Презентація "Радіоактивність"

Про матеріал
Презентація на тему "Радіоактивність і радіоактивні випромінювання", завдяки якій можна добре засвоїти нову тему. Приємний вигляд і дизайн. Для учнів 8-9-10 класів. Також добре ппідійде для уроку фізики (здебільшого, для 9 класу).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Радіоактивність. РАДІОАКТИВНІ ВИПРОМІНЮВАННЯ

Номер слайду 2

Що таке радіоактивність?Радіоактивність – це здатність ядер радіонуклідів довільно перетворюватися на ядра інших елементів із випромінюванням мікрочастинок.

Номер слайду 3

Більшість існуючих у природі та штучно отриманих нуклідів є радіоактивними: їхні ядра довільно розпадаються, випромінюючи мікрочастинки та перетворюючись на інші ядра.

Номер слайду 4

Радіоактивність відкрив у 1896 році Антуан Анрі Беккерель. Сталося це випадково. Вчений працював із солями урану і загорнув свої зразки разом із фотопластинами в непрозорий матеріал. Фотопластини виявилися засвіченими, хоча доступу світла до них не було. Антуан Анрі БеккерельІсторія

Номер слайду 5

Беккерель зробив висновок про невидиме оку випромінювання солей урану. Він дослідив це випромінювання і встановив, що інтенсивність випромінювання визначається тільки кількістю урану в препараті і зовсім не залежить від того, до яких сполук він входить. Тобто, ця властивість притаманна не сполукам, а хімічному елементу урану

Номер слайду 6

У 1903 році подружжю Кюрі було присуджено Нобелівську премію. На сьогодні відомо близько 40 природних елементів, яким властива радіоактивність. У 1898 році Гергард Шмідт та П'єр Кюрі і Марія Склодовська-Кюрі відкрили випромінювання торію. Пізніше Кюрі відкрили полоній та радій.

Номер слайду 7

електромагнітне випромінювання з дуже короткою довжиною хвилі (з надзвичайно високою частотою ‒ понад 1018 Гц). Під час γ-розпаду утворюються два нуклід. И й електромагнітна хвиля з дуже малою довжиною – γ-промінь. Існує види радіоактивного випромінювання: β-частинкиγ-променіа-частинкипотік позитивно заряджених частинок. α-частинка – це ядро атома Гелію, що складається з двох протонів і двох нейтронів. Під 2 час α-розпаду утворюється ядро нукліда з кількістю протонів, меншою на 2, ніж у материнського (вихідного) ядра нукліда, і з кількістю нуклонів – на 4 менше. А також випромінюється α-частинка.це потік швидких електронів. Під час β-розпаду утворюється ядро нукліда з кількістю протонів, більшою на 1, ніж у материнського (вихідного) ядра нукліда. А також випромінюється βчастинка

Номер слайду 8

Правило зсуву Содді для α-розпаду: Правило зсуву Содді для β-розпаду:

Номер слайду 9

Про радіоактивний ряд. Радіоакти́вні ряди́, радіоакти́вні роди́ни — групи радіонуклідів (радіоактивних ізотопів), в яких кожний наступний ізотоп виникає внаслідок α- або β-розпаду попереднього.

Номер слайду 10

ВІДОМІ ЧОТИРИ РАДІОАКТИВНІ РЯДИ:ряд торію(4n) — 232 Th → 208 Pb;ряд актинію ряд радіюряд нептунію(4n+2) — 238 U → 206 Pb;(4n+3) — 235 U → 207 Pb;(4n+1) — 237 Np] → 205 Tl.

Номер слайду 11

Дякую за увагу!!Виконала: вчитель біології і хімії Омелянович Валентина

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Презентації
Додано
25 лютого 2023
Переглядів
363
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку