Презентація "Розмічальні роботи. Пристрої для роботи"

Про матеріал
Презентація призначена для здобувачів освіти З П(ПТ)О з предмету «Спецтехнологія» по темі "Розмічальні роботи. Пристрої для роботи"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вище професійне училище № 94 Розмічальні роботи. Пристрої для роботи. Група 1 ЕПідготував: викладач спеціальних дисциплін II категорії ПАЩЕНКО П. О. СПЕЦТЕХНОЛОГІЯПрофесія: «Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування»

Номер слайду 2

Ви дізнаєтеся про: Розмічальні роботи. Пристрої для роботи. Послідовність виконання робітІнструменти для розмічання

Номер слайду 3

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ Площинне розмічання полягає в нанесенні на заготовку контурних паралельних і перпендикулярних рисок, кіл, дуг, осьових ліній на штабовому і листовому матеріалі. Просторове розмічання полягає в тому, що доводиться розмічати не тільки окремі поверхні деталей, які розміщенні в різних площинах і під різними кутами одна до одної, а й ув'язувати розмітки цих окремих поверхонь між собою. Розмічанням або розміткою називається операція нанесення на оброблювану заготовку розмічальних ліній (рисок), що визначають контури майбутньої деталі чи місця, які потрібно обробляти. Залежно від форми заготовок і деталей розмічання поділяють на площинне і просторове.

Номер слайду 4

УСТАТКУВАННЯ, ІНСТРУМЕНТ І ПРИСТОСУВАННЯ ЩО ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ПРИ РОЗМІТЦІ         Інструмент:рисувалка, використовують для нанесення ліній;кернер, використовують для нанесення заглиблень;циркуль, використовують для розмічання кіл, дуг;штангенциркуль, використовують для точного розмічання прямих ліній;рейсмус, використовують для просторового розмічання, нанесення паралельних, вертикальних, горизонтальних ліній, а також для перевірки встановлення деталей на плиті. Пристрої:розмічальні плити, використовують для встановлення заготовок, які треба розмічати;підкладки, використовують для забезпечення правильного встановлення деталей при розмічанні, а також для захисту розмічальних плит від подряпин;поворотний пристрій з електромагнітом, використовують для швидкого закріплення розмічальних деталей у найзручнішому положенні;домкрати, використовують для встановлення великогабаритних і важких заготовок, дають можливість вирівнювати і регулювати положення розмічальної заготовки по висоті.

Номер слайду 5

Інструменти для розмічання

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Реймус – є основним інструментом, для просторового розмічання і служить для нанесення паралельних, вертикальних і горизонтальних ліній, а також для перевірки встановлення деталей на плиті. УСТАТКУВАННЯ, ІНСТРУМЕНТ І ПРИСТОСУВАННЯ ЩО ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ПРИ РОЗМІТЦІ

Номер слайду 8

Рулетка являє собою стальну стрічку, на поверхні якої нанесена шкала з ціною поділки 1 мм . Стрічка міститься у футлярі і втягується в нього пружиною (рулетка, що сама накручується), або обертанням рукоятки (прості рулетки), або всувається вручну (жолобчасті рулетки). Рулетки застосовуються для вимірювання лінійних розмірів: довжини, ширини, висоти деталей і відстані між їх окремими частинами, а також довжин дуг кіл і кривих. Вимірюючи коло циліндра, навколо нього щільно обгортають стальну стрічку рулетки.  Інструменти для розмічання

Номер слайду 9

Інструменти для розмічання. Штангенциркуль.1 – штанга з основною шкалою. 2 – рамка зі шкалою ноніуса. 3,4 – губки для зовнішніх вимірювань.5,6 – губки для внутрішніх вимірювань.7 – стопорний гвинт.8 – лінійка глибиноміра. Штангенциркуль – це інструмент який служить для точного розмічання прямих ліній і центрів, для зовнішніх та внутрішніх вимірювань деталі та її глибини.

Номер слайду 10

Інструменти для розмічання. Циркулі використовують для розмічання кіл і дуг, ділення відрізків та кіл, а також для геометричних побудов. Циркулями користуються і для перенесення розмірів з вимірювальних лінійок на деталь.

Номер слайду 11

Кронциркуль. Кронциркуль вимірювальний: призначений для вимірювання внутрішніх діаметрів деталей. Кронциркульвимірювальний: призначений для заміру зовнішніх діаметрів та лінійних розмірів деталей Кронциркулькреслярський: оснащений голкою та вставкою з кульковимзакінченням

Номер слайду 12

Штангенциркуль ШЦ – 11 – штанга; 2, 7 – вимірювальні губки; 3 – рухома рамка;4 – затискач; 5 – шкала з дробовим діленням (ноніус);6 – лінійка для вимірювання глибини. Прийом вимірювання штангенциркулем ЩЦ – 1:а – встановлення інструмента на деталь; б – закріплення рамки.

Номер слайду 13

Штангенциркуль ШЦ - 2а – будова; б – приклад відліку (0,05*7=0,35);1 – губки; 2 – затискачі; 3 – рамка; 4 – штанга;5 – шкала ноніуса.

Номер слайду 14

Штангенциркуль ШЦ – 3а – будова; б – приклад відліку;1 – рухома рамка; 2 – затискач рухомої рамки; 3 – рамка мікрометричної подачі;4 – затискач рамки мікрометричної подачі; 5 – штанга;6 – гайка та гвинт мікрометричної подачі; 7 – ноніус;8 – рухома вимірювальна губка; 9 – нерухома вимірювальна губка.

Номер слайду 15

Штангенглибиноміра – будова; б – перевірка нульового положення відповідно лекальною лінійкою та на плиті; г – приклад вимірювання;1 – ноніус; 2 – затискач рамки; 3 – затискач мікрометричної рамки; 4 – рамка мікрометричної подачі; 5 – штанга; 6 – гвинт рамки мікрометричної подачі;7 – гайка рамки мікрометричної подачі; 8 – рамка; 9 – основа; 10 – торець штанги.

Номер слайду 16

Штангенрейсмуса – будова та прийом вимірювання; б – прийом розмічування;1 – змінні ніжки; 2 – стопорний гвинт для закріплення ніжок;3 – держак для голок різної довжини; 4 – пристрій мікромет-ричної подачі; 5 – ноніус; 6 – стопорний гвинт; 7 – рамка;8 – штанга; 9 – основа. Перевірка нульового положення штангенрейсмуса:а – на плиті; б – з допомогою кінцевих мір довжини.

Номер слайду 17

Інструменти для розмічання. Рисувалки: а – нормальні, б – з твердосплавним наконечником, в і г – правильне положення рисувалки під час нанесення рисок. Рисувалки служать для нанесення ліній (рисок) на розмічувану поверхню за допомогою лінійки, кутника чи шаблона. Виготовляють рисувалки з інструментальної сталі У10 або У12.

Номер слайду 18

Опорні підкладки під деталь (рис.а) захищають поверхню плити від механічних пошкоджень. Для зменшення ваги і для зручності користування підкладки часто роблять порожнистими. Циліндричні деталі найлегше встановлювати, користуючись точними призматичними підкладками (призмами) з трикутними вирізами (рис.б).Інструменти для розмічання. Крім звичайних, широко використовують удосконалені призми з різними пристроями для закріплення деталей (рис.в). При необхідності незначного регулювання по висоті часто вдаються до вивірення деталі за допомогою здвоєних регульованих клинів (рис.г).

Номер слайду 19

Розмічання по шаблонуа – робота рисувалкою та розмічена заготовка;б – робота рисувалкою та накернування.

Номер слайду 20

Розмічальні інструменти. Заточка рисувалки. Звичайний кернер (а) і його заточка (б)Спеціальні кернери:а – для накернування дуг та кіл;б – кроковий;в – з лупою.

Номер слайду 21

Розмічальні інструменти. Пружинний кернер. Електричний кернер. Кернери:а – пневматичний “пістолет”;б – пневматичний портативний. Слюсарні циркулі:а – точний;б – пружинний;в – з вставними голками;г – з лупою.

Номер слайду 22

Вдосконалений розміточний штангенциркуль:1 – стопорний зажим; 2 – різець; 3 – ноніус;4, 12 – зажими; 5 – рівень; 6 – рамка; 7 – гвинт;8 – хомутик; 9 – штанга; 10 – гайка; 11 – мікро – метричний гвинт; 13 – вставка; 14, 15 – змінніопори; 16 – подовжувач. Розмічальні інструменти. Розміточний штангенциркуль. Рейсмус (а) та його використання (б)

Номер слайду 23

Накернування розміточних ліній:а – встановлення кернера;б – кернування;в – вид розмітки. Нанесення розміточних рисок. Прийоми нанесення прямих ліній:а – з нахилом рисувалки в сторонуїї переміщення; б – з нахилом рису-валки в сторону лінійки. Нанесення ліній:а – перпендикулярних; б – паралельних.

Номер слайду 24

Перед розмічанням необхідно виконати такі операції: Очистити стальною щіткою заготовку від пилу, бруду, окалини, слідів корозії. Ретельно оглянути заготовку – при виявленні раковин, пухирців, тріщин, точно виміряти їх і, складаючи план розмічання, вжити заходів щодо видаленні цих дефектів у процесі подальшої обробки (якщо це можливо). Вивчити креслення розмічуваної деталі, з’ясувати її особливості та призначення; уточнити розміри;подумки накреслити план розмічання (встановлення деталі на плиті, спосіб і порядок роботи. Визначити базові поверхні заготовки, від яких слід відкладати розміри у процесі роботи. Правильний вибір бази при розмі­чанні визначає її якість. Вибір розмічальних баз залежить від кон­структивних, особливостей і технології виготовлення деталі. Базу вибирають, керуючись такими правилами: якщо на заготовці є хоча б одна оброблена поверхня, її прийма­ють за базу; якщо обробляють не всі поверхні, то за базу приймають поверхню, що не обробляється; якщо зовнішні й внутрішні поверхні не оброблені, то за базу пе­реважно приймають зовнішню поверхню. Усі розміри наносять від однієї поверхні або від однієї лінії, при­йнятої за базу.  

Номер слайду 25

Перед розмічанням необхідно виконати такі операції: Безпека праці: встановлення заготовки на плиті та її зняття слід виконувати тільки в рукавицях; заготовки встановлювати не на краю плити; під час роботи на рисувалки, що не використовуються слід натягнути захисні пробки; мідний купорос наносити лише пензлем; слідкувати за тим, щоб місце навколо плити було вільним; перевіряти надійність кріплення молотка; видаляти пил та окалину з розмічальної плити лише щіткою. Дефекти:невідповідність розмірів розмічальної заготовки з даними креслення; неточність встановлення рейсмуса на потрібний розмір; недбале встановлення заготовки на плиті.

Номер слайду 26

Закріплення вивченого матеріалу. Вправа ІВизначте чи правильне твердження (так чи ні) Встановлення заготовки на плиті та її зняття слід виконувати тільки в рукавицях; заготовки встановлювати на краю плити; під час роботи на рисувалки, що не використовуються слід натягнути захисні пробки; мідний купорос наносити чим завгодно ; слідкувати за тим, щоб місце навколо плити було вільним; перевіряти надійність кріплення молотка; видаляти пил та окалину з розмічальної плити чим завгодно.

Номер слайду 27

Закріплення вивченого матеріалу. Правільні твердження ТАК Встановлення заготовки на плиті та її зняття слід виконувати тільки в рукавицях;НІ заготовки встановлювати на краю плити;ТАК під час роботи на рисувалки, що не використовуються слід натягнути захисні пробки;НІ мідний купорос наносити лише пензлем;ТАК слідкувати за тим, щоб місце навколо плити було вільним;ТАК перевіряти надійність кріплення молотка;НІ видаляти пил та окалину з розмічальної плити лише щіткою.

Номер слайду 28

Завдання ІІ. Розташуйте в правильній, логічній послідовності такі операції Ретельно оглянути заготовку – при виявленні раковин, пухирців, тріщин, точно виміряти їх і, складаючи план розмічання, вжити заходів щодо видаленні цих дефектів у процесі подальшої обробки (якщо це можливо). Вивчити креслення розмічуваної деталі, з’ясувати її особливості та призначення; уточнити розміри;подумки накреслити план розмічання (встановлення деталі на плиті, спосіб і порядок роботи. Очистити стальною щіткою заготовку від пилу, бруду, окалини, слідів корозії. Визначити базові поверхні заготовки, від яких слід відкладати розміри у процесі роботи

Номер слайду 29

Завдання ІІ. Правильні послідовності операції Очистити стальною щіткою заготовку від пилу, бруду, окалини, слідів корозії. Ретельно оглянути заготовку – при виявленні раковин, пухирців, тріщин, точно виміряти їх і, складаючи план розмічання, вжити заходів щодо видаленні цих дефектів у процесі подальшої обробки (якщо це можливо). Вивчити креслення розмічуваної деталі, з’ясувати її особливості та призначення; уточнити розміри;подумки накреслити план розмічання (встановлення деталі на плиті, спосіб і порядок роботи. Визначити базові поверхні заготовки, від яких слід відкладати розміри у процесі роботи

Номер слайду 30

Рефлексія- Якою була тема уроку?- Що ви дізнались нового на уроціЩо вам найкраще запам'яталось?Дайте відповіді на запитання: Дайте відповіді на запитання: Операція нанесення на оброблювану заготовку розмічальних ліній (рисок), що визначають контури майбутньої деталі чи місця, які потрібно обробляти це. В чьому полягає площинне розмічання. Перелічите пристрої виконання розмічання:

Номер слайду 31

Домашнє завдання Вам пропонується самостійно прочитати і занотувати лекційний матеріал у Ваш зошит. Конспект буде перевірено після виходу з режиму карантину. Д/З для перевірки надсилати в classroom.google. Д/З 1. Опрацювати конспект.2. Надайте поняття «Розмічання»3.. Надайте поняття «Площинне розмічання» 4. Надайте поняття «Просторове розмічання»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шигалевський Владислав Юрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 листопада 2021
Переглядів
9100
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку