Презентація "Робота над обласним науково-методичним проєктом"

Про матеріал
В презентації "Робота над обласним науково-методичним проєктом" розкрити методоогічні основи проєкту «Педагогічні стратегії розвитку самоефективної особистості в освітньому просторі Нової української школи», мету , завдання та основні компоненти самоефективності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Обласний науково-методичний проєкт«Педагогічні стратегії розвитку самоефективної особистості в освітньому просторі Нової української школи»2020 – 2023

Номер слайду 2

Науково-методичний проєкт. КПНЗ “ПДЮТ Центрально-Міського району” КМР«Створення умов для розвитку самоефективної особистості за допомогою інноваційних освітніх технологій»2020 – 2023

Номер слайду 3

СЛОВНИКСамоефективність – це те, як людина оцінює власну ефективність у конкретній діяльності, почуття власної компетентності. Впливає на форми поведінки, мотивацію, виникнення емоцій, які сприяють або перешкоджають успішності діяльності. Стратегія - це загальний, недеталізований план, охоплюючий довготривалий проміжок часу, спосіб досягнення важливої мети. Тактика - сукупність прийомів і способів виконання окремих шахових операцій, що входять до стратегічного плану і тих, що його завершують. Мотивація — це певна сила, що змушує людей діяти і досягати поставлених цілей. Стимулювання - це процес регулюючого впливу чинників зовнішнього середовища на особистість з метою підвищення його активності. Інтеграція - поєднання, взаємопроникнення. Це процес об'єднання будь-яких елементів (частин) в одне ціле. Педагогізація — це: 1) розроблення теорії та методики взаємодії з виховними закладами, вивчення й використання виховних можливостей соціального середовища загалом; 2) усвідомлене насичення, збагачення соціального середовища виховним потенціалом. Фрустрáція (омана, марне очікування) психічний стан людини, що виражається в характерних переживаннях і поведінці, що викликається об'єктивно непереборними (або суб'єктивно сприйманими як непереборні) труднощами на шляху до досягнення мети і розбіжності реальності з очікуваннями суб'єкта. Перфекціонізм — віра в те, що ідеал може та мусить бути досягнутим..

Номер слайду 4

Особистісний компонент Основні компоненти самоефективності Мотиваційно-емоційний компонент Рефлексивно-оціночний компонент Прогностичний компонент Прагнення до самовдосконалення Ціннісно-цільовий компонент

Номер слайду 5

Вміння вільно орієнтуватисяв інформаційному і освітньому просторіСприйняття навчання і освіти як важливих життєвих цінностей. Вміння використовуватизовнішні і внутрішні ресурси для рішення навчальних задач. Здатність до мотиваціївласної діяльності, самопідтримки. ХАРЕКТЕРИСТИКИ САМОЕФЕНКТИВНОСТІ ОСОБИСТОСТІУ НАВЧАЛЬНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ Високий рівень розвитку компетентностей у вирішеннінавчальних задач. Прагнення до нормального (адаптивного) перфекціонізмуу системі життєвих смислів. Готовність навчатися впродовж життя. Розуміння задач власного розвитку. Здатність до ефективноїсамоорганізації і самоуправліннявласною освітньою траєкторією. Здатність до самостійноїпостановки нового класу задач. Позитивною самооцінкою та ставленням до себе

Номер слайду 6

Інтеграція змісту, форм, методів та прийомів навчальної діяльності, що відповідають вимогам компетентнісного підходу . ОСВІТНІ СТРАТЕГІЇЗапровадження гнучкої системи організації навчального процесу, поєднання традиційної, дистанційної та змішаної форм, що дозволяє оперативно реагувати на сучасні виклики (епідемії, карантини, хвороби окремих вихованців, непередбачувані ситуації тощо). Формування у вихованців навичок самостійної роботи через використання механізмів самомотивації, самопідтримки та саморегуляції емоційного стану. Забезпечення продуктивної взаємодії педагога з вихванцями в умовах штучно створеного комунікативного простору, що передбачає ситуацію, спрямовану на досягнення запланованих цілей. Використання підтримуючого контролю та оцінювання знань (змістовне, рефлексивне, тестове, рейтингове, колективне, взаємооцінювання та самооцінювання).

Номер слайду 7

Розвиток соціально-емоційного інтелекту, дієвої емпатії як умови виховання моральності та навичок комунікації. Педагогізація освітнього середовища, взаємодія з батьками вихованців в умовах кризи, карантину тощо. Методична допомога педагогам в оволодінні технологіями навчальної діяльності, що відповідають різним формам організації освітнього процесу (зокрема, в умовах дистанційного навчання). Підтримка та розвиток здоров’язберігаючого освітнього середовища навчального закладу (санітарний режим, позитивний мікроклімат, попередження булінгу).

Номер слайду 8

Мета проєкту:координація діяльності закладів освіти, залучення педагогів до наукового пошуку, вдосконалення форм, методів та технологій навчання на основі компетентнісного підходу, психологізація та педагогізація освітнього простору з метою розвитку самоефективності як головної умови самореалізації сучасної людини.«Все, що я пізнаю, я знаю, і для чого мені це треба, і де яможу ці знання застосувати»

Номер слайду 9

1. Аналіз філософської та психолого-педагогічної літератури з проблеми, визначення освітніх стратегій розвитку самоефективності особистості в умовах нових форм організації навчально-виховного процесу (традиційної, дистанційної, змішаної).2. Відбір методів та методик діагностики рівня розвитку основних компонентів, що характеризують самоефективність вихованців різних вікових груп, розробка програм педагогічного моніторингу.5. Підготовка педагогів до запровадження основних ідей проєкту через дистанційні курси, тренінги, семінари, конференції, самоосвіту. Основні завдання проєкту3. Створення «банку інформації» відповідно до теми та завдань проєкту.4. Накопичення, популяризація та впровадження досвіду роботи педагогів в умовах утвердження нових форм організації навчального процесу, зокрема, дистанційної, індивідуальної, змішаної.6. Підготовка публікацій у педагогічній пресі, електронних виданнях, створення можливостей для особистісного та професійного зростання педагогічних працівників у процесі роботи над проєктом.

Номер слайду 10

УМОВИ РОЗВИТКУ САМОЕФЕКТИВНОСТІ ВИХОВАНЦІВ1. Орієнтації педагогів на формування самоефективності вихованців через психологічні механізми рефлексії, самомотивації, самопідтримки, емоційної саморегуляції.2. Використання гнучких моделей організації навчального процесу, врахування позитивних можливостей традиційної, дистанційної, індивідуальної та змішаної форм для формування самоефективності на різних вікових етапах розвитку дитини.3. Визначення чітких критеріїв та показників рівня розвитку самоефективності вихованців різного віку, запровадження педагогічного моніторингу.4. Використання раціонального комплексу форм, методів та технологій навчальної діяльності на принципах компетентнісного підходу з урахуванням епідеміологічної ситуації у регіоні.

Номер слайду 11

5. Впровадження методів підтримуючого контролю та оцінювання знань з метою формування навичок рефлексії та розвитку мотивації до навчання та самореалізації.6. Забезпечення психолого-педагогічного супроводу вихованців з урахуванням нових реалій життя суспільства (кризи, епідемії, хвороби, надзвичайні ситуації тощо), орієнтація на розвиток життєстійкості, дієвої емпатії, як основи соціально-емоційного інтелекту.7. Педагогізація освітнього простору навчального закладу, посилення взаємодії з батьками вихованців, надання їм необхідної допомоги через сайти, інформаційні платформи, групи тощо.8. Актуалізація підготовки вихованців до свідомого вибору власної освітньої траєкторії, життєвих перспектив та майбутньої професії.9 Аналіз, узагальнення та впровадження педагогічного досвіду щодо розвитку основних компонентів самоефективності вихованців, накопиченого у процесі роботи над проєктом.

Номер слайду 12

Рівні участі у проєкті : Науково-теоретичний –кафедри ДАНО, наукові установи України, залучені для консультацій та розробки науково-методичних матеріалів. Експериментальний –заклади освіти, щопроводять науково-експериментальнуроботу та апробаціюнових навчальнихматеріалів та технологій. Загальний –освітні закладиусіх типів та рівнів.

Номер слайду 13

Етапи роботи над проблемою. Підсумковий2022 – 2023 н. р. Концептуально-діагностичний2020-2021 н. р. Практичний (системний)2021-2022 н. р.

Номер слайду 14

Очікувані позитивні результатипідвищення рівня самоефективності;формування практичних навичок рефлексії, самомотивації, самопідтримки, самоконтролю, дієвої емпатії, прагнення до самовдосконалення вихованців різного віку;розширення простору для задоволення індивідуальних освітніх потреб та організації різноманітних видів самостійної роботи;зміцнення психічного здоров’я дітей та життєстійкості, попередження стресів і фрустрацій. На рівні особистості вихованця:

Номер слайду 15

Очікувані позитивні результати- усвідомлення пріоритетів та ціннісних орієнтацій сучасної освіти; - зростання рівня професійної компетентності та особистої самоефективності;комплексне впровадження інноваційних педагогічних технологій розвитку особистості вихованців;зростання прагнення до самовдосконалення, самоосвіти та самореалізації;включення педагогів у систему науково-дослідної роботи;накопичення досвіду використання різних форм організації навчального процесу, який може бути запровадженим у масову практику. На рівні особистості педагога:

Номер слайду 16

Очікувані позитивні результатиактивізація творчої активності педагогічних кадрів, підвищення рівня психолого-педагогічної культури та фахової майстерності педагогів;запровадження в систему роботи комплексу навчально-виховних технологій, спрямованих на розвиток самоефективності вихованців;забезпечення якості освіти та виховання в умовах соціальної кризи та пандемії засобами позашкільної освіти;реалізація нових підходів до психологічного супроводу вихованців та підтримки їх родин;накопичення практичних матеріалів для організації дистанційного та індивідуального навчання;задоволення освітніх потреб учасників навчально-виховного процесу через використання можливостей спілкування у штучно створеному інформаційному просторі. На рівні ЗАКЛАДУ:

pptx
Додано
8 травня 2021
Переглядів
2543
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку