Презентація "Розвиток мовлення. Допис у газету інформаційного характеру."

Про матеріал
Відновити в пам’яті учнів матеріал про публіцистичний стиль, пояснити, що таке допис у газету, як працювати над дописом; сприяти виробленню в учнів навичок складати дописи інформаційного характеру; виховувати старанність, наполегливість у навчанні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток зв’язного мовлення. Допис у газету інформаційного характеру.

Номер слайду 2

Мета:відновити в пам’яті учнів матеріал про публіцистичний стиль, пояснити, що таке допис у газету, як працювати над дописом; сприяти виробленню в учнів навичок складати дописи інформаційного характеру; виховувати старанність, наполегливість у навчанні.

Номер слайду 3

В українській літературній мові виокремлюють такі функціональні стилі: -художній;-офіційно-діловий;-публіцистичний;-науковий;-розмовний. Кожний зі стилів має свої характерні ознаки й реалізується у властивих йому жанрах.

Номер слайду 4

Публіцистичний стиль – це стиль засобів масової інформації :газет, журналів, телебачення, радіо, громадсько-пропагандистських видань. Публіцистичний стиль поділяється на науково-популярний, телебачення, радіомовлення, газетний та інші підстилі.

Номер слайду 5

Ознаки публіцистичного стилю: - широке вживання суспільно-політичних термінів, таких як закон, влада, перспектива тощо;-  чіткий на суспільно популярний спосіб вираження думок;- логічне викладення інформації з метою переконання слухачів;- використання емоційно забарвлених слів;- риторичні запитання.

Номер слайду 6

Допис — це написана газетна чи журнальна стаття, пові-домлення про конкретний факт, подію чи явище, які можуть зацікавити інших. Зміст допису відповідає на питання що, де, коли відбулося?

Номер слайду 7

Основні вимоги до змісту допису1) Актуальність (описувана подія цікава для багатьох людей).2) Достовірність (в основі статті дійсні факти, а не вигадані).3) Стислість, точність, конкретність (економне й точне вживання слів).

Номер слайду 8

пам'ятка Як працювати над дописом у газету1) Виберіть актуальну тему.2) Доберіть факти, проаналізуйте їх. Виділіть головне.3) Подумайте, які приклади із життя, книжок, газет та журналів буде використовувати в дописі.4) Складіть план, визначте послідовність викладу думок.5) Придумайте захоплюючий початок, який зацікавить читача і підведе до основної думки.6) Дотримуйтесь відповідного типу і стилю мовлення, вимог до мовлення і правил спілкування; вживайте прислів’я, афоризми.

Номер слайду 9

 ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯЗакінчити роботу над дописом.

pptx
Додано
12 квітня 2020
Переглядів
2847
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку