Презентація "Розвиток критичного мислення учнів початкових класів. Власний досвід".

Про матеріал
В поданій презентації я показую свій власний досвід розвитку критичного мислення учнів початкових класів; на яких уроках я застосовую подані методи та як саме. Технологія розвитку критичного мислення допомагає учню не тільки засвоїти певний обсяг знань, а й сприяє розвитку його особистісних якостей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток критичного мислення учнів початкових класів. Вчитель: Новак Людмила Володимирівна. Чудницька початкова школа2022 р.

Номер слайду 2

Однією з інноваційних технологій, що допомагає учню не тільки засвоїти певний обсяг знань, а й сприяє розвитку його особистісних якостей, є технологія формування та розвитку критичного мислення.

Номер слайду 3

Критичне мислення є ключовим наскрізним умінням. Методи розвитку критичного мислення: Асоціативний кущ. Кластер. Кошик ідей. Кероване читання з передбаченням. Діаграма Венна. Кубування. Ромашка Блума. Сенкан. Монофон. Фантастичні гіпотези. Метод прес

Номер слайду 4

Вправа «Асоціативний кущ»Правила складання асоціативного куща:- Записати на дошці в центрі ключове слово чи фразу;- Записати будь-які слова чи фрази, які спадають на думку;- Ставити знаки питання біля частин куща, в яких є невпевненість;- Записувати всі ідеї, які з’являються чи скільки дозволяє час. На позаурочних виховних заходах – асоціативний кущ – чудова вправа для активізації знань учнів та роботи в групах.

Номер слайду 5

На уроці літературного читання «Робота з дитячою книжкою. Творчість Т. Г. Шевченка» учні 2/3 класу складали асоціативний кущ про видатного поета: Підберіть прикметники, які відповідали б словам Т. Г. Шевченко.  видатний великий український Шевченко. Т. Г.   геніальний сміливий відданий

Номер слайду 6

Вправа «Асоціативний кущ»(на уроці Я досліджую світ)У 2 класі з дітками складали асоціативний кущ до слова «зима». У дітей зима викликає тільки позитивні емоції, тому кожен з легкістю пропонував свої варіанти.-Давайте пригадаємо, які бувають явища природи взимку?-А з чим у вас асоціюється зима?

Номер слайду 7

Асоціативний кущ(Українська мова)Під час вивчення теми «Слово» учні 2 класу пригадали все, що вони знають про одиницю мови - слово.

Номер слайду 8

На уроці математики з учнями складали асоціативний кущ на каліграфічній хвилинці при написанні цифри 7. Діти пригадали, де ще їм зустрічалося число 7 в житті.

Номер слайду 9

Сенкан Сенкан – це вірш, що складається з п’яти рядків. А ще це один з найвідоміших та найдієвіших навчальних прийомів, який дуже подобається учням. Алгоритм складання сенкану: Тема (1 іменник);Опис (2 прикметника);Дія (3 дієслова);Ставлення (фраза з 4-х слів);Узагальнення.

Номер слайду 10

Складання сенкану учням 2/3 класу дуже подобається. Вправа розвиває мислення учнів; зацікавлює; залучає дітей до поетичної творчості. Простота форми цього прийому, що здається на перший погляд, насправді приховує сильний, багатогранний інструмент для рефлексії. Приклад «сенкану» на уроці української мови

Номер слайду 11

А зараз давайте складемо сенкан за такими словами в парах : Рушник, мама, сім’я, вода, музика, Україна, хліб. Я думаю, що ви переконалися, що такий вид роботи краще використовувати на етапі закріплення матеріалу. Ефективний цей прийом на уроках укр.мови, я досліджую світ, літ. читання. «Сенкан»

Номер слайду 12

Складання сенкану про Україну

Номер слайду 13

Інтерактивна вправа «Кубування»Це стратегія, де використовується куб, на гранях якого даються вказівки для учнів. Учитель пропонує в процесі роботи викласти власні думки з пропонованої теми. Куб – основний елемент стратегії розвиткукритичного мислення.

Номер слайду 14

Вказівки на гранях куба:

Номер слайду 15

Вказівки на гранях куба, який можна використовувати на уроці читання: Опиши емоції, які в тебе викликав твір. Що ти змінив би у творі?Придумай свою назву твору. Як звали головних героїв твору?Чого нас навчає твір?Який епізод тексту тобі найбільше сподобався? Дана технологія дозволяє учням вчитись правильно висловлювати свої думки; пояснювати різні явища; знаходити рішення проблеми; приходити до висновку.

Номер слайду 16

Технологія «Кубування» на ранковій зустрічі На ранковій зустрічі можна застосовувати дану технологію, адже різноманітність кубиків дуже велика, на будь – яку тему тижня. Наприклад, з вказівками на гранях: Я вірю;Я знаю;Я прагну;Я люблю;Я турбуюсь;Я мрію. Діти висловили свої думки про майбутнє; чого вони прагнуть досягнути в житті; про захоплення та мрії.

Номер слайду 17

«Кубування на уроці математики»На етапі уроку «актуалізація опорних знань» з дітьми 2 класу проводили гру кубування, де кожен давав відповідь на запитання на гранях куба. Відбувається повторення виченого матеріалу та запам’ятовування правил.

Номер слайду 18

Стратегія «Дискусія»Дискусії і дебати дозволяють ефективно розв’язувати проблеми через самовираження, вчитися аналізувати ситуацію, добирати аргументи для розв’язання проблеми, розвивати комунікативні навички.

Номер слайду 19

Дискусія. Охорона рослинного і тваринного світу. Під час вивчення теми «Червона книга України» на уроці ЯДС у 3 класі та опрацювання теми «Рослини і тварини взимку» у 2 класі учні провели дискусію: чому ж потрібно охороняти живу природу? Чому потрібно берегти зникаючі види рослин та тварин? Кожен висловлював свою думку. Діти пропонували свої ідеї, що потрібно робити, щоб зберегти природу. Потім діти ознайомлювалися з різними зникаючими видами рослин і тварин

Номер слайду 20

Номер слайду 21

«Стратегія «Метод прес»Етапи методу прес:— Висловлюю свою думку: «Я вважаю…»— Пояснюю причину такої точки зору: «Тому що…»— Наводимо приклад додаткових аргументів на підтримку своєї позиції: «… Наприклад…»— Узагальнюємо, формуємо висновки: «Отже…», «Таким чином…»

Номер слайду 22

На ранковій зустрічі під час виконання цієї методики учні спочатку розділились на пари. Кожен учень вибрав собі кольорову смужку, де було написане речення, яке потрібно було продовжити. Тема дня : «Що таке справедливість?»З метою навчити розв’язувати проблему шляхом переговорів і дискусії. Учитель кладе на килимок іграшку (ляльку, машинку тощо) і говорить:– Уявіть, що два учні хочуть взяти іграшку одночасно. Як би ви розв’язали цю проблему? Діти обговорюють проблему в групах, пропонують різні варіанти її розв’язання, дають поради, інсценують поведінку дітей в такій ситуації (правильну, неправильну, знову правильну). Питання для обговорення:– Що таке справедливість?– Що відбувається, коли в суперечці перемагає сильніший?Пропоную дітям смужки:1 смужка: Якби я хотів взяти іграшку і в цей же час мій однокласник теж….2 смужка: На мою думку двом учням потрібно…3 смужка: Справедлива людина – це та, яка…4 смужка: Я порадив би (порадила б) учням…Після продовження речення діти аргументують свою думку, наводять приклади. Вкінці всі разом робимо висновки.

Номер слайду 23

Дітям даються слова, на основі яких вони вигадують яку-небудь історію. Наприклад, п’ять слів, які підказують сюжет казки «Червона шапочка»: дівчинка, ліс, квіти, вовк, бабуся; з шостим словом, наприклад, ВЕРТОЛІТ.“Придумування історії з шостим словом”

Номер слайду 24

Зараз кожен складе історію з такими словами (учні можуть працювати в парах): Сім’я. діти, любов, дім, достаток із шостим словом конспект При такій формі роботи можна поєднати емоційне розвантаження з творчістю“Придумування історії з шостим словом”

Номер слайду 25

«Ромашка» складається з шести пелюсток, кожна з яких містить певний тип запитання. Таким чином, шість пелюсток – шість запитань:«Ромашка Блума»

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Ромашка Блума прості питанняуточнюючі питанняпояснюючі питання творчі питанняоцінюючі питанняпрактичні питання«Після грози»1. Які природні явища описані в поезії В. Скомаровського «Після грози»? 2. Якщо правильно вас я зрозуміла, то гроза ущухла? 3. Чому ви так вважаєте? Поясніть. 6. Що змінилося б у природі, якби зникло таке природнє явище як гроза? 5. А це добре чи погано, що стихла гроза? 4. А чому це добре, що стихла гроза? Назвіть плюси.

Номер слайду 28

Методика «Передбачення»за прислів҆ямиза загадкамиза назвою творуза твердженням, догмоюза малюнками і ілюстраціямиза ключовими словами. Передбачення теми уроку за текстом В. Сухомлинського «Посиротив»Краще мати сліпі очі, ніж сліпе серце. Безрозсудливість – крок до біди. Прийшов із рогаткою. Весело цвірінькав. Юрко не спав. Назва твору «Посиротив». Без сокири і без рук, а дім будує.

Номер слайду 29

Алгоритм— Після ознайомлення з назвою тексту та його автором перед читанням ставлю дітям питання, які дозволяють зробити припущення, про що саме буде текст (робота в парах чи групах).— Текст розподіляється на частини, і далі читати його учні будуть частинами. Зупинки треба роботи на найбільш цікавих місцях, створити інтригуючу ситуацію очікування.— Після читання кожної частини учням ставляться запитання. Пропонується зробити передбачення стосовно того, що буде далі. А після читання наступної частини це передбачення аналізується. Стратегія «Кероване читання з передбаченням»

Номер слайду 30

Стратегія «Кероване читання з передбаченням»На уроці літературного читання при опрацюванні оповідань В. Сухомлинського Бабусин борщ», «Чому Сергійкові було соромно» здобувачі освіти робили припущення, чому так називається оповідання, та припущення щодо подальшого розгортання подій

Номер слайду 31

Читання з системою позначок «ПОМІЧ» (INSERT) Система позначок дає можливість учням активізувати розумові операції, співставити своє розуміння прочитаного порівняно з тим, що вже знає. Так виникає зв'язок між відомим та невідомим, створюються умови для формування інформаційних компетентностей учнів.

Номер слайду 32

Складання «кластера»Це графічна організація матеріалу, що показує смислові поля певного поняття. Слово «Кластер»у перекладі означає «пучок» , «сузір’я». У центрі аркуша записують ключове поняття від нього накреслено стрілки – «промені» в різні боки. Вони сполучають це слово з іншими, від яких у свою чергу «промені» розходяться далі.

Номер слайду 33

Після грози. Чую. Бачу. Відчуваюлипаполебджолипшеницягрядкастежканебовеселкабарвитеплояк парує стежказапах липидзижчання бджілгрімшепіт листя

Номер слайду 34

Технологію «Кластер» ефективно застосовувати на уроках ЯДС, літературного читання. На уроці ЯДС при вивченні розділу «Зима в природі» у дітей виникало безліч ідей. Адже з зимою пов’язані найкращі події та спогади

Номер слайду 35

Мета: навчити порівнювати явища, події, процесиІнформацію подають у вигляді двох або кількох кіл, на їх перетині зазначають спільні риси. Коло Венна

Номер слайду 36

Під час вивчення теми «Звірі» учні порівняли лисицю та зайця. Визначили спільні та відмінні риси. Вправа сприяє запам’ятовуванню матеріалу; мисленню; вмінню аналізувати, порівнювати. Коло Венна часто застосовую на уроках ЯДС

Номер слайду 37

Семантична карта «знаємо – хочемо дізнатися - дізналися»

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Таблиця"ЗХД" (Знаємо – хочемо дізнатись – дізналися)

Номер слайду 40

Монофон Монофон (моно – один, фон – звук). Невеликі зв’язні тексти, кожне слово яких починається на одну й ту ж літеру. Зразок. Прогулянка Приємно пізньою порою пройтися парком. Погодувати принесеним пшоном птахів. Посидіти, погомоніти про природу. Порадіти прекрасним передчуттям. Помріяти про пригоди. Потім повільно прогулятися, помилуватися парком, пронизаним погасаючими променями. Пошепки попрощатися… Повернутися… Піти… Практичне завдання: створіть монофон.

Номер слайду 41

Мозаїка «Джигсоу» Методична стратегія «джигсоу» - це групова форма роботи, яка будується на розумінні послідовності викладення матеріалу. При цьому всі етапи підпорядковані меті: розуміння, засвоєння, послідовний виклад тексту, що вивчається. Використання цієї стратегії в роботі допомагає: вивчити складний для сприйняття матеріал за максимально короткий час, розвиває комунікативні навички учнів, їх критичне мислення; вчить співпрацювати та знаходити спільну мову з того чи іншого питання; дає можливість кожній дитині відчути радість досягнення, усвідомити свої можливості та здібності.

Номер слайду 42

Мозаїка «Джигсоу»Пояснення завдання. Поділ завдання на частини. Створення “експертних” груп. Робота в “експертних” групах. Повернення до “домашніх” груп. Повне вивчення тексту. Взаємонавчання. Відповіді на запитання вчителя. Поділ учнів на “домашні” групи. Нумерація учасників. 1 крок2 крок3 крок4 крок5 крок6 крок

Номер слайду 43

Ця техніка виражена у формі запитання:»Що було б, якби...?»Пофантазуйте« Що було б , якби люди мали крила і вміли літати?»«Фантастичні гіпотези»

Номер слайду 44

Активно впроваджуючи свої напрацювання, мої учні навчилися: Формувати власну думку. Цінувати іншу точку зору. Аргументовано сперечатися. Цінувати спільну роботу, в якій виникає загальне рішення;Виявляти інтерес до творчої діяльності. Здійснювати обдуманий вибір між різними думками

Номер слайду 45

При застосуванні елементів розвитку критичного мислення кожен учень відчуває, що він цікавий як особистість, пробуджується у дітей прагнення до спільної організації шкільного життя, формується здатність довільно регулювати свої дії, обґрунтовувати свою позицію і приймати думку іншого, якщо вона більш обґрунтована.

pptx
Додано
12 березня 2023
Переглядів
2154
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку