Презентація "Розвиток мовлення. Однорідні члени речення в тексті. Робота з інформацією".

Про матеріал
Матеріал буде корисним для вчителів української мови; дасть змогу вчити дітей аналізувати інформацію в різних знакових системах (текст, візуальні й аудіовізуальні); працювати з інтернет-ресурсами; закріпити знання про типи і стилі мовлення, про художні засоби (метафору, епітети, порівняння, уособлення);закріпити знання про однорідні члени речення, вміння знаходити їх в тексті; вчити учнів аргументувати, систематизувати; збагачувати свій словниковий запас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток мовлення. Однорідні члени речення в тексті. Робота з інформацією.

Номер слайду 2

Ми читаємо книжки, слухаємо музику, переглядаємо фільми — і наше життя наповнюється красою. У чому ж сила краси? А все це завдяки тим видам мистецтва, які створила людина. А які ти знаєш види мистецтва? А чи однаковими засобами створюються образи в різнихвидах мистецтва?

Номер слайду 3

Мета уроку. Вчитися аналізувати інформацію в різних знакових системах (текст, візуальні й аудіовізуальні); працювати з інтернет-ресурсами;закріпити знання про типи і стилі мовлення, про художні засоби (метафору, епітети, порівняння, уособлення);закріпити знання про однорідні члени речення, вміння знаходити їх в тексті;вчитися аргументувати, систематизувати;збагачувати свій словниковий запас.

Номер слайду 4

Хто така Катерина Білокур?Які картини її знаєш?Переглянь відеоматеріал за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=OVyw. CDbk. C8 Q&authuser=0 У чому ж геніальність Катерини Білокур?

Номер слайду 5

СИНОНІМИГЕНІАЛЬНИЙТАЛАНОВИТИЙОБДАРОВАНИЙЗДІБНИЙ

Номер слайду 6

ТЛУМАЧНИЙ Словничок. Експозиція – (від латів.(латинський) expositio — виставляння напоказ, виклад) в мистецтві, розміщення в музейних і виставкових залах або на відкритому повітрі по певній системі різних художніх творів, а також пам'ятників матеріальної культури, історичних документів. Епістолярія - художні твори різних жанрів, написані у вигляді листування персонажів між собою або у яких форму листа чи послання використовують як творчий прийом, а також публіцистичні, політичні та приватні листи видатних історичних і громадських діячів. Химерний – який викликає подив, не схожий на когось звичайного або щось звичайне; незвичний, чудернацький. Язичництво – сучасна наукова назва давньої релігії, що існувала до прийняття християнства та інших світових релігій у всіх народів. Геніальність - це набір здібностей, який визначає появу творців, що мають історичне значення в житті суспільства, засвідчують нову епоху в розвитку культури, науки та науково-технічного прогресу.

Номер слайду 7

ЗАВДАННЯ №11. Прочитай текст. Визнач тип і стиль мовлення. Аргументуй свою думку.2. Поміркуй, чому Олесь Гончар називає Катерину Білокур «чарівницею з Богданівки». Як ти це розумієш?4. Випиши з тексту однорідні члени речення, Підкресли відповідно до їх синтаксичної ролі. «Чарівницею з Богданівки» назвав Олесь Гончар художницю. Чарівниця... під дотиком її пензля найбуденніші, здавалось би, речі постають як вінець творіння працелюбної людини; кожне стебельце, кожна гілочка, кожна квітка співають хвалу Життю. Бог подарував Україні і світу художницю, яка свої полотна щедро засівала мальвами, червоною калиною, яскравими жоржинами, барвінком, крученими паничами, соняшниками, колоссям жита, пшениці, нагідками, ромашками, чорнобривцями... – садовими та польовими квітами рідної землі. Залишивши по собі картини – квіти-діти, які дивують, хвилюють, вражають усіх, хто їх бачив у музеях країни. Кульбабська О. В.* Знайди у тексті епітети та метафори.

Номер слайду 8

Пригадай!

Номер слайду 9

Творча майстерня1. Добери епітети та метафори до слів: Сад –Квіти – Небо – Повітря - Аромати -

Номер слайду 10

Завдання №2 За допомогою інтернет-ресурсів знайди і визнач назви всіх репродукцій картин Катерини Білокур, використаних у цій презентації.

Номер слайду 11

ЗАВДАННЯ №3

Номер слайду 12

Однорідні члени речення в текстіЕпітети10 Словосполучення Іменник. Однорідні означення Узагальнювальне слово Розповідний тип мовлення Однорідні підмети. Художній стиль. Однорідні обставини Прислівник Однорідні присудки. Однорідні додатки Метафора

Номер слайду 13

Продовж речення. На уроці мені сподобалося… . Розкажу своїм друзям/батькам про … .- Я навчився (-лася)?- Після уроку я зможу… .

pptx
Додано
1 лютого 2023
Переглядів
504
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку