Презентація: "Розробка тестів та їх використання на уроках математики для перевірки засвоєння знань учнів під час дистанційної та змішаної форм навчання"

Про матеріал
Важливим етапом у процесі дистанційного навчання є оцінювання навчальних досягнень учнів.Сьогоднішнє покоління учнів відрізняється деякими особливостями, коли дітей дуже важко зацікавити та здивувати. Вважається, що використання комп’ютерних форм тестування значно посилює мотивацію навчання. Під час використання ІКТ у математиці та, зокрема, електронних сервісів тестування значно зростає активність роботи учнів на уроках, з’являється дух конкуренції та бажання успішно скласти тести і підвищується інтерес до самостійної роботи. Тестування дозволяє контролювати навчальний процес на кожному занятті, індивідуалізувати підхід до кожного учня, не витрачати часу на рутинну працю з підрахунку балів, повністю автоматизувати процес навчання за індивідуальними програмами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розробка тестів та їх використання на уроках математики для перевірки засвоєння знань учнями під час дистанційної та змішаної форм навчання. Лариса Желєзнякова

Номер слайду 2

Змішане навчання або blended learning — це поєднання навчання у навчальному закладі із дистанційною формою, у тому числі онлайн. Змішане навчання (англ. “Blended Learning”) – це поєднання традиційних форм аудиторного навчання з елементами електронного навчання, в якому використовуються спеціальні інформаційні технологіїДистанційне навчання — сукупність сучасних технологій, що забезпечують доставку інформації в інтерактивному режимі за допомогою використання ІКТ від тих, хто навчає, до тих, хто навчається

Номер слайду 3

Ефективно організоване змішане навчання має безліч переваг: Дає можливість гнучкості для усіх учасників процесу;Розвиває в учнях проактивний підхід до навчання, де викладач більше не є джерелом інформації, а лише фасилітатором;Підсилює цифрові навички дітей та спонукає їх бути самостійними здобувачами освіти;Дає викладачам нагоду зробити навчання більш індивідуальним (пристосувати процес навчання та оцінювання відповідно до індивідуальних особливостей кожного учня).

Номер слайду 4

Важливим етапом у процесі дистанційного та змішаного навчання є оцінювання навчальних досягнень учнів. Оцінювання - це процес встановлення рівня навчальних досягнень учня (учениці) в оволодінні змістом предмета, уміннями та навичками  відповідно до вимог навчальних програм. Об'єктом оцінювання навчальних досягнень здобувачів освіти є знання, вміння та навички, досвід творчої діяльності учнів, досвід емоційно-ціннісного ставлення до навколишньої дійсності.

Номер слайду 5

Система оцінювання у змішаному навчанні має три складові: Постійне оцінювання вчителем та самооцінювання учнями, щоб відстежувати поступ і планувати наступні цілі та завдання;Підсумкове оцінювання вчителем — здійснюється наприкінці семестру та року, оцінку зазвичай вносять у шкільні документи;Підсумкове оцінювання навчальним закладом чи регіональними\національними інституціями — здійснюється для здобуття певного свідоцтва чи рівня.

Номер слайду 6

Процес і інструменти оцінювання повинні давати усім учням рівні можливості показати свої компетенції і розуміти власний поступ у навчанні. Усі нові інструменти оцінювання слід презентувати учням поступово і впевнитись, що усі розуміють його механізм. Самооцінювання значно підвищує мотивацію учнів та розвиває відчуття відповідальності за навчальний процес. Blended learning є дуже гнучкою структурою, тож і оцінювання також може бути різноманітним: слід поєднувати індивідуальні оцінки із оцінюванням групової роботи і командних проєктів; оцінювання може здійснювати як вчитель, так і онлайн-інструмент.

Номер слайду 7

Аналіз роботи викладачів математиків та особистого досвіду використання тестів у навчальному процесі показують, що систематичний облік знань з застосуванням тестової технології у поєднанні з традиційними формами контролю значно активізує розумову діяльність учнів, підвищує культуру логічних перетворень та письмових розрахунків.

Номер слайду 8

Тестування  –  це    спосіб визначення рівня знань і вмінь  здобувачів освіти  за допомогою спеціальних тестових завдань, як правило, у вигляді запитань або задач.

Номер слайду 9

У навчальному процесі тест на різних етапах уроку може виконувати наступні функції:1. Контролююча – визначення стану знань і умінь учнів, рівня їх розумового розвитку, а також дослідження рівня засвоєння прийомів пізнавальної діяльності та навичок раціональної організації навчання.2. Навчальна – вдосконалення знань і умінь, їх систематизація. У процесі тестування учні повторюють і закріплюють вивчений матеріал. Вони не тільки відтворюють раніше вивчене, але й застосовують знання і вміння в нових ситуаціях.

Номер слайду 10

У навчальному процесі тест на різних етапах уроку може виконувати наступні функції:3. Діагностична – отримання інформації про помилки, недоліки і прогалини в знаннях і уміннях учнів і про причини їх виникнення, а також про кількість та характер помилок.4. Розвиваюча – стимулювання пізнавальної активності учнів і розвиток їх творчих здібностей через особливим способом підібрану систему завдань.

Номер слайду 11

У навчальному процесі тест на різних етапах уроку може виконувати наступні функції:5. Орієнтована – отримання інформації: рівень та глибина засвоєння і вивчення навчального матеріалу окремим учнем і класом в цілому. 6. Виховуюча – виховання в учнів відповідального ставлення до навчання, дисципліни, акуратності, чесності(доброчесності).

Номер слайду 12

Така система включає тести наступних видів :• Базові тести.• Діагностичні тести.• Тематичні тести.• Підсумкові тести. Проведення базових, діагностичних і тематичних тестів дозволяє здійснювати проєктування просування учня з рівня на рівень на основі об'єктивних показників (результатів тестування) з метою підготовки його до підсумкового тестування як формі зовнішнього контролю.

Номер слайду 13

Тест (англ. test — проба, випробування, дослідження) в психології і педагогіці, стандартизовані завдання, результат виконання яких дозволяє виміряти психофізіологічні і особові характеристики, а також знання, уміння і навики випробовуваного.

Номер слайду 14

Теоретичні основи тестування були розроблені англійським психологом Ф. Гальтоном у 1883 роціПерший стандартизований педагогічний тест було складено американським психологом Е. Торндайком. Для перевірки знань учнів тести (scale books) почали застосовуватися в 1864 Дж. Фішером у Великобританії

Номер слайду 15

Термін «Тест» вперше ввів американський психолог Дж. Кеттелл у 1890 році.

Номер слайду 16

Мінімальні вимоги до складу тестового завдання базуються на трьох частинах:Інструкція. Текст завдання (запитання). Правильні відповіді (еталон). Критерії оцінювання

Номер слайду 17

Етапи створення тестових завдань. Визначення мети тестування. Відбір змісту навчального матеріалу. Складання запитань та їх компоновка. Складання варіантів відповідей, які разом з правильними мають і неправильні. Складання інструкції для учнів. Створення системи перевірки, обробки та аналізу результатів.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Програми для проведення тестування знань учнів. Google. Forms – частина офісного інструментарію Google. Drive. Один з найшвидших способів створити своє опитування або тест. Достатньо описати завдання, обирати тип питання і зберегти отриману форму. Одержаний тест можна відправити по електронній пошті або вбудувати на власний сайт. Форми є безкоштовним програмним забезпеченням – для використання ресурсу потрібно тільки мати акаунт Google.

Номер слайду 20

Програми для проведення тестування знань учнів. Всеосвіта– онлайн-ресурс для тестування. Зручний спосіб створення тесту. Можливість створювати завдання на відповідність та з короткою відповіддю. Декілька режимів доступу до тесту. Генерація кьюар-кодів для задавання тесту.

Номер слайду 21

Програми для проведення тестування знань учнів. На Урок– онлайн-ресурс для тестування. Вчитель може створювати тести особисто, або користуватися вже готовими. Можливі різні формати проходження тесту: дистанційно, як домашнє завдання або в режимі реального часу. Є такі цікаві додаткові функції, як флеш-картки та відповідності. Результати тестів, які проходять учні,відображаються в особистому кабінеті вчителя.

Номер слайду 22

Із власного досвіду. Більше 30 тестів

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Graph це простий інструмент для математики, який допомагає вам графічно відображати функції і вносити зміни в зроблені вами графіки.Інтерфейс програми показує координатну площину, що налаштовується, в головному вікні, а зліва знаходяться різноманітні операції, які ви можете зробити. На додаток, Graph дозволяє вам виконувати над функціями деякі математичні операції. Наостанок, важливо відзначити, що у вас є можливість копіювати і вставляти графіки в інші програми, такі як редактори растрової графіки, що дозволяє додавати коментарі до презентації або пояснення матеріалу.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Тема: «Функції, їхні властивості і графіки»

Номер слайду 34

Переваги тестування. Висока технологічність, що забезпечує розробку, проведення та підрахунок результатів із застосуванням комп'ютерної техніки;У випадку   відсутності технічних засобів, легкість підрахунку правильних відповідей забезпечують ключі, що заощаджують час педагога. Об'єктивність оцінювання, що застерігає від упередженого ставлення і забезпечує рівні умови суб'єктам навчального процесу під час тестового контролю.

Номер слайду 35

Переваги тестування4. Простота процедури проведення тестування та обробки отриманих результатів.5.  Використання  кількісних  показників  для  визначення  рівня засвоєння матеріалу.6.  Чіткість та однозначність умов тестових задач, що забезпечує рівність у сприйнятті їх змісту.7. Одночасність  перевірки  знань  усіх  здобувачів освіти групи.

Номер слайду 36

Недоліки тестування. Результати вказують не причинний зв'язок, а головну тенденцію;Виявляють результат, а не хід його отримання;Недостатньо відображають емоційно-вольову сферу особистості та інтерес до предмета;

Номер слайду 37

Недоліки тестування4. Вимагає значну кількість часу, необхідного для створення ефективного стандартизованого тесту.

Номер слайду 38

Висновки. Отже, сьогоднішнє покоління учнів відрізняється деякими особливостями, коли дітей дуже важко зацікавити та здивувати. Вважається, що використання комп’ютерних форм тестування значно посилює мотивацію навчання. Під час використання ІКТ у математиці та, зокрема, електронних сервісів тестування значно зростає активність роботи учнів на уроках, з’являється дух конкуренції та бажання успішно скласти тести і підвищується інтерес до самостійної роботи.

Номер слайду 39

На сьогодні тест є одним із видів перевірки знань учнів. Особливо об’єктивним є тестування за допомогою комп’ютерів. Тестування дозволяє контролювати навчальний процес на кожному занятті, індивідуалізувати підхід до кожного учня, не витрачати часу на рутинну працю з підрахунку балів, повністю автоматизувати процес навчання за індивідуальними програмами.

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Презентації
Додано
8 січня
Переглядів
210
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку