«Складнопідрядне речення з підрядним означальним» (матеріали до теми)

Про матеріал
Пропонуються уривки з роману Уласа Самчука «Волинь» для закріплення теми «Складнопідрядне речення з підрядним означальним підрядним означальним».
Перегляд файлу

Завдання до теми «Складнопідрядне речення з підрядним означальним»

 

Соціокультурна змістова лінія: творчість Уласа Самчука.

 

Методичний коментар: Пропонуються уривки з роману Уласа Самчука «Волинь» для  закріплення теми «Складнопідрядне речення з підрядним означальним підрядним означальним». Матеріал подано у формі карток  для індивідуальної роботи. Тексти подані з розділовими знаками, які можна опустити. Також до текстів можна запропонувати інші завдання.

 

Запитання:

  • Що вам відомо про Уласа Самчука? Відповідь оформіть, використовуючи складні речення.
  • Які твори письменника ви знаєте?

 

 

Складнопідрядне речення з підрядним означальним

 

Картка 1

 

Завдання: Випишіть з тексту складнопідрядні речення з підрядними означальними, поставте необхідні розділові знаки.. Позначте схеми виписаних речень.

 

Володькові страх на двір хочеться, йому тепер гірше лежати, ніж раніше, коли все боліло. А інколи мати винесе його з постіллю на двір, і тоді він лежачи спостерігає, як ластівки літають, як бджілки десь там гудуть, як рокоче на стрісі лелека, шпориш з землі витикається і застеляє подвір’я... Лежав, безпорадно заздростив здоровим людям, що ходять, бігають... Над ним глибоке, синє, чисте, ласкаве небо. Інколи по ньому білі ковтуни хмарин пливуть повільно зі заходу на схід; іноді знов летять двоє лелек. Десь високо під синім склепінням тягнуться довгим ключем дикі гуси, що звучно і лагідно курличуть... А потім, вечером, цілою долиною розлягаються жабячі скреготи. Все, здається, там кричить, навіть дерева, навіть сама земля (За У.Самчуком) .

 

Складнопідрядне речення з підрядним означальним

 

Картка 2

 

Завдання: Випишіть з тексту складнопідрядні речення з підрядними означальними. Позначте схеми виписаних речень.

 

Пройшли дорожиною на дві колії, що веде з Мизоча до Лебедівки і  далі до Гільча. Минули придорожні кущі грабини, що творять здовж дороги ніби живопліт і подалися навпростець на ліс малою зовсім вузенькою для однієї людини стежинкою здовж широкого поля, засадженого цукровими буряками, і доходять до долини. Тут обидва зупиняються. Присідають на старих пнях і розмовляють далі. Вони ще не все один одному сказали. Тепер ось Юхим оповідає про самий цей край, оцю землю, по якій вони ходять, про людей, що тут живуть. І це також дуже цікавить Володька,  хоча він і не все гаразд з того розуміє. Він задер догори своє округле, з ямочкою на підборіддю, обличчя і весь слухає. А дід говорить, брови його весь час рухаються, місяць сипле на нього свій промінь і відкидає на бік його тінь (За У.Самчуком).

 

Складнопідрядне речення з підрядним означальним

 

Картка 3

 

Завдання: Випишіть з тексту складнопідрядні речення з підрядними означальними. Позначте схеми виписаних речень.

 

Вулиця не біжить рівно та просто, вона собі сюди і туди вихиляється, по боках плоти, та частоколи, та садки, та городи. Хати все звичайні, білені, під соломою, вікна синькою обведені, ворота до кожного подвір’я. Ось дещо більша хата зараз за перехрестям, де лежать угрузлі в землю старі грубі колоди. У ній, звісно, живе дяк, бо довкола частокіл, під вікнами великі кущі бозу, а на розі листаве оцтове дерево з червоними шишками. За дяковою хатою із-за високих груш і церківця, крита зеленою бляхою, виглядає, садом довкруги оточена, а там і попівська, просторіша. Цікавіша садиба, обнесена частоколом, розложилася (У.Самчук).

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
19 липня 2020
Переглядів
614
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку