Презентація "Релігія давніх греків"

Про матеріал
Урок з всесвітньої історії у 6 класі. Тема: "Релігія Давніх греків". Мета: дати уявлення про релігійні вірування греків, розвивати вміння аналізувати історичний матеріал, виховувати інтерес до історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Релігія давніх греків6 клас. Всесвітня історія. Вчитель : Лідія ФІКЛІСТОВА

Номер слайду 2

Як в Стародавньому світі виникали релігійні вірування?Запитання до класу

Номер слайду 3

Головними богами в Греції були – Олімпійські боги, які жили на горі Олімп. В Стародавій Греції боги не були творцями світу, а захопили його у готовому вигляді, під час боротьби з титанами. Стародавня грецька міфологія вважала, що світ сам по собі вічний і не потребує творця. Відповідно до цього історія поділяється на доолімпійську і класичну олімпійську.

Номер слайду 4

За уявленнями давніх греків, коли ще не існувало Всесвіту, навкруги був лише Хаос. У ньому існувало джерело життя, з якого і народилася Гея – Земля. Глибоко під нею розкинувся Тартар – безмежне царство вічної темряви. Потім у Всесвіт прийшла могутня сила кохання – Ерос. Народилися ніч – Нікта і день – Гемера. З того часу день і ніч, світло і темрява змінюють одне одного.

Номер слайду 5

Над землею - Геєю розкинулося небо - Уран. Від них походять могутні титани. Першим був Океан, що своїми водами омивав усю землю. Від нього та богині Фетіди народилися усі річки. Титани Гіперон і Тейя дали світові своїх дітей: Сонце – Геліос, Місяць – Селену та зорю –Еос. Дітьми Геї були також Кронос і Рея. Кронос відібрав владу у свого батька Урана. Гея напророчила йому, що так само, як він позбавив влади Урана, його діти позбавлять влади самого Кроноса. Тому могутній бог відразу ж ковтав своїх дітей-немовлят. Така доля спіткала Геру,Деметру, Аїда, Посейдона. Коли ж народився наступний син Кроноса – Зевс. Рея сховала його на о. Крит, а Кроносу дала проковтнути камінь. Коли Зевс виріс, він напоїв батька чарівним зіллям і звільнив своїх братів та сестер.

Номер слайду 6

Зевс. Зевс — у давньогрецькій міфології головний з богів-олімпійців, бог грому і блискавок. Вважався батьком богів і людей. Його головні атрибути – щит і блискавка, скіпетр, інколи орел, а місцем його перебування був Олімп.

Номер слайду 7

Гера. Гера – верховна давньогрецька богиня, цариця Неба і богів, дружина Зевса, покровителька жінок, шлюбу та народження. За класичним уявленням – старша дочка Кроноса. Гера вірогілно була верховним божесатвом до встановлення загальногрецького культу Зевса. Священною твариною Гери був павич. Пара павичів тягнули її колісницю.

Номер слайду 8

Поседйон. Посейдон (брат Зевса) — покровитель водної стихії. В давньогрецькій міфології — один з наймогутніших і найшанованіших богів. За класичної доби його вважали богом-володарем світових вод. Його головний атрибут – тризубець.

Номер слайду 9

Аїд. Аїд — давньогрецький бог підземного світу, володар царства тіней померлих, володіє душами померлих, може здійснювати над ними суд. Йому належали надра землі з усіма скарбами. Атребути Аїда –Цербер(милий пес з 3 головами).

Номер слайду 10

Артеміда. Артеміда — грецька богиня полювання, диких земель та тварин. Вона була покровителькою і захисницею маленьких дітей та жінок.

Номер слайду 11

Арес. Арес — у давньогрецькій міфології спочатку бог буревіїв і блискавок, пізніше бог війни. Священні атребути Ареса – гриф і собаки, які готові рвати все живе.

Номер слайду 12

Афіна. Афіна  — давньогрецька богиня, одна з верховних олімпійських божеств. Вшановувалась як покровителькамистецтва, мудрості та ремесел. Афіна вважалася покровителькоюоборонної війни, вона завжди допомагала своїм обранцям у хвилини небезпеки.

Номер слайду 13

Діоніс. Діоніс — один із найпопулярніших богів Давньої Греції, бог рослинності, родючості, вологи, покровительвиноградарства й виноробства.

Номер слайду 14

Деметра. Деметра - богиня родючості, хліборобства та шлюбу. Посідала важливе місце в грецькій міфології. Якщо була сердита, могла змусити людей голодувати, зупинивши врожай.

Номер слайду 15

Гефест. Гефест – бог кузні та вогню. Його кузня була вулканом, де для богів він виготовляв зброю. Коли вивергався вулкан, стародавні греки вірили – це працює Гефест у своїй кузні.

Номер слайду 16

Афродіта. Афродіта — у грецькій міфології богиня краси та любові. Одна із 12 верховних олімпійських богів, що мешкають на Олімпі. Цариця німф і грацій. Остання дочка небесного бога Урана; за іншою версією — донька Зевса. Дружина бога ковальства і майстерності Гефеста. 

Номер слайду 17

Крім них існувало ще багато богів і невеликих божеств. Також був популярним культ героїв — напівбожеств, які народилися від богів і звичайних людей. Серед них герої давньогрецьких поем і міфів. Найвідомішими були Ахіллес (уславився як герой Троянської війни) та Геракл. Обоє були непереможними воїнами.

Номер слайду 18

В елліністичну епоху полісна релігія спочатку витісняється різними релігійно-містичними течіями і філософськими вченнями, а з появою християнства релігія стародавніх греків остаточно відкидається.

Номер слайду 19

Запитання до класу. Як називалась гора на якій жили боги Греції?Які основні боги складали пантеон в Стародавній Греції?Хто з давньогрецьких богів вам запам’ятався найбільше? Чому?

pptx
Додано
6 квітня 2023
Переглядів
3901
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку