Презентація Розвиток мовлення "Мовні перлинки".

Про матеріал
Мовленнєвий розвиток дитини є головним інструментом за допомогою якого вона встановлює контакт із довкіллям, завдяки якому відбувається соціалізація дитини. .Для мене , особисто, основною метою навчання дітей рідної мови є формування національно свідомої, духовно багатої мовної особистості, яка володіє вміннями й навичками вільно, комунікативно доцільно користуватися засобами рідної мови, здатність до мовленнєвої творчості; уміння правильно будувати висловлювання, реалізовувати задум у процесі продуктивної мовленнєвої діяльності тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток мовлення в початкових класах«Мовні перлинки»Генатуліної С. А.

Номер слайду 2

Уміння знаходити обдарованих і здібних дітей — талант. Вміння вирощувати - мистецтво. Але найголовніше — це любов до дитини.

Номер слайду 3

Мовленнєвий розвиток дитини є головним інструментом, за допомогою якого вона встановлює контакт із довкіллям, завдяки якому відбувається соціалізація дитини.

Номер слайду 4

Практика засвідчує: поширення комп’ютеризації, телебачення та інших технічних засобів, що стали доступними дітям як у сім’ї , так і в навчальних закладах, обмежують безпосереднє спілкування дітей з іншими мовцями, унаслідок чого гальмується мовленнєва діяльність.

Номер слайду 5

Для мене , особисто, основною метою навчання дітей рідної мови є формування національно свідомої, духовно багатої мовної особистості, яка володіє вміннями й навичками вільно, комунікативно доцільно користуватися засобами рідної мови, здатність до мовленнєвої творчості; уміння правильно будувати висловлювання, реалізовувати задум у процесі продуктивної мовленнєвої діяльності тощо.

Номер слайду 6

Інтерактивна вправа «Три чарівних слова» На мій погляд, її впровадження дає гарні результати. Діти в невимушеному середовищі, не помічаючи того самі, удосконалюють свою мову, навички складання текстів, віршів ,творчі здібності.

Номер слайду 7

Роботу розпочинаємо з того, що Заводимо «Мовні скарбнички», куди виписуємо цікаві слова й вирази. ( Учень може звертатись до цього зошита під час уроку, на перерві, вдома — тоді, коли виникне необхідність.)2. Працюємо над складанням вдалих і влучних речень.3. Навчаємося складати тексти на різну тематику.4. Усвідомлюємо , що тексту притаманні такі ознаки ,як :цілісність змісту, зв'язність викладу, структурна організація, завершеність . 

Номер слайду 8

Суть інтерактивної вправи «Три чарівних слова» полягає в наступному: Діти отримують 3 слова (об’єднаних однією темою або ж ні)Наприклад: Літо, дощ, радість. Дощ, подарунки, значення. Дощ, біда, наслідок. З кожним із слів вони складають одне красиве речення. (Можна користуватися тлумачними словниками). Потім речення об’єднують у один текст.

Номер слайду 9

Приклади дитячих робіт  Літо - найтепліша й найкрасивіша пора року, яка настає після весни.  У цей час інколи випадають атмосферні опади із хмар у вигляді краплин води – це дощ. Він дарує рослинам водяні намистинки, небу -веселку, землі-дзеркало-калюжу, усьому живому -радість.

Номер слайду 10

Дощ - справжнє диво природи, що випадає із хмар у вигляді загадкових краплин. З його приходом усе живе та неживе на землі отримує подарунки: небо-веселку, рослини-краплинки- намистинки, земля-цілющу вологу, люди-насолоду, природа-красу. Без дощу не було б життя на нашій планеті.

Номер слайду 11

Дощ-найбільший дар природи, без якого неможливе життя на планеті Земля. Але бувають такі випадки, коли це чудо природи приносить біду. Надмірні зливи можуть спровокувати повінь, затопити людські житла, навіть лишити життя.

Номер слайду 12

Цю роботу можна побудувати і в малих групах. Діти розподіляють поміж собою слова,самостійно складають речення, а потім об’єднують їх у один текст. Правила роботи в групах:інструктування;об’єднання в групи, розподіл роботи;безпосереднє виконання завдання;презентація результатів виконання роботи.

Номер слайду 13

Інтерактивна вправа «Мовний клубочок»Робота в малих групах. Складання тексту на тему: «Краса природи після літнього дощу»Етапи роботи:оголошення теми; бесіда;розподіл завдань ;обговорення;створення творчого настрою та ситуації успіху;творча робота в групах;презентація групами своїх робіт;об’єднання речень у текст;оформлення кінцевої творчої роботи та розміщення її в добірці творчих робіт « Мовні перлинки».

Номер слайду 14

Інтерактивна вправа «Мова наша веселкова» Складання тексту з теми: «Краса природи після літнього дощу»Установка1. Працює 7 груп.2. Кожна група отримуює по одному кольору з семи «веселкових».3. Скласти красиве речення, яке починається на літеру з котрої починається назва кольору . Ч-П-Ж-З-Г-С-Ф-

Номер слайду 15

Складання тексту на тему: «Краса природи після літнього дощу»Чарівним пензлем пише надзвичайно красиві картини природи художник. Помітити казкову красу природи після літнього дощу може лише та людина, яка надзвичайно любить свій край, свою землю, свою Батьківщину. Жадана мить настає для всього живого на планеті Земля, коли, нарешті, пішов теплий, лагідний літній дощ. Звичайно, його очікували зів’ялі під пекучим сонцем рослини, замучені спекою тварини, заморена від сухості земля, знесилені від спеки люди. Грайлива, барвиста, різнокольорова, чарівна, незвичайної краси веселка з’являється в небі після або під час дощу. Сміється все навкруги: привітне небо, щаслива земля, свіжі рослини, здивовані тварини, зачаровані люди. Фантастика та й годі: лише мить - і дощ надає природі яскравості, виразності, неперевершеної краси, бажання жити , творити, радіти.

Номер слайду 16

Умовистворення позитивного настрою для навчання;відчуття рівного серед рівних;забезпечення позитивної атмосфери в колективі для досягнення спільних цілей;можливість вільно висловити свою думку і вислухати свого товариша;учитель не є засобом «похвали і покарання»;. вчитель- порадник, старший товариш.

Номер слайду 17

Результативність. Мої вихованці з бажанням беруть участь у творчих конкурсах різних рівнів і перемагають. ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ТВОРЧИЙ КОНКУРС «Малюнок, вірш, лист до мами» (присвячений Міжнародному Дню матері)Кулікова А.-3 місцетравень 2018р. М. Київ ДОНЕЦЬКА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИДонецький обласний еколого-натуралістичний центр. Конкурс «Тварини наші друзі»Дорофій К.-2 місце10.12.2017р.. ДОНЕЦЬКА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИДонецький обласний еколого-натуралістичний центр. Конкурс «Тварини наші друзі»Лагутіна К. – 1 місце2020 р. Методично-науковий журнал «Початкова школа»Конкурс «45 чарівних слів. Генатулін Д.-переможець2016р.

Номер слайду 18

Висновок. Працюючи з учнями початкових класів, я постійно в пошуках педагогічних ідей. Мета - зробити мовлення дітей змістовним, правильним, чітким, виразним, багатим. Для розвитку мовленнєвої компетентності учнів розробляю різні вправи. На мій погляд, їх впровадження в практичну діяльність дають можливість формувати в дітей національну свідомість, духовно багату мовну особистість, розвивати творчість, уміння правильно будувати висловлювання, реалізувати задум у процесі продуктивної мовленнєвої діяльності.

pptx
Додано
8 липня 2020
Переглядів
813
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку