Презентація "Режисерська діяльність Олександра Довженка"

Про матеріал
Презентація про кінематографічну та режисерську діяльність Олександра Довженка
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Режисерська діяльність Олександра Довженка. Кузенко Ярослав 213 група

Номер слайду 2

Олександр Петрович Довженко народився 29 серпня (10 вересня, або, за іншими даними, - 12 вересня) 1894 року на хуторі В'юнище Чернігівської області, помер у віці 62 років 25 листопада 1956 року в Передєлкіно, Московська область. Видатний український режисер і письменник. Народний артист РРФСР, лауреат Ленінської (1959, посмертно) і двох Сталінських (Державних) премій (1941, 1949).

Номер слайду 3

Фільми Довженка - перлини світової кіноіндустрії - і сьогодні не втратили своєї актуальності. Українець розробив власну концепцію кадру-скетчу і кадру-плакату.

Номер слайду 4

Олександра Довженка називають засновником розробки художніх засобів військової кінопубліцистики. Знахідки режисера - особливості в побудові композиції, детальне опрацювання кожного кадру. Кадри з фільму «Арсенал»

Номер слайду 5

Сміливість сценарних рішень українця, природність зміни сцен, відсутність склеювань і переходів дивувала навіть маститих сучасників режисера. Зйомки та кадр з фільму «Земля»

Номер слайду 6

Новаторський монтаж Довженка зробив глибокий вплив на світовий кінематограф. Легендарний Григорій Козинцев писав про творчість Довженка:“Скільки вже років минуло, а все мчать на мене коні з “Арсеналу“, я бачу з усією виразністю, як викочує на сцену кулемет батько Боженко, танцює в місячну ніч тракторист, лежить під яблунею старий дід, і Мічурін йде крізь вітер, і летить руде листя. Повторювали - не виходило. Фільм Бертолуччі “Двадцяте століття”: старий помирає під яблунею. Порівняння з “Землею” знищує фільм режисера. У Довженка кадри скріплені пристрастю. Для того, щоб вражати, треба бути враженим”.

Номер слайду 7

Олександр Довженко вперше заявив про себе як про самобутнього майстра картиною “Звенигора” (1927 рік), де він в незвичайній манері з'єднав революційний епос, лірику і сатиру.

Номер слайду 8

А фільм “Арсенал” (1929) вважають одним з кращих творів українського кіно. Ця картина багата на кінематографічні знахідки: провокації глядача, психологічні паузи, робота з непрофесійними акторами. У роки громадянської війни Довженко воював у складі "січовиків" УНР. Придушував повстання більшовиків на заводі "Арсенал" у 1918 .

Номер слайду 9

Знаковими роботами в творчості митця стали фільми “Іван” (картина отримала приз міжнародного кінофестивалю у Венеції у 1934 р.), “Аероград”, “Щорс” (Сталінська премія 1 ступеня. Сталін був практично співавтором цього фільму. (Щорс воював проти УНР)).

Номер слайду 10

Про фільм «земля»

Номер слайду 11

Фільм Олександра Довженка «Земля», за версією ЮНЕСКО, входить до списку топ-5 шедеврів світового кінематографу. Але сталінська влада вважала інакше. Стрічка, уже за 9 днів прокату, зробилася забороненим плодом для радянського глядача. У чому ж проблема? Виявляється, що Довженко забагато уваги приділив сільським пейзажам та красі природи – стиглі яблука, великі кавуни, широкі поля. Це був піар приватного, одноосібного господарства. У цьому критикани побачили пропаганду куркульства як класу. Плюс, долалися фрагменти, де молода абсолютно гола селянка побивається в істериці за своїм загиблим коханим.

Номер слайду 12

З цього приводу поет Дем’ян Бєдний (головний сталінський пропагандист) опублікував у газеті «Известия» свій вірш, у якому він іронізував над цими кадрами Довженка: И неужто мы эти половые гримасы. Будем гнать, «продвигать» в пролетарские массы?Ну а если картина дойдет до села,Не прибавится ль силы в кулацких угрозах: — Братцы, видите? Девок и баб до гола. Коммунисты разденут в безбожных колхозах!

Номер слайду 13

Але у Європі на стрічку Довженка чекала інакша доля. У 1930 році Національна рада кінокритиків США визнала «Землю» найкращим іноземним фільмом. А в 1958 році на Всесвітній виставці в Брюсселі група кіноекспертів включила роботу українського режисера до списку 12 найкращих фільмів усіх часів. У Союзі критики все ж віддали належне художнім прийомам, операторській роботі та режисерській майстерності творців картини.

Номер слайду 14

Чарлі Чаплін про Олександра Довженка«Слов’янство поки що дало світові кінематографії одного творця – мислителя та поета, Олександра Довженка»

Номер слайду 15

Дякую за увагу

pptx
Додано
17 березня 2021
Переглядів
1407
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку