Презентація "Розкладання білого світла на кольори. Утворення кольорів".

Про матеріал
Презентація відповідає діючій програмі з фізики. Містить 46 слайдів розміщених в логічній послідовності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Розкладання білого світла на кольори. Утворення кольорів. Мета: Сформувати знання про явище дисперсії світла; ознайомити учнів зі спектральним складом світла; навчити спостерігати явище дисперсії та утворення кольорової гами світла шляхом накладання променів різного кольору. Звернути увагу учнів на практичне використання цього навчального матеріалу. Розвивати пізнавальні інтереси учнів.

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання Які досліди підтверджують явище заломлення світла на межі поділу двох середовищ? У чому причина заломлення світла? Що показує показник заломлення світла?

Номер слайду 3

В оптиці встановлено, що причиною заломлення світла під час його переходу з одного середовища в інше є різні швидкості поширення світла у цих середовищах.

Номер слайду 4

Якщо під час переходу світла з одного середовища в інше його швидкість зменшується, заломлюючий промінь наближається до перпендикуляру, тобто кут заломлення зменшується.

Номер слайду 5

Якщо під час переходу світла з одного середовища в інше його швидкість збільшується, заломлюючий промінь віддаляється від перпендикуляру, тобто кут заломлення збільшується.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Побудувати подальший хід променя через: а) скляну плоскопаралельну пластинку, що знаходиться в повітрі; б) скляну призму, що знаходиться в повітрі.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Як перевірити це експериментально?

Номер слайду 13

Під час проходження світлом границі розподілу прозорих середовищ по-різному змінюється швидкість поширення його складових і складне біле світло розкладається в кольорову смугу.

Номер слайду 14

Дощик іще не втиг закінчитись, а на небі вже засяяла веселка. Чому вона з’явилася?

Номер слайду 15

Явище розкладання білого світла на кольори під час проходження вузького пучка сонячного світла через скляну призму вперше спостерігав видатний англійський фізик Ісаак Ньютон у 1666 р.

Номер слайду 16

Він розмістив трикутну призму на підставці у затемненій кімнаті і спрямував на неї пучок білого сонячного світла. На білому екрані,розміщеному за призмою з’явилася різнобарвна стрічка.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Саме Ньютон уперше виділив сім основних кольорів світла: червоне, помаранчеве, жовте, зелене, блакитне, синє, фіолетове.

Номер слайду 19

. Різнокольорову смугу, в якій, як у веселці, спостерігається поступовий перехід від червоного до фіолетового кольору, було названо спектром. Явище розкладання білого світла на кольори Ньютон назвав дисперсією світла. Слово дисперсія походить від латинського dispersio — розсіяння.

Номер слайду 20

В результаті вивчення явища дисперсії було встановлено. Поява спектра пояснюється тим, що пучок білого світла являє собою сукупність світлових пучків різних кольорів. Всі складові білого світла мають у повітрі (вакуумі) однакову швидкість, а в інших середовищах їхні швидкості різні. (Фіолетові – найменшу, а червоні - найбільшу.)

Номер слайду 21

Явище дисперсії світла виникає внаслідок того, що швидкість поширення світла різних кольорів у даному середовищі є різною.

Номер слайду 22

Величину, що показує, у скільки разів змінюється швидкість світла внаслідок переходу з одного середовища в інше, називають відносним показником заломлення — n υ1 — швидкість світла в першому середовищі, υ2 — швидкість світла в другому середовищі.

Номер слайду 23

Для більшості прозорих середовищ найбільший показник заломлення має світло фіолетового кольору, найменший — червоного.

Номер слайду 24

Явище розкладання світла у спектр, зумовлене залежністю показника заломлення середовища від кольору світла, називають дисперсією світла.

Номер слайду 25

При зведенні різнокольорових пучків одержується білий пучок.

Номер слайду 26

Висновки: 1. Дисперсією світла називають розкладання білого світла на кольори. 2. Кольорову смужку, що утворюється під час розкладання білого світла на складові кольори, називають спектром. 3. Дисперсія світла обумовлена тим, що швидкість поширення світла різних кольорів у вакуумі та у повітрі є однаковою, а в середовищі — різною.

Номер слайду 27

Завдяки дисперсії світла, можна спостерігати виблискування на гранях діамантів  та інших прозорих тілах.

Номер слайду 28

Кольори веселки – це кольори спектру. Веселка – це величезний спектр сонячного світла що утворюється внаслідок заломлення при проходженні маленьких крапельок води.

Номер слайду 29

В звичайній райдузі фіолетовий колір завжди розташований знизу, а червоний - зверху. Іноді можна спостерігати другу райдугу з інверсним розташуванням кольорів.

Номер слайду 30

Райдуга виникає внаслідок заломлення та повного внутрішнього відбивання сонячних променів в дощових краплях.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Внаслідок дисперсії промені різного кольору відхиляються на різні кути. Промені світла від сонця, яке розташоване позаду спостерігача, падають на поверхню водяної краплі, заломлюються на ній та зазнають повного внутрішнього відбивання на задній поверхні. Після цього промені заломлюються другий раз та приходять до спостерігача.

Номер слайду 33

Крапля води подібна до маленької призми, а її внутрішня поверхня виконує роль дзеркала, направляючи промені, що проникли у краплю, у зворотний бік - до спостерігача. При цьому найбільша кількість світла виходить під кутом 42° до початкового напрямку сонячних променів. Якраз це світло ми і бачимо.

Номер слайду 34

Яскравість кольорів у веселці залежить від розмірів дощових крапель. Якщо вони великі (1-2 мм), фіолетова і зелена смуги дуже яскраві, червона також добре помітна, а блакитну видно слабо. Зі зменшенням розмірів крапель веселка розширюється і блідне, а коли краплі зовсім маленькі (0,05 мм), вона зникає.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Утворення кольорів.

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Накладаючи ці три кольори в різних пропорціях, можна отримувати різні кольори та відтінки. Для нашого зору особливе значення мають три основні спектральні кольори: червоний, зелений і синій.

Номер слайду 39

Чому предмети мають різні кольори? Чому предмети мають різні кольори? Чому предмети мають різні кольори? Чому предмети мають різні кольори?

Номер слайду 40

Предмети можуть змінювати свій колір, якщо на них падає світло якого-небудь іншого кольору. Наприклад, червоне плаття матиме вигляд чорного у променях синього або зеленого кольору.

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Підсумки уроку Відкриття явища розкладення білого світла під час його проходження з однієї речовини в іншу дозволило пояснити утворення веселки та інших подібних метеорологічних явищ, наприклад, утворення кіл навколо Сонця і Місяця під час морозів. Крім того, досліди Ньютона дали підстави для припущення про складний характер світла від інших джерел світла та виникнення спектрального аналізу.

Номер слайду 43

Такий вигляд має небо на Місяці...

Номер слайду 44

Такий вигляд має схід Сонця для спостерігача у космічному кораблі...

Номер слайду 45

Такий схід Сонця для нас є звичайним...

Номер слайду 46

Подумайте. Чому світ такий різнобарвний?...

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Руденко Марина Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Богдан Юлія Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 9 клас (Сиротюк В.Д.)
Додано
20 січня 2019
Переглядів
18173
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку