Презентація "Репродуктивне здоров'я жінки"

Про матеріал
У презентації розміщені просвітницькі матеріали з питання збереження репродуктивного здоров'я жінки"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РЕПРОДУКТИВНЕ ЗДОРОВ’Я ЖІНКИПрофілактичне заняття. Підготувала: Забаровська С. М.

Номер слайду 2

Репродуктивне здоров’я жінки характеризується станом, при якому повністю або частково відсутні захворювання репродуктивної системи, тобто органів, що відповідають за функцію народження дітей.

Номер слайду 3

Небезпечні ускладнення від інфекцій, що передаються статевим шляхом:- ІПСШ збільшують ризик інфікування ВІЛ у десятки разів. ІПСШ можуть мати серйозні наслідки для репродуктивного здоров’я чоловіків і жінок (наприклад, проблемна вагітність, безпліддя, рак шийки матки). ІПСШ також можуть спричинити ураження серця, головного мозку і навіть смерть. Деякі з них особливо небезпечні для немовлят, народжених інфікованими матерями.

Номер слайду 4

Бактеріальні ІПСШ створюють серйозні проблеми для інфікованих людей і для новонароджених. Найпоширеніші бактеріальні ІПСШ — гонорея, хламідіоз і сифіліс. Вірусні ІПСШ — найнебезпечніші, оскільки не існує ліків, здатних знищити вірус в організмі. Трапляється, що вірус знищує імунна система. Однак часто він залишається в організмі на все життя. Найпоширенішими збудниками ІПСШ є вірус генітального герпесу, вірус папіломи людини, вірус імунодефіциту людини (ВІЛ).

Номер слайду 5

Загальні ознаки ІПСШ:висипки, виразки, пухирці, бородавки навколо статевих органів;свербіння і печія статевих органів;часте сечовипускання, що іноді супроводжується болем і печією;болі внизу живота (у жінок);незвичні виділення зі статевих органів;неприємний запах виділень;підвищення температури тіла;набрякання лімфовузлів. 

Номер слайду 6

Гонорея. Збудник: Гонококові бактерії. Уражують слизові оболонки. Симптоми: Біль при сечовипусканні, гнійні виділення зі статевих органів. У чоловіків симптоми часто більш виражені. У половини жінок виразних симптомів не простежується. Наслідки: У жінок гонорея може спричинити запалення органів малого таза, яке в 17 % є причиною безпліддя, у 10 % — позаматкової вагітності. Профілактика: Утримання від статевих стосунків. Взаємна подружня вірність,а також сексуальних партнерів. Використання презервативів.

Номер слайду 7

Хламідіоз (у чоловіків має назву «негонококовий уретрит»)Збудник: Хламідії. Уражують слизові оболонки. Третина осіб, уражених гонококом, хворі також і на хламідіоз. Симптоми: Після інфікування людина відчуває дискомфорт при сечовипусканні, а через 2—3 дні з’являються водянисті виділення зі статевих органів. У жінок цих симптомів часто нема. Наслідки: Як і при гонореї, у жінок може спостерігатися запалення органів малого таза. Якщо інфікована жінка народжує дитину, існує ризик розвитку в немовляти пневмонії або запалення очей. Профілактика: Те саме, а також для захисту новонародже-ного — повідомити лікарів.

Номер слайду 8

Сифіліс. Збудник: Бліда спірохета. При контакті зі шкірою чи слизовою оболонкою збудник «просвердлює» поверхню й проникає в організм. Інфекція може передаватися при будь-яких контактах, навіть через поцілунок або спільний рушник. Симптоми: Первинний сифіліс — відкрита виразка (шанкр). Може з’явитися на губах, у роті, навколо статевих органів. Вторинний сифіліс — підвищена температура тіла, висипка на шкірі, біль у м’язах, великі генітальні бородавки. Наслідки: За тиждень чи два шанкр може сам собою загоїтися, і хворий думає, що він здоровий. Однак у наступні 2—3 місяці розвивається вторинний сифіліс. Ця стадія також минає, але інфекція продовжує руйнувати організм. Через деякий час настає третя стадія хвороби, яка вражає життєво важливі органи й може спричинити смерть. Профілактика: Те саме з дотриманням правил особистої гігієни у побуті.

Номер слайду 9

Генітальний герпес. Збудник: Вірус герпесу простого. Існує два його види. Один спричиняє лихоманку на губах, другий — ІПСШ: висипання і виразки на статевих органах людини. Обидва типи вірусу передаються при безпосередньому контакті. Симптоми: Біль, свербіння, виділення зі статевих органів. Навколо них з’являються пухирці, які че­рез 10—12 днів вкриваються кіркою і зникають. Повторні висипки тривають до п’яти днів. У половини інфікованих їх нема, але вірус залишається в організмі. Наслідки: Загальновизнано, що генітальний герпес особливо небезпечний для новонароджених, які були в контакті з вірусом під час пологів. У них можливі запалення очей, шкіри, центральної нервової системи, а в окремих випадках настає смерть. Профілактика: Утримання від статевих стосунків. Взаємна подружня вірність, а також сексуальних партнерів. Використання презервативів. Для захисту малюка — повідомити лікарів. Зазвичай матерям з активною формою герпесної інфекції призначають кесарів розтин

Номер слайду 10

Генітальні бородавки. Збудник: Вірус папіломи людини (ВПЛ) Симптоми: Бородавки різної форми навколо статевих органів.Інкубаційний період (час, що минає з моменту інфікування до появи симптомів захворювання) — від двох місяців до кількох років. Наслідки: Це захворювання особливо небезпечне для жінок. Вважають, що ВПЛ (вірус папіломи людини) спричиняє рак шийки матки, адже у крові 90 % жінок з таким діагнозом виявлено ВПЛ. Профілактика: Те саме. Рання діагностика і лікування бородавок допомагають запобігти утворенню злоякісних пухлин. За перших ознак захворювання треба негайно звернутися до лікаря. На жаль, у 80 % випадків бородавки з’являються знову, тому регулярний медичний огляд для інфікованих жінок має особливе значення.

Номер слайду 11

ВІЛ-інфекція. Збудник: Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ). Симптоми: ВІЛ-інфекція може перебігати безсимптомно аж до початку стадії СНІДу. На цій стадії з’являються симптоми різних захворювань, що виникають на тлі імунодефіциту. Наслідки: ВІЛ-інфекція — невиліковне захворювання. ВІЛ-інфекція є смертельним захворюванням. Профілактика: Утримання від статевих стосунків. Взаємна подружня вірність, а також сексуальних партнерів. Використання презервативів. Уникання контактів із кров’ю інших людей. Для захисту дитини потрібне спеціальне лікування і штучне вигодовування.

Номер слайду 12

Трихомоноз Збудник: найпростіший організм - вагінальна трихомонада (Trichomonas vaginalis). Симптоми: запалення слизових оболонок статевих органів, гнійні виділення, виділення білей, неприємний запах, відчуття свербіння, печіння та біль. Трихомоноз у чоловіків проходить у вигляді уретритів у гострій та хронічній формі. Встановлено, що чоловіки можуть передати трихомонади здоровій жінці. Зараження відбувається статевим шляхом, а також через спільне користування предметів особистої гігієни. Наслідки: патологічні зміни у статевих залозах та безпліддя. Профілактика: Утримання від статевих стосунків. Взаємна подружня вірність, а також сексуальних партнерів. Використання презервативів. Особиста гігієна.

Номер слайду 13

Вагінальний кандидоз (вагінальна молочниця, кандидозний вульвовагініт) — одна з найпоширеніших грибкових інфекцій сечостатевої системи у жінок. Збудник: умовно-патогенні дріжджеподібні гриби роду Candida Симптоми: свербіж, болючість, печіння при сечовипусканні, вагінальні виділення з неприємним запахом, біль при статевому акті.  Профілактика: Утримання від статевих стосунків. Взаємна подружня вірність, а також сексуальних партнерів. Використання презервативів. Особиста гігієна.

Номер слайду 14

Поради жінці щодо збереження репродуктивного здоров'я: Дбати про особисту гігієну. Утримуватися від ранніх статевих стосунків. Недопускати незахищених статевих стосунків. Вести здоровий спосіб життя, відмовитися від тютюнопаління, вживання алкоголю. Проходити періодичний огляд у лікаря-гінеколога. Вчасно лікувати хвороби, які вражають статеву систему. Повідомляти лікаря-гінеколога про наявні хвороби статевої системи при вагітності. Бути уважними до себе і свого фізичного здоров'я. Убезпечити себе від спільного користування одягом, гігієнічними засобами, косметикою, рушниками тощо. Дбати про своє майбутнє потомство.

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
31 липня 2019
Переглядів
1985
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку