Презентація "Релігійні вірування та культура первісної доби"

Про матеріал
Презентація призначена для онлайн уроків.Містить матеріали до уроку та завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Релігійні вірування та культура первісної доби6 ВІ15-16

Номер слайду 2

1. Поясніть, що таке художня культура людства. Які ви знаєте галузі художньої культури? 2. Висловіть припущення, які з галузей художньої культури могли зародитися за первісної доби. Сьогодні ми дізнаємося, як за первісної доби зароджувалася особлива галузь життя людей — культура. Цілі уроку визначені в освітньому дартсі.

Номер слайду 3

1. ЯКИМИ ЗНАННЯМИ ВОЛОДІЛИ ПЕРВІСНІ люди. Читаємо й розуміємо1. Визначте за текстом знання, які накопичували первісні люди протягом життя.2. Прочитайте навчальний текст і визначте, що означає твердження: «Знання первісних людей мали практичний характер». Давні люди перебували в тісному зв’язку з природою. Вони були спостережливими, кмітливими. Усі знання були потрібні їм у повсякденному житті, а тому мали практичний характер. Первісні люди добре знали звички тварин, розумілися на багатьох видах їстівних і неїстівних рослин. Цілющими травами, корінням могли лікувати хвороби, рани, робити певні хірургічні операції. Виготовлення знарядь праці з каменю, кістки, а згодом і з металу сприяло вивченню властивостей різних матеріалів і речовин. У результаті спостережень за природними явищами люди навчилися орієнтуватися за Сонцем й іншими зірками. Коли виникло землеробство: для сільськогосподарських робіт було вкрай важливо мати точний календар. Так було закладено основи астрономії — науки про небесні тіла. Господарювання, розвиток обміну товарів і торгівлі потребували навичок лічби: скотарі вели підрахунок поголів’я худоби, землероби — кількість зібраного врожаю. Уміння рахувати започаткувало розвиток математики. Поміркуймо!1. Що спонукало первісних людей постійно розширювати свої знання про навколишній світ?2. Навіщо наші предки приручали тварин?

Номер слайду 4

2. МИСТЕЦТВО ПЕРВІСНОЇ ДОБИВіртуальна екскурсія. Розгляньте ілюстрований колаж «Пам’ятки первісного мистецтва у світі» і продовжте розповідь, доповнивши її інформацією про відомі пам’ятки первісного мистецтва. Моя розповідь про пам’ятки первісного мистецтва. Важливою відмінністю людини є прагнення створювати прекрасне, передавати свої думки і враження через символи та художні образи. По всьому світу археологи знаходять пам’ятки первісного мистецтва. Вони свідчать про те, що мистецтво має давнє коріння і розвивалося разом із людиною. Якщо ми здійснимо уявну мандрівку, то... (ваше продовження розповіді за допомогою ілюстрованого колажу). Пам’ятки первісного мистецтва у світі

Номер слайду 5

Факт чи фейк?Прочитайте історію одного відкриття та дайте відповіді на запитання.1. Чому сучасники сприйняли відкриття Марселіно де Саутуоли як фейкову інформацію?2. Як було підтверджено правдивість відкриття археолога?3. Висловіть припущення, які дослідження повинні були зробити вчені, щоб підтвердити достовірність даних Саутуоли. Чи могли первісні люди малювати?Майже сто років тому дочка сеньйора дона Марселіно де Саутуоли, якій надокучило спостерігати за тим, як її батько-археолог розкопував один із завалів печери Альтаміра, вирушила гуляти підземеллям.— Тату! — вигукнула вона раптом. — Тату, дивися, бики!Саутуола спустився в печеру і як заворожений дивився на небачену картинну галерею. Прямо на стелі печери «гралися», «паслися», «мчали» щодуху бізони, а поряд з ними дикий кінь і вепр. Малюнки первісних людей? Схоже на те. Адже вхід в печеру, очевидно, був завалений дуже давно. Тварини — давні, більшість із них вимерли давним-давно. Затверділа фарба не така, як нині. А ось скойка, що слугувала художнику палітрою!На кожному кроці дослідника чекали несподіванки. Велика група бізонів — та, яку побачила Марія, — була нанесена, як виявилося, поверх іншого розпису, більш примітивного і більш давнього. У 1880 р. Саутуола видав книгу про своє відкриття. Але здійнявся скандал. Критики відкриття стверджували, що знайдені малюнки — підробка сучасного художника. Адже первісні люди нічим не відрізнялися від горил, тому малювати не могли. У 1888 р. Саутуола помер. А вже через кілька років стало зрозуміло, що він був правий — були знайдені печери з подібними розписами в інших місцях Іспанії і Франції. Зараз таких пам’яток у Західній Європі знайдено більш як півтори сотні.

Номер слайду 6

3. ВІРУВАННЯ ПЕРВІСНИХ ЛЮДЕЙЧитаємо й розуміємо. Прочитайте навчальний текст і складіть запитання до кросворду «Первісні релігійні вірування». Наші предки були надзвичайно допитливими. Вирішуючи найрізноманітніші завдання щодо виживання, вони здобували чимало корисних знань. Але первісних людей оточували й такі явища, яких вони пояснити не могли і були перед ними безсилі - грім і блискавка могли викликати страх. Людям здавалося, що невідомі істоти розсердилися й голосно сваряться, погрожуючи людям вогняною блискавицею. Тож у наших предків виникала думка, що цих істот можна задобрити дарунками. Страх перед незвіданими явищами сприяв появі релігійних вірувань — віри в надприродні сили богів і чарівні властивості деяких предметів. Пізнавально й цікаво. Звідки вчені дізналися про первісні релігійні вірування. Розгадати таємницю давніх вірувань допомогли етнографічні дослідження життя аборигенів Австралії та індіанських племен Америки. Індіанське плем’я оджибе вживало словосполучення «ot-totem», що означало «його рід». Від нього походить назва тотемізм — віра людей у надприродний зв’язок людей із легендарним засновником роду. Зображали цього першопредка у вигляді стилізованого ідола (божества) або предмета (наприклад, дерево), наділених чудодійними властивостями. Етнографічні дослідження показали, що наші предки обирали символом значущу в їхньому житті рослину або тварину. Релігійні вірування первісних людей визначають як язичницькі (тобто — обожнювання сил природи). Наші предки вірили в існування багатьох богів (політеїзм). Залежно від предмета обожнення вчені вирізняють ряд найдавніших форм релігійних вірувань.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Первісні релігійні вірування. Особливе місце у віруваннях посідав культ предків. Вже неандертальці здійснювали ритуали поховання померлих. Те, що разом з померлими до могили клали різноманітні предмети: знаряддя праці, їжу, прикраси, — свідчило про вірування в потойбічне життя. Первісні форми релігії тісно перепліталися. Об’єднує їх те, що наші предки переносили на світ богів досвід взаємодії в людській спільноті. Віра в те, що богів і духів можна задобрити дарами, призвела до формування практики жертвопринесення. А словесні звертання до богів поступово оформилися в молитви. Люди вірили, що здійснення певних дій, обрядів допоможуть змінити реальність. Віру в можливість за допомогою ритуальних дій змінити дійсність вчені назвали магією. Релігійні ритуали наші предки здійснювали у спеціальних місцях — святилищах. Прочитайте навчальний текст і складіть визначення для слів «магія» та «святилище». Спробуйте дати визначення слову «чаклунство»

Номер слайду 9

Український всесвіт Унікальна природно-історична пам’ятка Кам’яна могила (система гротів і печер) розташована неподалік м. Мелітополь (Запорізька область). Досліджуючи кам’яні стіни, вчені знайшли більш як 3000 наскельних малюнків: зображення людей, тварин. Крім того, тут є загадкові символи, написи-петрогліфи, які досі не вдалося розшифрувати. Вік окремих зображень сягає більше 20 тис. років до н. е. Учені виявили, що протягом тисячоліть навколо не було людських поселень. Це означає, що до Кам’яної могили приходили як до святилища. У 2001 р. Державний історико-археологічний заповідник «Кам’яна Могила» визнано об’єктом культурної спадщини України. У 2022 р., під час розгортання повномасштабної війни Росії проти України, ці терени були тимчасово окуповані і заміновані загарбниками. Проте Кам’яна могила існувала за тисячі років до появи Московії, і вона буде свідком вигнання російських загарбників з української землі. Кам’яна могила — український стоунхендж на Запоріжжі. Українська правда, 06.09.2019. Тривалість 1 хв. 56 сек.cutt.ly/y9yf0 TEЗ часом первісні вірування людей змінювалися й зникали під впливом нових знань людства про навколишній світ. Але чимало уявлень із стародавніх часів зберігаються й до нашого часу в сучасних монотеїстичних релігіях, численних забобонах і захопленні окремих людей магічними ритуалами.

Номер слайду 10

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯI. Знаю й систематизую нову інформацію. Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Релігійні вірування та культура первісної доби». Дайте відповіді на запитання. II. Обговоріть у групіПоспілкуйтеся з дорослими членами родини, знайомими про відомі їм релігійні обряди та традиції, що побутують у наш час. Визначте, чи збереглися елементи первісних релігійних вірувань до нашого часу. Наведіть приклади із життя своєї родини або громади. III. Мислю творчо«Відвідайте» картинну галерею первісного мистецтва і дайте відповіді на запитання:1) чому наскельні малюнки первісних людей належать до історичних джерел?2) яку інформацію про минуле «розповідають» ці історичні джерела?3) придумайте дизайн візитівки однієї із зображених пам’яток як туристичного об’єкта. Картинна галерея первісної людиниcutt.ly/68 Cab. Zb. Печера Куева-де-лос-Кабаллос (Іспанія)Печера Ласко (Франція)Печера Альтаміра (Іспанія)

pptx
Додано
19 жовтня 2023
Переглядів
1090
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку