Презентація "Реалізація діяльнісного підходу на уроках зарубіжної літератури як механізму розвитку особистісної мобільності школяра".

Про матеріал
Презентація до майстер-класу "Реалізація діяльнісного підходу на уроках зарубіжної літератури як механізму розвитку особистісної мобільності школяра"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Реалізація діяльнісного підходу на уроках зарубіжної літератури як механізму розвитку особистісної мобільності школяра» Майстер-клас Дар’єва Наталя, учитель зарубіжної літератури Бандурського НВК, спеціаліст першої кваліфікаційної категорії

Номер слайду 2

Самопрезетація Наталя Дар’єва

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Вправа «Амфора мудрості»

Номер слайду 7

Любіть не школу, а дітей, які приходять до школи; любіть не книжки про дійсність, а саму дійсність; не життя звужуйте до навчання, а навчання розширюйте до життя! А найголовніше: любіть життя і якнайбільше живіть живим життям. Павло Петрович Блонський, філософ,педагог і психолог

Номер слайду 8

"Головна мета вихователя повинна полягати в розвитку самодіяльності, завдяки якій людина може згодом стати розпорядником своєї долі, продовжувачем освіти свого життя... А. Дистервег

Номер слайду 9

Майстер-клас «Реалізація діяльнісного підходу на уроках зарубіжної літератури як механізму розвитку особистісної мобільності школяра»

Номер слайду 10

Актуальність проблеми Орієнтуючись на діяльнісний підхід як механізм розвитку особистісної мобільності школяра, вчитель відмовляється від функції передавача готових знань, спонукаючи учнів до самостійної роботи, створюючи необхідні умови для активності та ініціативності.

Номер слайду 11

У чому ж суть діяльнісного підходу?

Номер слайду 12

Діяльнісний підхід — це спрямованість освітнього процесу на розвиток ключових компетентностей та наскрізних умінь особистості; застосування теоретичних знань на практиці; формування здібностей до самоосвіти й командної роботи; успішна інтеграція в соціумі та професійна самореалізація.

Номер слайду 13

Основні види навчально-пізнавальної діяльності

Номер слайду 14

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Діяльнісний компонент змісту літературної освіти. Загальнонавчальна діяльність. Спеціальна(літературна) діяльність. Творча діяльність Самоорганізуюча діяльністьпошук і обробка інформації; робота з літературою;навички спілкування;володіння інформаційними технологіями.  - робота з текстами художніх творів;- застосування літературознавчих понять у процесі аналізу та інтерпретації творів;- створення усних і письмових робіт різних жанрів; визначення причино-наслідкових зв'язків.розв'язання проблемних завдань; дослідження; створення проектів. самоаналіз; самоконтроль, самооцінювання; рефлексія.  

Номер слайду 15

Особистісний компонент діяльнісного підходу передбачає, що в центрі навчання знаходиться учень як особистість (його мотиви, цілі, неповторний психологічний склад). Виходячи з інтересів учня, рівня його знань і умінь, учитель визначає завдання занять та формує, спрямовує і корегує весь освітній процес розвитку його особистості. Тому мета кожного уроку при реалізації діяльнісного підходу формується з позиції кожного конкретного учня і всього класу. Іншими словами, учень в кінці уроку повинен відповісти собі: чого він сьогодні навчився, чого не знав або не міг зробити ще вчора. Така постановка питання стосовно навчання означає, що всі методичні рішення (підбір навчального матеріалу, використання прийомів, способів, методів, засобів тощо) проходять через призму особистості учня: його потреб, мотивів, здібностей, активності, інтелекту та інших індивідуально-психологічних та функціональних особливостей.

Номер слайду 16

Головне в діяльнісному підході – це самодіяльність, діяльність самих учнів. Потрапляючи в проблемну ситуацію, діти самі шукають з неї вихід. Функція вчителя носить лише спрямовуючий і коригуючий характер. Дитина повинна довести право існування своєї гіпотези, відстояти свою точку зору.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Особистісна мобільність учня. Здатність діяти. Управління власною поведінкою і діями Чітке уявлення мотиву мети майбутньої діяльності, її значущості й доступності. Аналіз зовнішніх труднощів і власних можливостей

Номер слайду 19

Мобільність (від латинського «mobilis») в перекладі означає рухливість, мінливість, здатність до швидкої дії та зміни станів, певна властивість особистості. У словнику мобільність визначається як рух.

Номер слайду 20

Види змістової структури особистісної мобільності школярів

Номер слайду 21

визначається як динамічна готовність до реалізації власних можливостей у різних видах навчальної діяльності. Мотиваційна мобільність

Номер слайду 22

визначається як готовність до вчасного й адекватного прийняття рішення про дію в конкретній ситуації. Змістово-орієнтаційна основа вчинку є ланкою між бажанням щось зробити і діями, які розгортаються. Це є інтелектуальним процесом, який дозволяє більш-менш адекватно оцінити майбутній вчинок. Змістово-орієнтаційна мобільність

Номер слайду 23

визначається як готовність до актуалізації й використання необхідних знань, умінь та власного досвіду в різних видах навчальної діяльності. Операційна мобільність

Номер слайду 24

Формування особистісної мобільності спирається на запровадження різноманітних педагогічних методів, прийомів та засобів. Важливу роль при цьому мають такі навчальні завдання, що спонукають учнів до дії та передбачають знаходження нових для себе шляхів розв’язання проблем. Такі завдання сприяють засвоєнню знань, виробленню вмінь, навичок; вихованню обачливості, економності, діловитості; розвитку в учнів ініціативності, волі, наполегливості, інтересу до навчання. Учні виробляють навички організації навчальної роботи, уміння правильно розраховувати свої сили та обирати найбільш доцільні засоби досягнення намічених цілей.

Номер слайду 25

Реалізація діяльнісного підходу на уроках зарубіжної літератури

Номер слайду 26

Проблемне навчання сприяєПроблемне навчання

Номер слайду 27

Основу проблемного навчання складають проблемні ситуації, визначення проблем і їх вирішення учнями.

Номер слайду 28

8 клас. Тема уроку: Тематика і проблематика твору Мольєра «Міщанин-шляхтич» його загальнолюдське значення. При аналізі назви стає очевидним факт щодо орієнтації

Номер слайду 29

6 клас. Тема уроку: Причини популярності Прометея. Етап уроку. Опрацювання навчального матеріалу. Проблемне питання: «Чи потрібні Прометеї сьогодні?»(прийом «Мікрофон»). Проблемне навчання

Номер слайду 30

7 клас. Тема уроку: Утвердження духовної сили піктів, їх героїзму в захисті національних цінностей у баладі Р. Л. Стівенсона «Вересовий трунок». Етап уроку. Закріплення нового матеріалу. Проблемне питання: «Пікти не видали таємниці вересового трунку, але загинули. Чи можна вважати це перемогою?»

Номер слайду 31

8 клас. Тема уроку: Основні теми й мотиви творчості Омара Хаяма. Етап уроку. Опрацювання навчального матеріалу. Проблемне питання: «Чим приваблюють людство рубаї Омара Хаяма?» (прийом «Прогулянка галереєю»).

Номер слайду 32

9 клас. Тема уроку. «Ляльковий дім» Генріка Ібсена як зразок соціально-психологічної драми. Етап уроку. Опрацювання навчального матеріалу. Проблемне питання: «У чому секрет сімейного щастя?» (Дискусія).

Номер слайду 33

10 клас. Тема уроку: Проблема краси і моралі в романі Оскара Вайльда «Портрет Дріана Грея». Етап уроку. Опрацювання навчального матеріалу. Проблемне питання: «Чи був щасливий Доріан Грей?»(метод «Прес»).

Номер слайду 34

11 клас. Тема уроку: «Перевтілення» Ф. Кафки – історія однієї боротьби. Етап уроку. Опрацювання навчального матеріалу. Проблемне питання: «Чому для режисера було важливо, щоб роль Грегора-комахи грала людина?» (метод «Коло ідей). Режисер фільму «Перевтілення» Валерій Фокін

Номер слайду 35

Інтерактивне навчання сприяє

Номер слайду 36

Інтерактивне навчання. Етап актуалізації суб'єктивного досвіду

Номер слайду 37

«Мікрофон» інтерактивний прийом, що дає можливість кожному учневі висловити свою думку чи позицію щодо вирішуваної проблеми.

Номер слайду 38

8 клас. Тема уроку: Неповторні миті життя з Омаром Хаямом. Етап уроку. Акуалізація суб’єктивного досвіду. Прийом «Мікрофон».-З чим, на вашу думку, можна порівняти життя людини?- Про що б ви хотіли довідатися сьогодні на уроці?

Номер слайду 39

7 клас. Тема уроку: Друга світова війна в європейській поезії. Етап уроку. Актуалізація суб’єктного досвіду. Прийом «Гронування»Які асоціації виникають, коли чуєте слово «війна»?

Номер слайду 40

9 клас. Тема уроку: Влада золота та її філософія в повісті О. де Бальзака «Гобсек». Етап уроку. Актуалізація суб’єктного досвіду. Прийом «Гронування» «Гроші»: # можливості , #проблеми, # прибутки, # робота, # витрати, #подарунки, #подорожі, #свобода.

Номер слайду 41

Осмислення або вивчення нового матеріалу

Номер слайду 42

Прийом «Діаграма (кола) Венна» Мета: навчити учнів систематизувати великий обсяг матеріалу, розвивати вміння аналізувати та порівнювати різні об'єкти та явища.

Номер слайду 43

7 клас. Тема уроку: Шерлок Холмс і доктор Ватсон – класичний детективний дует. Етап уроку. Опрацювання навчального матеріалу. Завдання: порівняти образи та записати спільні і відмінні риси героїв

Номер слайду 44

Прийом «Порушена послідовність»Мета: навчити учнів усвідомлено та цілеспрямовано сприймати інформацію.

Номер слайду 45

6 клас. Тема уроку: Тема духовного випробовування людини в романі Ж. Верна «П’ятнадцятирічний капітан». Етап уроку. Опрацювання навчального матеріалу. Завдання: відновити послідовність подій у романі.1. Шхуна-бриг «Пілігрим».2. Дік Сенд.3. Врятовані з «Вальдека».4. «С. В.»5. Кит на обрії.6. Напівзатоплене судно7. Капітан Сенд.

Номер слайду 46

Прийому «Інтерв’ю з героєм»Мета: визначити ставлення учня до конкретної ситуації або проблеми та надати змогу дитині діяти «як насправді». Прийом допомагає навчитися через досвід та почуття.

Номер слайду 47

6 клас. Тема уроку: Динаміка образу Скруджа, причини його духовного переродження. Етап уроку. Опрацювання навчального матеріалу. Робота в парах. Інтерв’ю зі Скруджем (після його переродження)Орієнтовні питання журналіста:- Скрудже, чому Ви так не любили Різдва?- Чи відчуваєте Ви себе самотнім?- Що Вам потрібно для щастя?- Які добрі справи Ви плануєте робити найближчим часом?

Номер слайду 48

Завершальний етап уроку

Номер слайду 49

6 клас. Тема уроку: Зачення образу Різдва у творі Ч. Дікена «Різвяна пісня у прозі»Етап уроку. Рефлексивно-оцінювальний етап. Прийом «Незакінчене речення»- Різдвяна пісня у прозі змусила мене задуматися над …- Людина буде щасливою тоді …- Збагачення і жадібність не приносить щастя тому, що …

Номер слайду 50

Прийом «Сенкан» Не вимагає тривалих затрат часу та передбачає реалізацію практично усіх особистісних здібностей (інтелектуальних та творчих). Процедура складання сенкану гармонійно поєднує елементи трьох освітніх систем: інформаційної, діяльнісної та особистісно орієнтованої.

Номер слайду 51

7 клас. Тема уроку: Утілення в образі Айвенго кодексу лицаря. Етап уроку. Засвоєння нових знань. Завдання: скласти сенкан до слова «Айвенго». Айвенго. Благородний, справедливий. Вірить, захищає, кохаєВтілює найкращі лицарські чесноти. Лицар

Номер слайду 52

8 клас. Тема уроку: Оспівування чистого пристрасного кохання Ромео та Джульєтти, вплив кохання на людську особистість. Етап уроку. Рефлексивно-оцінювальний етап. Скласти сенкан до слова «Кохання». Кохання. Згубне, пристрасне. Полонить, зачаровує, манить. Бажаний дарунок щасливої долі. Романтика.  Кохання. Безмежне, безцінне. Пробуджуй! Відновлюй! Не зраджуй! Чар-зілля для закоханих людей. Джерело.

Номер слайду 53

Проєктна діяльність - одна з найперспективніших складових освітнього процесу, тому що створює умови творчого саморозвитку та самореалізації учнів, формує всі необхідні життєві компетенції.   Самостійне здобування знань, систематизація їх, можливість орієнтуватися в інформаційному просторі, бачити проблему і приймати рішення  відбувається саме через метод проєкту.   

Номер слайду 54

Індивідуальні та групові міні-проєкти- Створення ілюстрацій до творів або віршокартинок.- Написання власних творів або продовження (казки, байки).- Написання листів письменникам чи героям творів. (Наприклад, закінчуючи вивчення твору «Різдвяна пісня у прозі» Ч. Дікенса, діти отримали завдання створити Кардмейкінг (листівки ручної роботи) герою твору).- Створення презентацій до уроків.- Рольові проєкти (інтерв’ю з героєм, автором).- Створення колажів, карт.- Створення літературного фотоквесту. (Наприклад, відшукати в інтернеті фото предмета,за допомогою якого було врятовано життя Сью з повісті О. Генрі(7 клас); сфотографувати дерево, символ свята, яке ненавидів Скрудж Магдак із повісті Діккенса «Різдвяна пісня у прозі»(6 клас)).

Номер слайду 55

Тексти «нової природи»

Номер слайду 56

сприяють розвитку критичного мислення та швидкому запам'ятовуванню інформації.  Кольорова хмара зі слів приковує погляд учня і змушує зосередитися на матеріалі. Цей вид роботи є доречним на будь-якому етапі уроку. Хмари слів

Номер слайду 57

7 клас. Тема уроку: Утвердження сімейних цінностей у творі Дж. Олдрідж «Останній дюйм». Етап уроку. Опрацювання навчального матеріалу. Авторитет батька створюється не заборонами і покараннями, а прикладом і досягненнями!Один батько важить більше, ніж сто вчителів

Номер слайду 58

8 клас. Тема уроку: Сімейні цінності у творі «Буба: мертвий сезон». Етап уроку. Опрацювання навчального матеріалу. Завдання: розшифрувати хмару тегів «Атмосфера у родині Буби». Розказати детальніше про життя дівчини та стосунки у її родині. Свої думки підтвердити цитатами з твору.

Номер слайду 59

Віршокартинки Робота з цим прийомом розвиває творчу уяву. Сутність змісту художнього тексту усвідомлюється глибше, адже його можна передати за допомогою зорового образу, невеликих деталей, пропустити через всі органи чуття – слух, запах, смак, дотик, рух.

Номер слайду 60

9 клас. Тема уроку: Утілення високого почуття кохання у віршах Генріха Гейне. Завдання: створити вдома віршокартинки за поезіями митця.

Номер слайду 61

Прийом «Кроссенс» Це асоціативна головоломка нового покоління. Слово «кроссенс» означає «перетин значень» і придумане за аналогією зі словом «кросворд», яке в перекладі з англійської мови означає «перетин слів». Ідея кроссенса проста, як і все геніальне. Це асоціативний ланцюжок, що складається з дев'яти картинок. Під час розгадування кроссенса розвиваються комунікативні і регулятивні вміння; навички роботи з інформацією; підвищується допитливість і мотивація до вивчення предмета.

Номер слайду 62

      6 клас. Тема. Відображення японських уявлень про красу в поезії Мацуо Басьо. Етап уроку. Опрацювання навчального матеріалу. Завдання: розгадати кроссенс та сформулювати тему уроку.3

Номер слайду 63

6 клас. Тема уроку: Значення образу Джоконди для розкриття головної ідеї твору Рея Дугласа Бредбері «Усмішка».. Етап уроку. Опрацювання навчального матеріалу. Завдання: розгадати кроссенс та сформулювати ідею твору.

Номер слайду 64

Діяльнісний підхід забезпечує

Номер слайду 65

Уроки літератури, побудовані на діяльнісному підході спонукають дітей

Номер слайду 66

Номер слайду 67

Вправа «Снігова куля»Мета вправи: заохочення до творчої активності, розвиток навичок спілкування, вміння висловлюватися, критично мислити. Ця вправа дає змогу вільно висловлюватися щодо запропонованих тем, відпрацьовувати вміння говорити стисло, але по суті, вчить учнів ставити запитання, відрізняти факти від думок, виявляти важливі та другорядні обставини. Алгоритм: слово – речення – питання – відповідь (зі словом скласти речення, одразу до нього поставити питання та дати відповідь).

Номер слайду 68

10 клас. Тема уроку: Проблема краси і моралі в романі О. Вайльда «Портрет Доріана Грея». Етап уроку. Рефлексивно-оцінювальний етап. Завдання: зі словами скласти речення, одразу до них поставити запитання та дати відповідь. І група: слово «краса».ІІ група: слово «душа».

Номер слайду 69

Зразок для учасників: Слово. Ромео. Речення. Ромео – перше і останнє кохання юної Джульєтти. Запитання. Чому доля закоханих трагічна?Відповідь. До трагічної загибелі закоханих призвела ворожнеча між сім’ями Монтеккі і Капулетті, представниками яких є Ромео і Джульєтта.

Номер слайду 70

7 клас. Тема уроку: Проблема взаємин між батьками і дітьми в оповіданні Джеймса Олджріджа «Останній дюйм». Етап уроку. Опрацювання навчального матеріалу. Завдання: Сформулювати проблемне питання (за твором Дж. Олдріджа «Останній Дюйм»), переглянувши відеоролик «Листи батькам». Метод «Проблемне питання»

Номер слайду 71

Проблемне запитання: Чому виникає непорозуміння, відчуження між батьками та дітьми? Як їх можна подолати?Завдання: Поміркуйте, напишіть на цеглинках поради, які б ви дали батькові та синові, щоб вони могли подолати останній дюйм відстані. З цеглинок збудуйте будинок вирішення проблем між батьками і дітьми?Гра «Архітектор»

Номер слайду 72

Прийом «Кроссенс»Завдання: Необхідно за запропонованими ілюстраціями, іноді, на перший погляд, не пов'язаними між собою, скласти асоціативний ланцюжок. Кожна картинка має зв'язок з попередньою і наступною, а центральна об'єднує за змістом відразу кілька. Зручніше розглядати зв'язок між картинками по спіралі, равликом. Центральний квадрат є метою ланцюжка міркувань. {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} 1 2 3  8 9 4  7 6 5 

Номер слайду 73

І група 6 клас. Тема уроку ??????Етап уроку. Опрацювання навчального матеріалу Завдання: за запропонованими ілюстраціями назвати твір та визначити ідею.

Номер слайду 74

ІІ група.5 клас. Тема уроку. ???Етап уроку. Опрацювання навчального матеріалу Завдання: за запропонованими ілюстраціями назвати твір та його героя.

Номер слайду 75

Номер слайду 76

Показовий урок у 9 класі «Образ Башмачкіна та засоби його створення»

Номер слайду 77

самоаналіз уроку

Номер слайду 78

Вправа «Нате й мої п’ять копійок…»

Номер слайду 79

Вправа «Нате й мої п’ять копійок…».

Номер слайду 80

Успіхів всім!

pptx
Додано
7 лютого 2020
Переглядів
3550
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку