Презентація. "Рослинництво світу. 9 клас"

Про матеріал
Презентація створена для проведення дистанційного уроку у 9 класі з теми "Рослинництво світу" Розділ ІІ. Первинний сектор економіки
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОСЛИННИЦТВО СВІТУ9 клас

Номер слайду 2

План1. СКЛАД РОСЛИННИЦТВА2. ЗЕРНОВІ КУЛЬТУРИ.3. ТЕХНІЧНІ КУЛЬТУРИ.4. КАРТОПЛЯРСТВО.5. ВИНОГРАДАРСТВО.

Номер слайду 3

СКЛАД РОСЛИННИЦТВАРослинництво, або землеробство, на 80 % задовольняє потреби землян у продуктах харчування. Воно також забезпечує промисловість сировиною. Розрізняють два основні типи рослинництва — неполивне і зрошувальне.

Номер слайду 4

ЗЕРНОВІ КУЛЬТУРИВирощування зернових культур (зернове господарство) — основа рослинництва і всього сільського господарства. Світове виробництво зерна останнім часом становило більше ніж 2,5 млрд тонн на рік. Понад 4/5 з них припадає на три основні «хліби людства» — кукурудзу, пшеницю і рис

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Найбільші посіви пшениці зосереджено в Північній Америці, Європі, Азії та Австралії . Головні її виробники — Китай та Індія . Найбільші виробники кукурудзи — США і Китай. США є водночас світовим лідером з експорту пшениці та кукурудзи. Значні обсяги цих хлібних культур постачають на світовий ринок Україна, Росія, Аргентина, пшеницю — також Канада, Австралія, країни ЄС (насамперед, Франція), кукурудзу — Бразилія. Найбільшими експортерами рису є Індія, Таїланд, В’єтнам. Серед зернобобових культур важливою є соя, яка має вагоме продовольче, кормове й технічне значення. Світовими лідерами з її вирощування є Бразилія (третина світових зборів), США, Аргентина.

Номер слайду 7

Лідери з виробництва пшениці, млн тонн (2020 р.)Лідери з виробництва кукурудзи, млн тонн (2020 р.)

Номер слайду 8

ТЕХНІЧНІ КУЛЬТУРИТехнічними називають сільськогосподарські рослини, які здебільшого використовують як сировину для промисловості (харчової, текстильної, миловарної, лакофарбової, фармацевтичної тощо). Головними цукристими рослинами світу є цукрова тростина і цукровий буряк

Номер слайду 9

Найбільші виробники бавовника — Індія, Китай і СШАГоловними виробниками льону-довгунця є Китай, Франція, Польща, Росія. Джут вирощують здебільшого в тропічному поясі (Індія, Китай, Бангладеш). Дерево гевея, сік якого є основною сировиною для виробництва натурального каучуку вирощують в Південно-Східній Азії, насамперед у Таїланді та Індонезії.

Номер слайду 10

Основний район вирощування маслин (оливок) — Середземномор’я, який дає близько 90 % їх світового збору Найбільшим виробником маслин та оливкової олії є Іспанія. Великі насадження культури поза Середземномор’ям є лише в Аргентині.

Номер слайду 11

Світовими лідерами в збиранні насіння соняшнику, а також у виробництві й експорті соняшникової олії є Україна (понад 25 % збору), Росія й Аргентина. Провідний світовий виробник ріпаку — Канада, вона випередила Китай (лідера з виробництва високоякісного насіння ріпаку) й Індію. Китай та Індія тримають світову першість з виробництва ще однієї олійної культури — арахісу.

Номер слайду 12

Головні виробники кавових зерен розташовані в Латинській Америці (Бразилія, Колумбія), Південно-Східній Азії (В’єтнам, Індонезія, Індія), Африці (Ефіопія).

Номер слайду 13

Найбільші райони вирощування шоколадного дерева зосереджені в Африці, Південно-Східній Азії, Америці. Дві африканські країни — Кот-д’Івуар і Гана — виробляють майже половину какао-бобів у світі.

Номер слайду 14

Південна і Південно-Східна Азія та Африка — головні регіони вирощування чаю. За обсягами зборів чайного листка світове лідерство утримують Китай, Індія, Кенія, Шрі-Ланка.

Номер слайду 15

КАРТОПЛЯРСТВО Картоплю вирощують на всіх заселених континентах. Найбільший район її виробництва сформувався в Європі. Він охоплює Францію, Німеччину, Польщу, Білорусь, Україну і частину Росії. До провідних виробників картоплі належать Китай, Індія та США.

Номер слайду 16

ВИНОГРАДАРСТВОВиноградарство — вид господарської діяльності, що потребує високої культури виробництва. Розрізняють два його напрями: вирощування столових і технічних (винних) сортів. Найбільші площі виноградників поширені в субтропіках обох півкуль і південній частині помірного поясу Північної півкулі. До традиційно найбільших світових виробників винограду — Італії, Франції, Іспанії — додалися Китай і США. Також великими виробниками його є Туреччина, Іран, Аргентина, Південна Африка. Україна належить до країн, у яких на виноградарстві спеціалізуються окремі райони.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Павлюк Ганна Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Павлюк Ганна Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Kovalchuk Mariya
    Дякую за гарну презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Географія 9 клас (Бойко В.М., Дітчук І.Л., Заставецька Л.Б., Гринюк Т. А., Смаль І. В., Харенко І. М.)
Додано
13 жовтня 2022
Переглядів
5897
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку