новину, але зробити це настільки м’яко, наскільки можна. Їй необхідно відчувати себе на одному рівні з іншими, а не бути приниженою та відстороненою від суспільства. Це стосується також дітей із мовленнєвими порушеннями – їм може бути важко висловити, що у них на думці. В такому випадку треба постаратися зрозуміти, які саме питання цікавлять дитину і спокійно відповісти на них.

Номер слайду 6

Медики радять батькам дотримуватися відповідних правил стосовно виховання дітей з особливими потребами: бути добрим прикладом для своєї дитини;не принижувати її гідність;привчати до порядку ; подавати хороший приклад. Варто завжди пам’ятати, що ми служимо взірцем таким дітям, оскільки вони, як правило, орієнтуються на своїх батьків, знайомих.

Номер слайду 7

Коли повідомляємо погану новину дитині з особливими потребами, необхідно приймати її як рівну собі, адже в такий спосіб навіть незнайома людина може завоювати довіру дитини.

Номер слайду 8

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Інкл
Додано
23 березня 2018
Переглядів
1904
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку