Презентація "Розділові знаки у простих реченнях, ускладнених звертаннями"

Про матеріал
Презентація містить теоретичний матеріал та тести для використання під час підготовки до ЗНО
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОЗДІЛОВІ ЗНАКИ У ПРОСТИХ РЕЧЕННЯХ, УСКЛАДНЕНИХ ЗВЕРТАННЯМИ

Номер слайду 2

Просте речення вважають ускладненим, якщо воно містить:звертання;однорідні члени речення;вставні чи вставлені конструкції;відокремлені члени речення (додатки, означення, прикладки, обставини).

Номер слайду 3

Звертання – це слово або сполучення слів, що називає особу чи предмет, до якого звертається мовець. Основна функція звертання – привернути увагу співрозмовника: І поки не всміхнулась Україна, Народе мій, прошу тебе – не спи. В. Крищенко

Номер слайду 4

Звертання, як правило, виражається:іменником у кличному відмінку (в однині) або в називному відмінку – у множині: Україно! Ти для мене диво! (В. Симоненко) Слався, наша юність, і сади, й діброви, і міста, і села, край орлиний мій! (В. Сосюра)

Номер слайду 5

Звертання виражається: Інколи в ролі звертань можуть уживатися субстантивовані слова – прикметники, дієприкметники, кількісні числівники в значенні іменника: Генії, безсмертні, на коліна Станьте перед смертним людом!В. Симоненко Перший, чекаю на вашу відповідь.

Номер слайду 6

Краю мій, кращого за тебе я в Звертання не є ЧЛЕНОМ РЕЧЕННЯ!НЕПОШИРЕНЕ ЗВЕРТАННЯ (без залежних слів): Друже, будь справедливим і наполегливим. ПОШИРЕНЕ ЗВЕРТАННЯ(із залежними словами): Дорогий друже, не допускайся помилок.

Номер слайду 7

Звертання може стояти на початку, в середині, наприкінці речення. В усному мовленні звертання виділяється паузами, а на письмі – розділовими знаками (комами, знаком оклику).

Номер слайду 8

РОЗДІЛОВІ ЗНАКИ У ПРОСТИХ РЕЧЕННЯХ, УСКЛАДНЕНИХ ЗВЕРТАННЯМИ 1. Звертання, що стоїть на початку речення, виділяється комою: Мій рідний краю, доки житиму, вславлятиму твої поля (Л. Рубан). 2. Якщо звертання вимовляється з окличною інтонацією, то після нього ставимо знак оклику: Українці мої! Дай вам Боже і щастя, і сил! (В. Баранов). 3. Звертання, що стоїть у середині речення, виділяється комами: Учітеся, брати мої, думайте, читайте… (Т. Шевченко).

Номер слайду 9

РОЗДІЛОВІ ЗНАКИ У ПРОСТИХ РЕЧЕННЯХ, УСКЛАДНЕНИХ ЗВЕРТАННЯМИ 4. Звертання, що стоїть у кінці речення, виділяється комою, а після нього ставимо той знак, якого потребує зміст речення (крапка, знак питання чи знак оклику): Не шукав я до тебе Ні стежки, ні броду… Я для тебе горів, Український народе! В. Симоненко Ти чого задивився, юначе? (З. Кучерява). Ой не гнися, не хилися, явороньку молоденький (О. Маковей).

Номер слайду 10

РОЗДІЛОВІ ЗНАКИ У ПРОСТИХ РЕЧЕННЯХ, УСКЛАДНЕНИХ ЗВЕРТАННЯМИ 5. Якщо перед звертанням стоять підсилювальні частки о, ой, то кома після них не ставиться: О слово рідне! Орле скутий! (Олександр Олесь) Проте, якщо слова о, ой не мають підсилювального значення, а виражають почуття або волевиявлення мовця - вони вигуки, і їх слід відокремлювати від звертання комами: О, Оленко, ти де була? Ой, друже, це того не варте. Інші ж вигуки від звертання відділяють комами: Гей, нові Колумби й Магеллани, Напнемо вітрила наших мрій! В. Симоненко

Номер слайду 11

РОЗДІЛОВІ ЗНАКИ У ПРОСТИХ РЕЧЕННЯХ, УСКЛАДНЕНИХ ЗВЕРТАННЯМИ 6. Особові займенники ти, ви, що виконують функцію підмета й стоять після вигуків, не входять до звертання, яке відокремлюється: Гей ви, зорі ясні, тихий місяцю мій, Де ви бачили більше кохання? В. Сосюра 7. Повторювані або однорідні звертання розділяються комами або знаком оклику: Гетьмани, гетьмани, якби-то ви встали… Україно! Краю мій! Нема ріднішого за тебе.

Номер слайду 12

ПОСЛІДОВНІСТЬ СИНТАКСИЧНОГО РОЗБОРУ ПРОСТОГО РЕЧЕННЯ ЗІ ЗВЕРТАННЯМЗагальна характеристика простого речення. Чи ускладнене речення звертанням, указати його. Непоширене звертання чи поширене. Якою частиною мови виражене звертання. Яка роль звертання в реченні.

Номер слайду 13

ПОСЛІДОВНІСТЬ СИНТАКСИЧНОГО РОЗБОРУ ПРОСТОГО РЕЧЕННЯ ЗІ ЗВЕРТАННЯМ Мій побратиме! Інколи пейзажем ми про людину найточніше скажем (М. Рильський). ЗРАЗОК УСНОГО РОЗБОРУ Речення розповідне, неокличне, просте, двоскладне, поширене, повне; ускладнене звертанням. Звертання мій побратиме поширене, виражене займенником та іменником у формі кличного відмінка однини. Звертання слугує для привернення уваги співрозмовника.

Номер слайду 14

ПОСЛІДОВНІСТЬ СИНТАКСИЧНОГО РОЗБОРУ ПРОСТОГО РЕЧЕННЯ ЗІ ЗВЕРТАННЯМ Мій побратиме! Інколи пейзажем ми про людину найточніше скажем (М. Рильський). ЗРАЗОК ПИСЬМОВОГО РОЗБОРУ Речення розп., неокл., просте, двоскл., пошир., повне; ускладн. звертанням мій побратиме; пошир.; вираж. займ. та імен. у кл. в. одн.

Номер слайду 15

Тестові завдання1. Звертанням ускладнено речення (розділові знаки пропущено)А Ви знаєте як липа шелестить у місячні весняні ночі?Б Благослови мене у світ без тебе заборони і думать і страждать. В Ми славим в одах вогнище святе та всіх пускать до нього ще нам рано. Г Не оскверни цю мить і не поруш цинічним словом чи гріховним жестом. Д Ти вседержителю в небі на морі і суші день мій грядущий і сущий благослови.

Номер слайду 16

Тестові завдання2. НЕ УСКЛАДНЕНО звертанням речення. А Годі вам, гурт ворогів і прихильних, марні слова промовлять. Б Літня ніч, спокусниця зрадлива, крилом одним півсвіту обняла. В Старі дуби, спасибі вам за осінь, за відлітання радості і птиць. Г Рука в руці — і музика жива, спинися, мить, зіграй сонату вічну. Д Мужай, прекрасна наша мово, серед прекрасних братніх мов!

Номер слайду 17

Тестові завдання3. Поширеним звертанням ускладнено речення (розділові знаки пропущено)А Тебе я земле всю сходив до краю. Б О жовтий квіт мелодії розстань над строгими квадратами перонів. В Добре учителю що ти небокраї підняв нам людського стремління. Г Я не спатиму люба до світу буду думати й буду писать. Д Ой не крийся природо не крийся що ти в лузі за літом у тузі.

Номер слайду 18

Тестові завдання4. Непоширеним звертанням ускладнено речення. А Бідна волошко, чому ти у житі, а не на клумбі волієш рости?Б Так, друже мій, ми любимо одно: старої творчості додержане вино. В Дозволь мені, мій вечоровий світе, упасти зерням в рідній борозні. Г Давай-но, серце, ми печаль облишимо, усі негоди одцвітуть, як дим. Д Ні, світе мій, вовік не розлюбить святі поля твої, і небеса, і води.

Номер слайду 19

Тестові завдання5. Однорідними звертаннями ускладнено речення. А Ех ти, доле моя, циганко, не лякай мене тузом пік!Б О кучері ясні і очі Беатріче, чого ж ви в тьмі моїй неясні і смутні?В Там в борі вітер листям шевеліє: Пречиста Діво, радуйся, Маріє!Г Ой не сійтесь, сніги, ой не сійтесь, рясні, згиньте в темній безодні навіки!Д О земле втрачена, явися бодай у зболеному сні!

Номер слайду 20

Тестові завдання. Правильно поставлено розділові знаки в реченніА Ой, братику ріднесенький, снився мені сон дивнесенький. Б Дозволь мені великий господине, розважити книжками смуток твій. В Ой, ви зорі ясні, де ви бачили більше кохання?Г О панно Інно, панно Інно, любові усміх квітне раз — ще й тлінно. Д О, Борисфене, батьку наш і друже, біля твоїх родючих берегів ти нас з’єднав в часи прадавніх зрушень.

Номер слайду 21

Ключ - взаємоперевірка1-д2-б3-б4-г5-б6-г

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 грудня 2021
Переглядів
9776
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку