Презентація "Розвиток мовлення. Усний твір-роздум про вчинки людей на основі власних спостережень та особистих вражень"

Про матеріал
Матеріал містить структуру твору-роздуму, схеми розгорнутого і стягненого роздуму. Наведено приклади сполучень, які часто вживаються у творі-роздумі; колективна робота над текстом, самостійна робота учнів над складанням твору-роздуму "Яким повинен бути справжній друг?"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РМ. Усний твір-роздум про вчинки людей на основі власних спостережень і особистих вражень

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Частини роздуму. Теза — основне твердження, чітко сформульована думка, правильність якої треба довести. Доказ — аргументи, що підтверджують істинність основної думки за допомогою фактів. Висновок — те, що випливає з доказів (узагальнення); остаточна думка про що-небудь; підсумок, міркування.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Словникова робота. Вчинок — дія, що складається з таких елементів: мотиву (спонукання, зацікавленості), наміру, мети, власне дії, наслідків, самооцінки людиною вчиненого та її ставлення до оцінки інших. Поведінка — сукупність вчинків та дій людини, здійснюваних нею протягом відносно тривалого періоду. Поведінка охоплює всі вчинки людини в цілому, незалежно від того, навмисні вони чи ненавмисні, а також колективу, організації чи великої маси людей, що виявляють різні сторони характеру.

Номер слайду 6

Як підготувати роздум1. Проаналізувати конкретний вчинок людини.2. Визначити тему й основну думку майбутнього висловлювання.3. Сформулювати тезу.4. Дібрати переконливі аргументи з власного життя, життя інших людей, прислів’я тощо.5. Сформулювати висновок.

Номер слайду 7

Пам’ятай: У творі-роздумі часто вживають такі сполучення: мені здається…, я думаю…, я можу (або не можу) погодитися з тим, що…, хочеться підкреслити, що…, цей вчинок я вважаю…, я зрозумів (зрозуміла)…

Номер слайду 8

Робота з текстом. Прочитайте текст. Що вас найбільше вразило в цій оповіді? Чому засмутився Сергійко? Складіть усно роздум про вчинок однокласників Сергія. Три тижні не був Сергійко в школі: хворів. Скучив за товаришами і вчителями. Радісний і збуджений прийшов хлопчик до школи після хвороби. Думалося Сергійкові: в очах товаришів побачить він радість і подив. Та їхні очі були спокійні й незворушні. Сусід по парті Миколка запитав: А ти виконав на сьогодні завдання?Виконав, - тихо сказав Сергійко й засмутився. (В. Сухомлинський).

Номер слайду 9

Складання твору-роздуму. Складіть твір-роздум на тему «Яким повинен бути справжній друг?», використовуючи слова з довідки. Довідка: людина, що відповідає моєму ідеалу; вірний; готовий допомогти в біді; правдивий, принциповий; може і готовий за­хистити; безкорисливий; хороший товариш.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 лютого 2021
Переглядів
15250
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку