Презентація "Рослини – символи України у вишиванках"

Про матеріал
Дана презентація продовжує розширювати та збагачувати знання дітей про символіку рослин у вишиванках.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міні-проєкт вихованців гуртка «Природа рідного краю». Керівник гуртка: Маслова Л. Г.«Рослини – символи України у вишиванках»

Номер слайду 2

Вічна пісня барв і кольорів, Неповторна музика натхнення, Шепіт трав і шелест яворів І дзвінкі турботи сьогодення. Дух народу в колір заплете, Проросте і піснею і цвітом. І над світом, гляньте, і над світом Українська вишивка цвіте!

Номер слайду 3

Вишиванка - це не просто предмет українського одягу. Для наших предків вона була своєрідним оберегом від злих духів, оскільки кожен елемент орнаменту - не лише прикраса, а й символ, коріння якого сягає глибокої давнини. Ці обереги-символи, що й досі присутні на українських вишиванках, нерозривно пов'язані з природою. В сьогоднішній Україні традиція носити вишиванку поступово відроджується.

Номер слайду 4

Зразками для створення рослинних орнаментів українським вишивальницям служили рослини, широко поширені в рідній природі. Квіти, гілки, листя і плоди улюблених рослин українців відображені в барвистих орнаментах вишиванок. Вони прикрашають одяг, але головне їхнє призначення – захищати свого господаря від зла, зміцнювати його здоров’я, силу та розум. Абсолютно кожен елемент вишивки мав певне значення, згідно з яким його використовували. 

Номер слайду 5

В українській рослинній символіці чи не найважливішу роль відіграє калина. Свою назву вона має від давньої назви Сонця - Коло. Вона є символом життя і крові, тому що кров поєднує в собі послідовність поколінь. Ягідки калини мають значення крові невмирущого та непереможного народу. Калина споконвіків була знаком українського роду. А ще, це втілення дівочої чистоти, незайманості. Ламати калину означало виходити заміж, тому грона калини часто прикрашали весільне вбрання нареченої. На чоловічих сорочках мотиви дуба і калини - це поєднання сили і краси.  КАЛИНА

Номер слайду 6

ДУБДуб належить до символіки, яка найчастіше зображується на парубочих вишиванках. Ці візерунки гармонічно поєднують у собі чарівну і невмирущу красу та неймовірну силу. Дуб за старовинною слов'янською міфологію є священним деревом язичницького бога-громовержця Перуна, тому він символізує чоловічу енергію, життєву силу, активний розвиток. Дуб шанували за красу і довговічність, могутню владу над злом.

Номер слайду 7

МАКМак, за віруваннями наших предків, мав чарівну силу, відганяв злих духів. Саме тому з'явилися традиції святити мак, сухі макові голівки вішати в оселі як оберіг, обсівати маком людей і свійську худобу. Тому він присутній і на вишиванках. А ще мак на сорочках вишивали, коли сумували за загиблим. Вірили, що після битви поле вкривають маки як символ пам'яті народу. Орнамент з маками на вишиванці молодої дівчини може означати, що в її родині є загиблий воїн, пам'ять про якого вона обіцяє зберігати вічно. Червоний мак став символом дівочої краси, щирих, чистих почуттів.

Номер слайду 8

Маленькі барвисті квіти чорнобривці ростуть майже на кожному подвір'ї, вони споконвіків радували око кожної господині. З ними пов'язано багато фольклорних образів, їх оспівано у народних піснях. А потрапивши на біле полотно, чорнобривець набув символічного для  нас значення. Чорнобривці відносяться до цілющої символіки, здатної вилікувати душу і тіло. Також їх зображення уособлює любов до природи і всього живого. Чорнобривці

Номер слайду 9

ХМІЛЬВ Центральній Україні, а також на Поділлі й Волині, поширені узори, що нагадують листя хмелю. Такі орнаменти на вишиванках притаманні більше для молодіжної символіки, вони, як і виноград, символізують молоде буяння, розвиток і любов. Також листя хмелю належить до весільної орнаменталістики. Орнаментами з хмелю наші предки декорували весільні (чоловічі) сорочки та рушники. Можна сказати, що узор хмелю - це весільна символіка. Народна пісня підказує, що "витися" - для хлопця означає бути готовим до одруження, так як для дівчини заміж іти - це «пучечки в'язати». Є давнім символом розуму та гнучкості.

Номер слайду 10

ЛІЛЕЯВ древніх легендах квітка лілеї підкреслювала дівочу чистоту і чарівність. При уважному розгляді стилізованого геометричного зображення лілеї можна побачити силуети двох птахів, що самі по собі є символом любові. Дуже часто в орнаменті її зображення доповнюють хрестом, що благословляє молодят на створення дружної сім'ї. Візерунки з ліліями завжди включають, крім квіток, ще й бутони, і листя. Що має символізувати триєдність народження, постійного розвитку та безперервності людського життя.

Номер слайду 11

МАЛЬВИУкраїнські сільські дворики вже кілька століть рясніють різнобарвними мальвами. Деякі дослідники орнаментів українських вишивок вважають, що цей квітковий мотив порівняно недавній, тому ніяка символіка йому не притаманна, а вишивається він тільки в декоративних цілях. Орнаменти з мальвами вишивають так само, як і інші квіткові орнаменти, тобто у вигляді нескінченного замкнутого вінка, що означає постійне переродження і оновлення життя.

Номер слайду 12

ТРОЯНДАТроянда – древній мотив, що означає оновлення та безперервність сонячного руху. Велична і горда квітка троянда, чи ружа, як її здавна називали українці, цвіли на вишиванках і рушниках багатьох українських областей. Узори з трояндами укладали, дотримуючись законів рослинного орнаменту. Вони символізували безперервний рух сонця й вічне оновлення. В стилізованих орнаментах троянди укладені в систему геометричного узору, що перетворювало їх на квіти-зорі.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

pptx
Додано
22 червня 2023
Переглядів
547
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку