Презентація «Речення з кількома рядами однорідних членів».

Про матеріал

Українська мова. 8 клас

Презентація «Речення з кількома рядами однорідних членів».

Мета:

закріпити знання учнів про однорідні члени речення;

виробити навички правильно ставити розділові знаки при однорідних членах речення;

формувати вміння знаходити й виправляти помилки на вивчені правила;

конструювати речення з однорідними членами, використовувати їх у власних висловлюваннях.

Теоретичний матеріал викладено в доступній та зручній для засвоєння формі. Після пояснення запропоновано вправи й завдання в тестовій формі:

завдання з вибором однієї правильної відповіді;

завдання на встановлення відповідності.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мелітопольська загальньоосвітня школа І-ІІІ ступенів №4 ММР ЗО

Номер слайду 2

закріпити знання учнів про однорідні члени речення; виробити навички правильно ставити розділові знаки при однорідних членах речення; формувати вміння знаходити й виправляти помилки на вивчені правила; конструювати речення з однорідними членами, використовувати їх у власних висловлюваннях

Номер слайду 3

Однорідними називають члени речення, які рівноправні між собою, стосуються одного й того самого члена речення, виконують однакову синтаксичну роль, відповідають на те саме питання. Непоширені Пригощали (чим?) яблуками та (чим?) медом. Поширені Пригощали стиглими яблуками та свіжим медом.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

О, О, О О та (і) О О, та (але) О і О, і О, і О О і О, О і О як О, так О (парний) Завдання: складіть речення з однорідними членами за поданими схемами.

Номер слайду 7

1. Пильнував дід як свій город удень так і вночі. 2. У гідропарку діти відпочивали не лише біля річки але й каталися на каруселях. 3. Не тільки міцну деревину з красивим малюнком має клен а й горобина.

Номер слайду 8

Складне речення Однорідними членами ускладнено речення А Б В Г Д А Сонце сходило, і розсіювалося біле плетиво хмар. Б Дерево переплелося вітами, кущі шипшини порозросталися. В Задощило, і фільмування довелося припинити. Г Мати сіяла сон під моїм вікном, а вродив соняшник. Д У небі то розгортаються, то погасають сліпучі ракети. Х Зоря згасає, і меркне місяць у чорній млі. Шумить і тривожить зрадливий дощ із-за кутка.

Номер слайду 9

Справа і зліва віяло свіжістю й ароматом води. Дослідження-аналіз Скільки рядів однорідних членів у кожному реченні? Як вони пов’язані між собою? Як відокремлюються в реченні? Сивий, статечний, найшанованіший у громаді чоловік благословляв чумаків перед нелегкою, сповненою небезпек дорогою. А скільки звичаїв, повір’їв, прикмет пов’язано з річковою й колодязною водою!

Номер слайду 10

Тільки один ряд однорідних членів має речення А Місяць згасає й меркне в чорній, холодній млі. Б І пада сніг лапатий, волохатий спокійно й величаво над селом. В То тут, то там на сонці прокльовуються пагінці картоплі, моркви, гарбузів… Г І коли доля раптом так жартує, що світло заступає чорна хмара, лише надія крила нам дарує і до життя у віру повертає. Д Як мати любила робити і в городі, і в полі, і в лузі, і в лісі і тихо втішалася зробленим. Прочитати речення «Кобзар» читали(1) перечитували(2) заучували напам’ять і переписували в Києві(3) у Харкові(4) у Полтаві(5) і в інших містах і селах по обидва боки Дніпра. Кому треба поставити на місці всіх цифр, ОКРІМ А 1 Б 2 В 3 Г 4 Д 5 А Б В Г Д А Б В Г Д Х Х

Номер слайду 11

1. Вчитися треба наполегливо, … 2. Треба багато читати з… 3. Мене цікавлять проблеми… 4. Зі школи виходять майбутні…

Номер слайду 12

1 Альфа і омега 2 Ні в тин ні в ворота 3 Ні кола ні хвоста 4 Через тин-колоду 5 Ні тепер ні четвер А Початок і кінець Б Ніколи, ні за яких обставин В Недоречно, невлучно Г Нічого не мати А Б В Г 1 2 3 4 5 Х Х Х Х

Номер слайду 13

1. Вивчити теоретичний матеріал за підручником. Скласти діалог «Що кожен із нас може зробити для збереження рідної мови», використовуючи однорідні члени речення.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Бурамбаєва Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Каракоц Олена Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гурова Олена Василівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
20 липня 2018
Переглядів
18827
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку