Презентація "Робота з мікрофоном"

Про матеріал
Розробка дистанційного заняття на гурток вокального профілю. Мета. Вчити вихованців правилам роботи з мікрофоном при виконанні вокальних творів. Розвивати творчі здібності шляхом залучення до вокальної діяльності, емоційного виконання творів. Формувати сталий інтерес до музичної культури. Виховувати естетичне сприйняття мистецтва, позитивне ставлення до навколишнього світу. Завдання. - вчити співати вдумливо і виразно, читко слідкуючі за інтонуванням при роботі з мікрофонм і без нього; - розвивати рухливість артикуляційного апарату; - формувати чітку співочу дикцію; - запам’ятати основні правила роботи з мікрофоном. 
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гурток «Море Мрій»КЗ «Чаплинський селищний будинок творчості дітей та юнацтва»02.04.2021 Тема: «Робота з мікрофоном»

Номер слайду 2

ПЛАН-КОНСПЕКТзаняття вокального гуртка «Море Мрій»(адаптована версія для самостійного опрацювання під час карантину)Мета. Вчити вихованців правилам роботи з мікрофоном при виконанні вокальних творів. Розвивати творчі здібності шляхом залучення до вокальної діяльності, емоційного виконання творів. Формувати сталий інтерес до музичної культури. Виховувати естетичне сприйняття мистецтва, позитивне ставлення до навколишнього світу. Завдання.- вчити співати вдумливо і виразно, читко слідкуючі за інтонуванням при роботі з мікрофонм і без нього;- розвивати рухливість артикуляційного апарату;- формувати чітку співочу дикцію;- запам’ятати основні правила роботи з мікрофоном. 

Номер слайду 3

Мікрофон - це основний елемент в роботі естрадного співака на сучасній сцені. Мікрофон - сполучна ланка між реальним акустичним звуком і його поданням слухачами.

Номер слайду 4

Сьогодні ми поговоримо про роботу вокаліста з мікрофоном. Вокалісти, по-перше, повинні знати правила роботи з мікрофоном, а по-друге, набуті навички роботи з мікрофоном довести до автоматизму. Крім цього, вокалісту, котрий використовують звукопідсилювальну апаратуру, необхідно також сформувати навички слухового самоконтролю і під час репетиції, і під час виступу на сцені

Номер слайду 5

Як же вокалісту ставитися до мікрофона? До мікрофона потрібно ставитися тільки як до апаратури, що підсилює звук. Мікрофон не зробить ваш голос краще, а виконання - якісніше. Навпаки, всі недоліки голосу тільки загостряться при співі в мікрофон. Тим більше, якщо мікрофон не з розряду дорогих і якісних. Якщо ж ви навчилися співати і володієте яскравим тембром і гнучким сильним голосом, то спів з мікрофоном не буде важким процесом.

Номер слайду 6

Щоб мікрофон не загострив недоліки голосу, слід пам'ятати про. ОСНОВНІ ПРАВИЛА КУЛЬТУРИ РОБОТИ ВОКАЛІСТА З МІКРОФОНОМ:1. Мікрофон слід тримати не за голову, а за корпус, щоб звук не спотворюється.  2. Не направляйте мікрофон в сторону колонок - з'явиться різкий свист. Щоб цього не відбувалося, колонки ставляться перед виконавцем, а не ззаду. Якщо сцена маленька, стаєте на одній лінії з колонками. Якщо ж свист або різкий звук несподівано з'явився, відверніть мікрофон від колонок. 

Номер слайду 7

3. Іноді (дуже рідко) можна спостерігати, як початківці вокалісти після виступу не знають, що робити з мікрофоном, не вміють вставити його в стійку, і кладуть мікрофон на підлогу сцени. При цьому мікрофон не відключений, а в колонках з'явиться різкий високий звук. Всі ці дії шкідливі для апаратури. І щоб не заподіяти поломку, слід навчитися користуватися мікрофоном. 4. Мікрофон повинен бути як би продовженням вашої руки і продовженням звукового потоку. Надсилайте звук в центр мембрани мікрофону. 5. При відтворенні високих звуків потрібно відвести мікрофон від рота, щоб не було перевантаження від гучного звучання. 

Номер слайду 8

6. Якщо співаєте низькі звуки на тихій звучності - наближайте мікрофон ближче до губ, щоб було краще чутно.7. Відстань до мікрофона - ваша долоня, приставлена ​​ребром до губ. Відкоригувати звучання голосу в мікрофоні обов'язково слід на репетиції. Але пам'ятайте, що звучання одного і того ж мікрофона залежить від різних умов, і багато в чому залежить від акустики залу. Звучання буде різним у порожньому залі і в залі, наповненому слухачам. Тому чуйно прислухайтесь і реагуйте на зміни в звучанні. 8. При співі стежте за правильним положенням мікрофона щодо губ - голова, рука, мікрофон повинні стати єдиним цілим. Особливо стежте за правильним положенням мікрофона під час руху по сцені. 

Номер слайду 9

9. Відпрацьовуйте роботу з мікрофоном перед дзеркалом. Якщо вдома немає мікрофона, використовуйте будь-який нагадує за формою предмет - згорнутий в трубочку аркуш паперу, ручку, олівець, дитячий іграшковий мікрофон, щоб довести до автоматизму навички роботи з мікрофоном. 10. Працюючи перед дзеркалом, візуально контролюйте руху корпусу, відстань від мікрофона до губ. І співвідносьте ці рухи зі звучанням голосу. 11. Стежте за правильною співочої поставою, свободою корпусу - природне положення руки і ліктя, чи не підняті плечі. Тримати мікрофон потрібно кистю руки, а не кінчиками пальців, кисть при цьому не прогинається і   не стискається. Простежте, щоб не було рухів пальців кисті, і особливо контролюйте мізинець, щоб він не відкопилювався.

Номер слайду 10

12. Заздалегідь готуйте мікрофон - за пару секунд до початку співу мікрофон слід піднести до губ, щоб не було обірваних фраз. 13. На довгих і гучних звуках не прибирайте мікрофон відразу - відведіть руку від себе вперед і зафіксуйте на певній точці. І лише після закінчення співу рука з мікрофоном опускається. 

Номер слайду 11

Ось такі нехитрі правила слід виконувати вокалісту при співі з мікрофоном. Пам'ятайте! Правильна робота вокаліста з мікрофоном - одна з умов вдалого виступу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бондаренко Ірина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 квітня 2021
Переглядів
1459
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку