Презентація " Роальд Дал "Чарлі і шоколадна фабрика". Зображення родинних стосунків у творі: сім'я Бакетів та інші родини"

Про матеріал
Презентація створена для компетентнісно-діяльнісного заняття НУШ.Містить такі цільові завдання: 1. Вибірково переказувати (усно) зміст прочитаного художнього тексту та відповідати на запитання, підтверджуючи думку деталями із тексту. 2. Читати виразно й усвідомлено текст твору, характеризувати емоційний стан літературних персонажів, їхню поведінку та вчинки. 3. Інтерпретувати вчинки та дії персонажів. Висловлювати своє ставлення до зображених у тексті людей, їхніх сімей. 4. Розуміти поняття сімейні цінності, називати головні з них. 5. Створити монолог щодо прочитаного твору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роальд Дал. «Чарлі і шоколадна фабрика». Зображення родинних стосунків у творі: сім’я Бакетів, інші родини.

Номер слайду 2

Цільові завда́ння 1. Вибірково переказувати (усно) зміст прочитаного художнього тексту та відповідати на запитання, підтверджуючи думку деталями із тексту. 2. Читати виразно й усвідомлено текст твору, характеризувати емоційний стан літературних персонажів, їхню поведінку та вчинки. 3. Інтерпретувати вчинки та дії персонажів. Висловлювати своє ставлення до зображених у тексті людей, їхніх сімей. 4. Розуміти поняття сімейні цінності, називати головні з них. 5. Створити монолог щодо прочитаного твору.

Номер слайду 3

Розкажіть про родину Бакетів та поміркуйте, що давало сили цій сім’ї, що об’єднувало її.

Номер слайду 4

Хлопчик Чарлі Бакет мешкає зі своєю родиною в дерев'яній хатинці на краю великого міста. Його родина налічує шестеро людей: тато і мама Чарлі — пан і пані Бакети; батько й мати пана Бакета — дідунь Джо та бабуся Джозефіна; батько й мати пані Бакет — дідусь Джордж і бабуня Джорджина. Хатинка Бакетів мала лише дві кімнати і одне ліжко. Тому жилося їм не дуже зручно. Із усієї родини працював лише пан Бакет (на фабриці зубної пасти). Тому грошей не вистачало навіть на харчі. Попри всі негаразди, Бакети жили дружньою родиною.

Номер слайду 5

Читання тексту. Та варто їм було почути, що відчиняються двері й лунає онуків голос: "Добрий вечір, дідуню Джо й бабусю Джозефіно, дідусю Джордж і бабуню Джорджино", — як усі четверо хутенько сідали на ліжку, їхні старі зморшкуваті лиця спалахували радісними усмішками — і починалася розмова. Вони любили цього хлопчика. Чарлі був їхньою єдиною в житті радістю і вони цілісінькими днями чекали його вечірніх відвідин. Незрідка заходили й батьки Чарлі, ставали біля дверей і теж слухали розповіді стареньких. Отак щовечора на півгодини ця кімната сповнювалася щастям, а родина забувала про голод і холод.

Номер слайду 6

Продовжити думку: родина Бакетів ( яка?)

Номер слайду 7

Виразне читання Коли містер Вонка обернувся й побачив, що робить Авґустус Ґлуп, то закричав:— Ой, не треба! Авґустусе, благаю! Не треба такого робити! Людська рука не повинна торкатися до мого шоколаду!— Авґусь! — покликала пані Ґлуп. — Чи ти не чув, що тобі кажуть? Негайно відійди від річки!— Це так чу-до-во! — простогнав Авґустус, не звертаючи уваги ні на матір, ні на містера Вонку. — От би ще ківшика, щоб добре було пити! — Авґустусе, — закричав містер Вонка, підстрибуючи й розмахуючи в повітрі тростиною, — негайно відійди. Ти забруднюєш шоколад!— Авґусь! — закричала пані Ґлуп.— Авґустусе! — закричав пан Ґлуп. Але Авґустус ніби оглух і не чув нічого, крім поклику свого велетенського шлунка. Він про-стягся долі на весь зріст, витяг шию і по-собачому сьорбав з річки шоколад.— Авґустусе! — волала пані Ґлуп. — У тебе ж нежить, ти заразиш мільйони людей по всій країні!— Обережно, Авґустусе! — репетував пан Ґлуп. — Ти дуже низько нахилився!Пан Ґлуп мав цілковиту рацію. Бо раптом пролунав пронизливий вереск, а тоді — шубовсть!Що відбулося далі?Як повели себе батьки Авґустуса Ґлупа

Номер слайду 8

— Я хочу вчену, дресировану білочку! І тут виступив наперед пан Солт, Веруччин батько. — Так, Вонко, — солідно проказав він, витягаючи натоптаного грішми гаманця, — скільки хочете за свою скажену білку? Назвіть ціну. — Вони не продаються, — відповів містер Вонка. — Їй білка не дістанеться. — Як це не дістанеться! — зарепетувала Верука. — Я зараз зайду й сама собі виберу білку! — Не смій! — крикнув містер Вонка, та було пізно. Дівчисько рвучко відчинило двері й забігло в цех. Придумайте розповідь Веруки про свою родину. Що, на вашу думку, дівчинка могла розповісти про батька та матір?

Номер слайду 9

- Ні-і-і-і-і! — заволав містер Вонка. — Майк! — заверещала пані Тіві. — Стій! Назад! Ти перетворишся на мільйон шматочків! Та Майка Тіві вже було не спинити. Хлопець летів мов навіжений, а добігши до величезної телекамери, відразу підскочив до рубильника, порозкидавши навсібіч умпа-лумпів. — Бувайте здорові й не кашляйте! — вигукнув він, рвонув рубильник на себе і стрибнув просто під яскраве світло потужної лінзи. Сліпучий спалах. Тоді запала тиша. Змоделюйте діалог пані Тіві та містера Вонки

Номер слайду 10

Створити схему за шаблоном: Родина (прізвище) – емоційний стан (намалювати у вигляді смайлика) – вчинки і поведінка батьків і дітей, які вказують на стосунки в родині ( написати які) – висновок (Які стосунки були у родині?)Родина. Вчинки і поведінка. Які стосунки були в родині

Номер слайду 11

Інтерактивна вправа «Займи позицію» Стосунки в якій родині вам подобаються?Запишіть аргументи на користь обраної родини.

Номер слайду 12

В українському тлумачному словнику слово «цінність» має 3 значення. Одне з них звучить так: 3. Важливість, значущість чого-небудь. Давайте поміркуємо над поняттям «Сімейні цінності», що воно означає? Що цінували у родині Бакетів?Щаслива родина = …+…+…

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Уявіть, що ви потрапили на шоколадну фабрику Містера Вонки. Чи вдалося б вам уникнути помилок, які допустили персонажі казки. Кого з рідних ви взяли б із собою? Чому саме цю людину? Можливо, ви потрапили на невідому частину фабрики…Отже, вирушаймо у подорож!Напишіть про свою уявну подорож на фабрику Вонки.

pptx
Додано
9 листопада 2023
Переглядів
3128
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку