Презентація "Родина і виховання дітей. Становище жінки в суспільствах стародавнього Сходу"

Про матеріал
Презентація містить матеріали до уроку і завдання. Призначена для онлайн уроків
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Родина і виховання дітей. Становище жінки в суспільствах стародавнього Сходу6 ВІ25

Номер слайду 2

У розвитку суспільств стародавнього Сходу важливу роль відігравало навчання і родинне виховання дітей. Нашу пізнавальну мандрівку цією сторінкою історії скеровуватимуть цілі освітнього дартсу.

Номер слайду 3

1. ШЛЮБ І ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ В СУСПІЛЬСТВАХ СТАРОДАВНЬОГО СХОДУЧитаємо й розуміємо. Прочитайте навчальний текст і виконайте завдання:1) зіставте підходи до створення сім’ї в суспільствах стародавнього Сходу;2) порівняйте становище жінки в сім’ї в різних країнах;3) визначте, на кого покладалася головна відповідальність за виховання дітей;4) визначте виховні ідеали стародавніх суспільств. Давні народи особливо відповідально ставилися до укладення шлюбу і народження дітей. Створюючи сім’ю, люди забезпечували продовження роду через своїх дітей, належне піклування про батьків і догляд за могилами предків. Шлюбний вік був доволі раннім. Ще в дитинстві батьки могли провести обряд заручин, обравши нареченого/наречену своїй дитині. У Давньому Єгипті часто одружувалися з любові, а от в Давньому Китаї батьки одружували дітей без взаємного кохання. Єгиптяни під час одруження укладали шлюбний договір, існували закони, що регулювали права й обов’язки подружжя. Без шлюбного договору недійсним вважався шлюб і в Межиріччі. Сім'я в усіх суспільствах стародавнього Сходу була патріархальною — головою був чоловік. Найбільше прав у сім’ї мали давні єгиптянки. Часто саме жінки робили чоловікам пропозицію одружитися. Вони мали право на приватну власність, спадок, розлучення із чоловіком. Відомі давньоєгипетські повчання, у яких чоловіків закликають шанобливо ставитися до жінки. Схожими були й права жінок у державах Месопотамії. У Китаї та Індії становище жінок було іншим. В Індії жінки, хоч і мали майнові права, але постійно перебували під опікою, контролем старших чоловіків родини. У Китаї жінок не вважали повноцінними, вони повинні були слухатися батьків, чоловіків і старших братів. Також китаянки не мали права на спадщину після чоловіка.

Номер слайду 4

Мовою документів. Прочитайте текст і розгляньте давньоєгипетське зображення сім’ї. Які емоції у вас викликають ці джерела?Із записів мудреця Птаххотепа(XXV—XXIV ст. до н. е.)Люби свою дружину, бережи її. Разом з нею... турбуйся про свій дім, годуй її як слід, накривай їй спину і обіймай її... Принеси щастя її серцю протягом усього життя. Остерігайся бути жорстоким з нею, бо жорстокість — це руйнування сім’ї... Родинні зв’язки в суспільствах стародавнього Сходу були міцними. Незаперечним авторитетом був батько. На батька покладалася головна відповідальність за виховання дітей. У Єгипті казали: «Кого не навчав батько, той є неук, уподібнений до кам'яного ідола». Подібних традицій дотримувалися і в Межиріччі. На одній із глиняних табличок є повчання батька дітям наслідувати приклад старших родичів, мудрих людей. Батько мав подбати, щоб сини успадкували його професію. Про це свідчать давньоєгипетські документи, у яких є свідчення про заняття представників однієї родини будівельною справою протягом 25 поколінь. Багато уваги дітям приділяли в давньоєгипетських родинах. Рівноправність чоловіків і жінок у шлюбі сприяла однаковому ставленню до синів і доньок. Особливу турботу про дітей в Давньому Єгипті учені пов’язують з тим, що за віруваннями єгиптян саме діти відкривали батькам нове життя, здійснюючи поховальний обряд. Сімейна пара з дітьми (давньоєгипетське різьблення на камені)У давньоіндійських родинах виховували у дітей такі якості, що дозволили б їм неухильно дотримуватися життєвих правил своєї варни. У брахманів (жерців) головними якостями вважалася праведність, у кшатріїв (воїнів) — мужність і сміливість, у вайшіїв — працелюбність, у шудрів — покірність. У китайських родинах, окрім старших членів сім’ї, виховну роль відігравали також численні табу (заборони). Вважалось, що в кожному домі був свій домовий дух, який стежив за поведінкою, працею та вихованістю членів родини, особливо дівчаток і жінок. З виховною метою будинки прикрашали картинками з повчальними сценками із життя та казок.

Номер слайду 5

Мовою документів. У цілому виховні ідеали народів стародавнього Сходу були схожими. Дізнайтеся із уривка давньоіндійського епосу «Махабхарата» про бачення правильного виховання на прикладі принца Рами. Визначте, чи можна вважати давньоіндійські виховні ідеали прийнятними для сучасності. Поема «Махабхарата» про царевича Раму. Ніхто не міг зрівнятися з царевичем в силі й відвазі. Усіх переважив Рама вченістю і вихованням, і мудрістю. Сповнений чеснот, він ніколи не хизувався і не вишукував недоліків у інших. Чистий душею, він був привітний і лагідний у спілкуванні, незлостивий і прямодушний, шанобливий до старших. Він постійно удосконалював військове мистецтво, вів корисні бесіди з мудрецями й освіченими людьми. Він знав веди і веданги [давньоіндійські священні тексти], закони і звичаї, був красномовний і розсудливий і ніколи не відступав від обов’язку.

Номер слайду 6

2. ЯК НАВЧАЛИ ДІТЕЙЧитаємо й розуміємо. Дізнайтеся за навчальним текстом і визначте:1) чим була викликана поява шкіл у стародавніх суспільствах;2) що впливало на вибір предметів для вивчення в школах. Суспільства давніх цивілізацій значну увагу приділяли освіті. Дітей навчали й раніше, але саме на стародавньому Сході це провадили систематично у спеціально відведених місцях: по-нашому — школах. Це було зумовлено тим, що для управління державою потрібна була велика кількість чиновників, будівельників, лікарів та інших груп освічених людей. Щоправда навчатися могли не всі діти, а переважно хлопчики заможних верств суспільства. Хоча зрідка освіту здобували й дівчата. Учні вивчали різні науки, але перевагу надавали потрібним для професійної діяльності. У школах для майбутніх чиновників опановували граматику, математику. Майбутні жерці (священнослужителі) вивчали також астрономію, священні тексти, медицину. У військових школах були заняття з військової справи. У всіх видах шкіл учнів навчали гарних манер, гімнастичних вправ, іноді викладали поезію та музику. Попри різний набір шкільних предметів, схожим в освіті давніх цивілізацій було те, що дітей намагалися виховати слухняними. Від учнів вимагали строго наслідувати зразки і запам’ятовувати вивчене.

Номер слайду 7

Діємо: практичні завдання1. Опрацюйте в групах документи і дайте відповіді на запитання до них.2. Висловте думку, які правила давніх шкіл є слушними й нині, а які — неприйнятними. Мовою документів. Як навчали дітей в Давньому Єгипті«Набридло мені повторювати тобі наставляння. Завдам я тобі ста ударів...» — говорив учитель несумлінному учневі в Давньому Єгипті. Пиши рукою своєю, читай вустами своїми, радься з тими, хто знає більше, ніж ти. Вправляйся в цій справі і зрозумієш її користь [в старості]. Щасливий писар умілий у справі своїй, владика (навчання). Будь наполегливий у роботі щодня, і ти опануєш свою справу. Не проводь жодного дня в неробстві, інакше будуть бити тебе. Вуха юнака на спині його, і він почує, коли б’ють його. Будь наполегливий в одержанні порад! Не лінуйся! Пиши! Не піддавайся пересиченню письмом, віддай ти серце і слухай слова! Знайдеш ти їх корисними!1. Як ви зрозуміли вислів: «Вуха юнака на його спині»?2. Які можливості відкривало оволодіння грамотністю в Давньому Єгипті?3. Які поради давньоєгипетським учням ви вважаєте слушними й нині?Мумія Рамсеса II

Номер слайду 8

Мовою документів. Освіта в ШумеріШумерські школи називалися «Е-дуба» («будинки табличок» — для письма шумери використовували глиняні таблички). Діяли школи при храмах. На чолі школи стояв «батько дому табличок», який навчав дітей. Були й інші вчителі - «старші брати». За порядком і дисципліною стежив наглядач — «той, що має різку». У школі навчалися тільки хлопчики, яких називали «синами дому табличок». За навчання дітей батькам потрібно було багато платити...1. У який спосіб у шумерських школах домагалися дисциплінованості учнів?2. Чи всі діти, судячи з тексту, мали змогу навчатися? Чому?3. Які можливості, на вашу думку, відкривало навчання в школі в шумерському суспільстві?Мудрість віків. Ознайомтеся з повчальними висловлюваннями, що дійшли до нас зі стародавнього Сходу. Як ви розумієте їхній зміст? Чи можуть вони бути корисними для сучасних дітей? Свою думку обґрунтуйте.• Наслідуй батьків своїх, предків своїх.• Краще сподіватися на любов людей, ніж на золото в скрині• Слухняність — це найкраща якість людини.• Люби письмо і зневажай гульбища. Цілий день пиши і читай вночі.• Краще їсти сухий хліб і радіти душею, ніж бути багатим й пізнати печаль.• Вчитися не думаючи — даремно втрачати час.

Номер слайду 9

ВИДАТНІ ЖІНКИ СТАРОДАВНЬОГО СХОДУПоміркуймо!Чим пояснюється наявність інформації у відкритих джерелах лише про незначну кількість відомих жінок стародавнього Сходу?Пізнавально й цікаво. Мернейт — ім’я першої вірогідно відомої жінки-правительки в історії. Правила вона при своєму малолітньому синові близько 2900 р. до н. е. Учені дослідили її поховання в гробницях Абідосу. Хатшепсут — одна з найвідоміших правительок Єгипту. Була співправителькою в 1479-1458 рр. до н. е. при малолітньому Тутмосі IІІ. Статуя Хатшепсут (Бостонський музей образотворчих мистецтв)

Номер слайду 10

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯІ. Знаю й систематизую нову інформацію. Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Родина і виховання дітей. Становище жінки в суспільствах стародавнього Сходу»: поєднайте кожне із запитань для самоконтролю з відповідним смайликом успіху. Дайте відповіді на запитання.ІІ. Обговоріть у групіРозгляньте малюнок-реконструкцію «Школа в давньому Єгипті» та визначте, що спільного в організації навчання в школах у давніх народів і тепер.ІІІ. Мислю творчо. Розгадайте ребус та пригадайте, що вам відомо про закодоване у ньому явище.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.3
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Рябоконь Світлана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Жуков Володимир Олександрович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чебан Олена
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 листопада 2023
Переглядів
6441
Оцінка розробки
4.8 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку