Презентація "Різноманітність живописних технік в образотворчому мистецтві"

Про матеріал
Презентація "Різноманітність живописних технік в образотворчому мистецтві" представлена при проведенні майстер-класу для вчителів образотворчого мистецтва. Містить матеріал про різноманітність живописних технік.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дослідження Літвінової Ю.П., учителя КЗ СЗШ № 32 *

Номер слайду 2

* Великий діяч, вчений і художник епохи Відродження Леонардо да Вінчі казав: "Живопис - це поезія, яку бачать, а поезія - це живопис, яку чують".

Номер слайду 3

* Леонардо да Вінчі Італ. Leonardo da Vinci Дата народження 15 квітня 1452 Місце народження поблизу Вінчі, Флоренція,Італія. Дата смерті 2 травня 1519 (67 років). Місце смерті замок Clos Luse, поблизу Амбуаза, Турень, Франція. Національність Італьянець. Навчання Андреа дель Верроккйо. Напрямок Багато галузей, зокрема мистецтво і техніка. Вплив на Рафаель Санті.

Номер слайду 4

* Технологія живописних матеріалів та техніка живопису мають свою історію розвитку. Технологія живописних матеріалів займається вивченням мальовничо-технічних властивостей матеріалів, способів приготування і найбільш доцільного застосування їх в живопису. У своїй роботі художник застосовує певні матеріали: олійні фарби, гуаш, темперні, воскові, акварельні та інші. В залежно від цих матеріалів і розрізняють види живопису: олійний живопис, темпера, гуаш, енкаустика, акварель та ін. Знання матеріалів і техніки дає можливість художникам повніше і різноманітніше виконувати живописні завдання. Манера письма старих майстрів значно відрізнялася від сучасної, так само як матеріали, що застосовуються ними, відрізнялися від сучасних матеріалів.

Номер слайду 5

* За призначенням, характером виконання, характером образів розрізняють такі види живопису: - Монументально-декоративний живопис (стінні розписи, мозаїка, вітраж, сграффіто, плафони, панно). Даний вид живопису бере участь в організації архітектурного простору, створює ідейно-насичене середовище для людини; - Станковий живопис (картини). Цей живопис більш інтимний за своїм характером, як правило, не пов'язаний з яким-небудь певним місцем; - Декораційний живопис (ескізи театральних і кінодекораційних костюмів); - Іконопис; - Мініатюра (ілюстрації рукописів, портрети та ін.).

Номер слайду 6

* Масло. Масляний живопис - це техніка, в якій використовуються фарби на масляній основі. Техніка нанесення олійного живопису - мазки. Це дозволяє створювати різноманіття відтінків і передавати образи з максимальним реалізмом.

Номер слайду 7

* Темпера. Для цієї техніки використовуються фарби-емульсії. В якості сполучної речовини використовується вода, яйце, тваринний клей.

Номер слайду 8

* Емаль. Таку назву має прозоре покриття, яким покривають зображення. Емаль використовувалася при розписі предметів побуту - посуду, домашнього начиння.

Номер слайду 9

* Гуаш. Дана техніка широко застосовується у графіці. Гуаш - це фарба на клейовій основі. Може використовуватися для роботи на папері, картоні, шовку. Лінії виходять чіткими, зображення довговічне.

Номер слайду 10

* Пастель. Техніка малювання спеціальними сухими олівцями. Поверхня при цьому повинна бути шорсткою.

Номер слайду 11

* Туш. Фарба на основі сажі яскраво-чорного кольору. Спочатку використовувалася для письма, але застосовується і в живописі.

Номер слайду 12

* Гратаж або воскографія. Основа заливається тушшю, після чого малюнок процарапується. Малюнок виходить двоколірним - поєднання білого і чорного.

Номер слайду 13

* Лесировка. Техніка дозволяє отримувати переливи кольору. Досягається за рахунок нанесення спеціальних напівпрозорих фарб поверх основного тону.

Номер слайду 14

* Пуантилізм. У перекладі означає «точечность». Техніка дозволяла досягати візуальних ефектів за рахунок мазків точкової або прямокутної форми, виключаючи змішування кольорів.

Номер слайду 15

* Сграффіто. Техніка розпису будівель. Дозволяє отримувати виключно довговічні зображення. Полягає в особливому накладанні шарів фарби на штукатурку.

Номер слайду 16

* Сфумато. Техніка придумана знаменитим Леонардо да Вінчі. Дає ефект розмитості обрисів, «легкості».

Номер слайду 17

* Клейовий живопис. Техніка використовувалася для розпису саркофагів, і релігійних споруд. В її основі важкі фарби на клейовий основі. Їх наносили рівними, широкими мазками. За рахунок клейової основи поверхню набувала глянсовий блиск.

Номер слайду 18

* Акварель. Живопис акварельними фарбами, які зазвичай розводять водою. При використанні техніки виходить тонкий і м'який барвистий шар.

Номер слайду 19

* Сухий пензлик. Техніка з'явилася порівняно недавно, в 20 столітті. Суть її в тому, що на папір наносять масляну фарбу, а потім розтирають її сухим пензлем.

Номер слайду 20

* Монументальний живопис - це живописне зображення на внутрішніх або зовнішніх поверхнях архітектурних споруд. Зміст і образне вирішення композиції може бути самостійним, але вони не мають суперечити архітектурному стилеві споруди або інтер’єру, де знаходяться. Монументальний живопис буває кількох видів: мозаїка, фреска, вітражі. В деяких джерелах сюди відносять ще й панно (Декоративний малярський або скульптурний твір, призначений для оздоблення стіни чи стелі.)

Номер слайду 21

* Мозаїка – це картини, які роблять зі шматочків різнокольорових твердих матеріалів (смальти, природного кольорового каміння, кераміки, скла) добре підігнаних одне до одного та закріплених цементом або спеціальною мастикою на стіні.

Номер слайду 22

* Фреска. Техніка живопису на сирій штукатурці. Застосовуються фарби переважно на водній основі.

Номер слайду 23

* Вітраж – це сюжетна або орнаментальна композиція, виконана з шматочків прозорого кольорового скла, яку скріплювали свинцевим обрамленням.

Номер слайду 24

*

Номер слайду 25

* Живопис - вид образотворчого мистецтва, що виконує ідеологічні і пізнавальні завдання, а також служить сферою створення предметних естетичних цінностей, будучи однією з найбільш високорозвинених форм праці людини. Живопис відбиває духовний зміст епохи, філософські ідеї епохи, її соціальний розвиток. Живопис досить потужно діє на почуття і думки людей, тому багато творів живопису мають документально-інформаційну цінність. Оцінка життя художником, виражена в його творі, набуває особливої ​​переконливості для глядачів, тому що намальоване сприймається дуже сильно. Створюючи художні образи, живописець використовує колір, малюнок, виразність мазків, все це дозволяє зробити «мову картини» гнучкою. Живопис втілює і красу природи, і почуття , і життя людей, і намагається тлумачити сутність життя і внутрішнього світу людини. 

Номер слайду 26

Дякую за увагу!!! *

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Domenik Liza
    Мені дуже сподобався представлений матеріал, послідовний, структурований, але деякі іллюстрації до тексту є не високохудожнього рівня. Дуже вам дякую за цей матеріал !
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
ppt
Додано
18 лютого 2019
Переглядів
3807
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку