Презентація "Розвиток критичного мислення як фактору визначення особистісних цінностей".

Про матеріал

Презентація сприятиме поглибленню знань педагогів про основи критичного мислення;

допоможе набути практичного досвіду використання деяких прийомів ТРКМ;

намітити шляхи використання ТРКМ у власній педагогічній діяльності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА Розвиток критичного мислення як фактору визначення особистісних цінностей

Номер слайду 2

МЕТА: Сприяти поглибленню знань педагогів про основи критичногомислення;набути практичного досвіду використання деяких прийомів ТРКМ; намітити шляхи використання ТРКМ у власній педагогічній діяльності.

Номер слайду 3

ОСНОВНІ ІДЕЇ ТЕХНОЛОГІЇТРКМ розроблена американськими спеціалістами з педагогіки. З 1996 року поширюється Інститутом «Відкрите суспільство», Світовою Читацькою Асоціацією та Консорціумом Гуманної Педагогіки.

Номер слайду 4

ОСНОВНІ ІДЕЇ ТЕХНОЛОГІЇТРКМ пропонує набір конкретних методичних прийомів. Розрахована не на запам’ятовування, а на осмислений творчий процес пізнання світу, на постановку проблеми та її розв’язання.

Номер слайду 5

СУТЬ ТЕХНОЛОГІЇненав’язливість; відсутність категоричності та авторитарності з боку вчителя;надання учневі можливості пізнати себе у процесі отримання знань.

Номер слайду 6

УМОВИ РОЗВИТКУ КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯЗ боку вчителя:прийняття різних ідей і думок; підтримка активності учнів у процесі навчання; підтримка впевненості учнів у тому, що вони не ризикують бути незрозумілими; віра в кожного учня.

Номер слайду 7

УМОВИ РОЗВИТКУ КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯЗ боку учня:розвиток упевненості в собі;розуміння цінності своїх ідей та думок;активна участь у навчальному процесі;повага до різних думок.

Номер слайду 8

СТАДІЇ ТРКМІ. Виклик. Актуалізація;Активізація; Формування особистого інтересу учня до теми.

Номер слайду 9

ВИДИ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВпарна та групова мозкова атака;використання ключових слів;перехрещені логічні ланцюжки;поділ на кластери (смислові блоки);конструктивна таблиця “знаємо – хочемо знати - дізналися” тощо

Номер слайду 10

СТАДІЇ ТРКМІІ. Осмислення. Отримання нової інформації. Осмислення нової інформації. Співставлення нової інформації з власними знаннями.

Номер слайду 11

ВИДИ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВприйом INSERT;складання таблиць (синтезу, «плюс – мінус – цікаво», концептуальної таблиці тощо);доповнення таблиці провідних та другорядних питань;робота з щоденником подвійних нотаток тощо.

Номер слайду 12

СТАДІЇ ТРКМІІІ. Рефлексія. Цілісне осмислення;узагальнення отриманої інформації; закріплення нових знань і активна перебудова уявлень у відповідності з новою інформацією;Вироблення відповідного ставлення до матеріалу, що вивчається, виявлення ще незнаного;Аналіз всього процесу вивчення матеріалу; обмін думками.

Номер слайду 13

ПРИЙОМ «ШІСТЬ КОЛЬОРОВИХ КАПЕЛЮШКІВ»

Номер слайду 14

ПРИЙОМ «ШІСТЬ КОЛЬОРОВИХ КАПЕЛЮШКІВ»{35758 FB7-9 AC5-4552-8 A53-C91805 E547 FA}Група«Білі капелюхи»збирає факти: цікавиться історією явища, оприлюднює статистику;У цьому режимі мислення нас цікавлять лише факти. Ми задаємося питаннями про те, що ми вже знаємо, яка ще інформація нам необхідна і як нам її отримати. Група«Чорні капелюхи»Дозволяє дати волю критичним оцінками, побоюванням й обережності. Вона захищає нас від нерозважливих і непродуманих дій, вказує на можливі ризики і підводні камені.

Номер слайду 15

ПРИЙОМ «ШІСТЬ КОЛЬОРОВИХ КАПЕЛЮШКІВ»{35758 FB7-9 AC5-4552-8 A53-C91805 E547 FA}Група«Жовті капелюхи»аналізує явище з позитивного боку, шукає виправдань, пояснень, складає перелік корисних якостей. Група«Червоні капелюхи»висвітлює проблему на рівні почуттів та емоцій, захоплень або співчуттів.

Номер слайду 16

ПРИЙОМ «ШІСТЬ КОЛЬОРОВИХ КАПЕЛЮШКІВ»{35758 FB7-9 AC5-4552-8 A53-C91805 E547 FA}Група«Зелені капелюхи»Перебуваючи під зеленим капелюхом, ми придумуємо нові ідеї, модифікуємо вже існуючі, шукаємо альтернативи, досліджуємо можливості, взагалі, даємо креативності зелене світло. Група«Сині капелюхи» робить висновки, підбиває підсумки, узагальнює, висловлює пропозиції, рекомендації, дає практичні поради – що робити з цим далі?

Номер слайду 17

ДОСЯГНЕННЯ В РОБОТІпідвищення мотивації навчання; забезпечення активної навчальної діяльності та обробки інформації; активізація самоосвітньої діяльності учнів;зростання інтересу до предмета; підвищення культури усного і писемного мовлення школярів; розвиток соціальної та громадянської компетентностей.

Номер слайду 18

РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЬ розвиток індивідуальних здібностей;формування навичок кооперації та співробітництва;відчуття роботи в команді;зростання успішності та збільшення відсотку якості знань.

Номер слайду 19

ПРОБЛЕМИ В РОБОТІприйоми технології потребують значної кількості часу для підготовки учнів та вчителів;за великий проміжок часу розглядається невеликий обсяг інформації; застосування технології у конкретному класі може не давати належного результату; контроль учителя над глибиною вивчення матеріалу зменшується; проблемою може бути дисципліна на уроці; результати роботи учнів менш передбачувані.

Номер слайду 20

ПЕРСПЕКТИВИ В РОБОТІпрофесійне зростання;набуття навичок практика, який вміє грамотно аналізувати свою діяльність; можливість стати джерелом цінної та професійної інформації для інших вчителів.

pptx
Додано
30 серпня 2018
Переглядів
769
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку