Презентація. Психолого-педагогічний консиліум "Пліч-о-пліч"

Про матеріал
Рекомендовано використовувати під час проведення психолого-педагогічного консиліума. Мета: активізація творчого та професійного потенціалу вчителів-предметників, які викладають в 5-х класах, класних керівників, адміністрації з питань попередження дезадаптації в п’ятих класах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Психолого-педагогічний консиліум«ПЛІЧ-О-ПЛІЧ»Підготувала практичний психолог Шкурметова Інна Василівна

Номер слайду 2

Мета: активізація творчого та професійного потенціалу учасників навчально-виховного процесу з питань попередження дезадаптації в п’ятих класах.

Номер слайду 3

Психолого-фізіологічні особливості молодших підлітків.

Номер слайду 4

Статеве дозрівання - 10-11 років дівчатка; 11-12 років хлопчики У дівчаток змінюється форма скелета, таз розширюється; інакше розподіляються м'язова і жирова тканини, фігура набуває жіночі обриси;

Номер слайду 5

У хлопчиків в процесі дорослішання змінюється голос, змінюється робота статевих органів;Відбувається інтенсивне зростання скелетних м'язів в умовах тканинної і кисневої недостатності

Номер слайду 6

Організм відчуває перевантаження: Підліток швидко стомлюється; Знижується витривалість; Знижується швидкість оперативного мислення; Погіршується розумова працездатність; Особистісна гармонія зазнає нищівних змін.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Психологічні особливості віку

Номер слайду 11

Психологічно цей вік пов'язаний з: поступовим набуттям почуття взрослості - головного особистісного новоутворення молодшого підлітка; потребою у відчуженні від сім'ї, від батьків, вчителів; пошуком власної унікальності, самопізнання;

Номер слайду 12

здатністю засвоювати навички рефлексії в наслідку своєї або чиєїсть поведінки, соціальні норми, взаємодію людей, моральні цінності; відбувається заміна ведучої навчальної діяльності на провідну діяльність - спілкування (зміна пріоритетів).

Номер слайду 13

ОСОБЛИВОСТІ ОСОБИСТІСНОГО РОЗВИТКУ ШКОЛЯРІВ ВІКОМ 10-11 РОКІВ

Номер слайду 14

відбуваються суттєві зміни в психіці дитини (починає розвиватися теоретичне мислення); "пам'ять стає мислячою, а сприйняття думаючим" (Д. Б. Ельконін); довільність психічних процесів, здатність до саморегуляції; з'являється новий вид навчального мотиву - мотив самоосвіти (інтерес до додаткових джерел знань);

Номер слайду 15

деяке зниження інтересу до навчання в школі і самому процесу навчання (виражається в невдоволенні школою в цілому і обов'язковим її відвідуванням, небажанні виконувати вдома навчальні завдання, в порушенні правил поведінки в школі); проявляються бажання на певне положення в системі ділових і особистісних взаємин у класі, формується досить стійкий статус учня; складаються взаємини з товарищами, що відрізняються від початкової школи.

Номер слайду 16

Поняття адаптації Адаптація - процес успішного пристосування до мінливих умов. Шкільна дезадаптація - утворення неадекватних механізмів пристосування дитини до школи у формі порушень навчання і поведінки, конфліктних відносин, реакцій підвищеного рівня тривожності.

Номер слайду 17

Ознаки успішної адаптації:

Номер слайду 18

задоволеність дитини процесом навчання; дитина легко справляється з програмою; ступінь самостійності дитини при виконанні ним учбових завдань, готовність вдатися до допомоги дорослого лише ПІСЛЯ спроб виконати завдання самому; задоволеність міжособистісними відносинами - з однокласниками і вчителем.

Номер слайду 19

Прояв шкільної дезадаптаціїНепристосованість до предметної сторони навчальної діяльності; Нездатність довільно управляти своєю поведінкою; Нездатність приймати темп шкільного життя; Шкільний невроз або фобія школи.

Номер слайду 20

Ознаки дезадаптації:стомлений зовнішній вигляд дитини;небажання дитини ділитися своїми враженнями про проведений день;прагнення відволікти дорослого від шкільних подій, переключити увагу на інші теми; небажання виконувати домашні завдання; негативні характеристики на адресу школи, вчителів, однокласників; скарги на ті чи інші події, пов'язані зі школою; неспокійний сон; труднощі ранкового пробудження, млявість; постійні скарги на погане самопочуття.

Номер слайду 21

Задачі класного керівника з подолання дезадаптації Створення класного колективу через формування групової згуртованості і вироблення системи єдиних, обґрунтованих вимог; Допомога в освоєнні дітьми шкільних правил; Взаємозв'язок з батьками; З метою вивчення індивідуально-психологічних особливостей - співпраця з психологом і вчителем початкових класів;

Номер слайду 22

Контакт з учителями-предметниками; Вироблення норм і правил життя класу; Формування адекватних форм поведінки в нових шкільних ситуаціях; Розвиток соціальних і комунікативних умінь, необхідних для встановлення міжособистісних відносин один з одним, з новими вчителями та іншими співробітниками школи.

Номер слайду 23

Результати вивчення адаптованості учнів 5-х класів до навчання в середній школі

Номер слайду 24

ВПРАВА «Небезпечні новоутворення»

Номер слайду 25

Завдання: пригадайте своє дитинство, перенесіться у 5-й клас…

Номер слайду 26

ПРОБЛЕМИ ТА НОВОУТВОРЕННЯ

Номер слайду 27

ПОРАДИ ПСИХОЛОГА1. Починається підлітковий період. Викид гормонів викликає то пониження, то підвищення працездатності, чергування гарного та поганого настрою. Може з'явитися дратівливість, байдуже ставлення до навчання та праці. Відбуваються зриви в навчанні, сварки з однолітками і дорослими. Це говорить про імпульсивність, невміння продумувати свої дії, їх наслідки. Слід максимально щадити слабку нервову систему дітей, виявляти особливу чуйність і надавати допомогу в навчанні.

Номер слайду 28

2. Відбуваються деякі зміни в мисленні. Дітей не задовольняє зовнішнє сприйняття предметів, їм потрібно зрозуміти суть, причинно-наслідкові зв'язки. Важливим завданням є розвиток навичок самостійної діяльності, почуття обов'язку і відповідальності за свої вчинки.

Номер слайду 29

3. Постійно розмовляти про морально-етичні принципи поведінки в суспільстві.

Номер слайду 30

4. Формування позитивної навчальної мотивації. «Вчитися потрібно, навчання - це добре». Важливо стимулювати пізнавальні потреби, формувати бажання пізнавати нове.

Номер слайду 31

5. Схвалення: «Я вірю, ти зможеш», «Ти молодець!»,«Разом у нас все вийде».

Номер слайду 32

6. Особливі зусилля докладайте для того, щоб підтримувати спокійну та стабільну атмосферу на уроці.

Номер слайду 33

ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ КОНСИЛІУМУ

Номер слайду 34

Дякуємо за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
2 квітня 2020
Переглядів
2161
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку